Klart: Östra Småland återuppstår i ny skepnad inom kort

Klart: Östra Småland återuppstår i ny skepnad inom kort

2020-10-22 0 av Peter A Rosén


LÄNET

Oskarshamns-Nytt har redan skrivit om det.

Och på torsdagen kom det en bekräftelse från Kalmar:

Tidningen Östra Småland, som lades ned för nästan exakt ett år sedan, återuppstår – i en ny skepnad, med namnet Hela Östra Småland.

Projektledaren Anders Jönsson, som tidigare var nyhets- och sportreporter samt nattchef på Östra Småland i Kalmar, lanserar nu den nya produkten, som kommer att vara en nyhetstidning för hela länet.

I ett pressmeddelande skriver han att nyhetsredaktionen ska vara självständig och att ledarsidan ska genomsyras av oberoende socialdemokratiska röster.

Juholt ska krönikera

– Vi ska ge våra läsare nyheter, sport och kultur/nöje. Vi kommer att ha vassa krönikörer som bland andra Sveriges ambassadör i Sydafrika Håkan Juholt och revydrottningen Anna Rydell, säger Anders Jönsson, blivande ansvarig utgivare för Hela Östra Småland.

– Gamla Östra Småland/Nyheterna-läsare kommer att känna igen flera profiler som Klas Palmqvist med Torget. Det blir också många nya inslag som boktips i samarbete med Storytel och serier av Fredrik Skavlan, säger Anders Jönsson.

”Hela Östra Småland blir 100 procent digital. Redaktionen ska lägga störst fokus på den E-tidning som kommer ut en gång i veckan. Det blir också lokal nyhetsbevakning varje dag på helaostrasmaland.se. Tidningen ska vara klimatsmart. Eftersom allt är digitalt och det inte går åt någon diesel eller trycksvärta är vårt klimatavtryck mycket litet. Företaget kommer heller inte leasa några stora bilar utan när Hela Östra Småland kommer på besök är det i en elbil. Från lokalerna på Esplanaden 26 i Kalmar, där redaktionen flyttar in inom kort, är det gångavstånd till en handfull elbilspooler”, står det i pressmeddelandet.

”Inom kort startas en massiv kampanj för att värva prenumeranter. Avgörande för tidningens framtid är hur många som kommer att teckna sig för en prenumeration”, skriver Anders Jönsson.

”Stor sorg”

– Jag och mina gamla kollegor har under året träffat på många människor som uttryckt stor sorg över att Östra Småland inte längre finns. Med lanseringen av den här nya tidningen hoppas jag fylla ett hål på mediemarknaden i Kalmar län och glädja många gamla prenumeranter, säger han.

Östra Småland Intressenter AB står bakom projektet finansiellt.

TEXT

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se