Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Krönika: ”Kom ihåg att du är dödlig”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SÖNDAGSKRÖNIKAN

Är Carpe Diem coronakrisens upphov?

1989 kom filmen ”Döda poeters sällskap” med Robin Williams i huvudrollen som den karismatiske John Keating upp på biograferna.

Handlingen i korthet: fritänkande lärare får anställning på konservativ privatskola där han uppmuntrar sina unga manliga elever att tänka fritt och just ”Carpe Diem”, fånga dagen.

Men den här krönikan ska inte handla om film, den fungerar bara som avstamp för dagens krönika och vårt bruk av latinska fraser och dess konsekvenser för vår situation av idag.

”Hejdlöst shoppande”

Att fånga dagen har närmast blivit en levnadsregel för många. Skjut inte upp till morgondagen det du kan göra idag. För många verkar det här omvandlats till hejdlöst shoppande, ständigt resande och flitigt festande.

Men det gamla latinska uttrycket har väldigt lite med vår tid att göra.

Det kom till i en tid då den förväntade livslängden var kort och risken att dö i förtid var åtskilligt större än den normalt sett är idag.

Krig, svält och sjukdom var en del av vardagen för åtskilligt fler då än nu.

Ett annat latinskt uttryck många verkar ha tagit till sig är: In vino veritas – sanningen finns i vinet. Huruvida sanningen finns i botten på ett vinglas är tveksamt, att förståndet går ut där vinet går in är mer sannolikt.

Men suget efter alkohol och det umgänge som förknippas med den har gjort att många har fått svårt att bete sig på ett säkert sätt. Rekommendationer och råd från myndigheterna glöms bort när vinet flödar och stämningen stiger.

När du sedan känner dig riktigt härligt avslappnad kanske nästa fras kommer över dina läppar: Veni, vidi, vici. Jag kom, jag såg , jag segrade vrålar du och kastar dig om halsen på dina dryckesbröder för att sedan spy ner taxin på väg hem från krogen.

När någon dagen därpå med förnumstig min och syrlig ton påpekar det dåraktiga i ditt beteende drar du fram nästa fras: Sapere Aude.

Ja, för du har minsann mod att göra bruk av ditt eget förstånd utan någon annans vägledning. Med andra ord: du ger blanka den i vad regering och myndigheter rekommenderar.

”Momento Mori”

När du två veckor efter din blöta krogkväll vaknar med hög feber, torrhosta och värk i hela kroppen hoppas du i det längsta på en ofarlig influensa.

Men när ambulansen rullar iväg mot akuten går det upp för dig att av alla latinska fraser du lärt är denna viktigast av alla: Memento Mori – kom ihåg att du är dödlig.

Att leva som framtiden inte existerar funkar bara på film. För de flesta av oss väntar en morgondag och du vill inte vara den som berövar någon annan dess morgondag.

Du kanske är trött på karantän och social distansering, men fundera ett ögonblick över alternativet. Och se för all del gärna ”Döda poeters sällskap”, men fundera över om ”Carpe Diem” verkligen är rätt sätt att leva just nu.

TEXT

Caroline Andersson

caroline@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS