Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Kommunal välkomnar regeringens besked om civilplikt men varnar för stora utmaningar

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

KRISBEREDSKAP

Fackförbundet Kommunal välkomnar regeringens besked om att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i uppdrag att återaktivera civilplikten. Beskedet medför dock flera utmaningar då den kommunala räddningstjänsten redan idag har för små utryckningsstyrkor. ”Sveriges kommuner tar inte sitt ansvar”, säger Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård.

Regeringen har meddelat att de kommer ge MSB i uppdrag att förbereda en återaktivering av civilplikten, något som fackförbundet Kommunal välkomnar.

– Kommunal organiserar heltidsanställda brandmän och brandbefäl samt deltidsbrandmän, dessa grupper utgör ryggraden i räddningstjänsten. Vi välkomnar dagens besked från regeringen, ska Sverige klara av en större kris behöver mer fokus läggas på personalen inom räddningstjänsten. Samtidigt finns det flera utmaningar som måste hanteras om regeringens besked ska bli verklighet, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande.

För små styrkor

Bemanningen inom räddningstjänsten är inte tillräcklig något Kommunal larmat om under lång tid, senast i sin rapport Bemanning och arbetsmiljö i räddningstjänsten. Redan i dag har den kommunala räddningstjänsten för små utryckningsstyrkor och stora problem med att rekrytera deltidsbrandmän.

Kommunal menar även att dagens besked kommer att innebära att de 15 000 som i dag är anställda inom räddningstjänsten kommer att behöva en nationell, standardiserad, påbyggnadsutbildning i civilt försvar. Samtidigt som utbildningsplatserna hos MSB samt de ekonomiska resurserna redan i dag är begränsade.

Kommunerna tar inte sitt ansvar

Kommunal menar att utmaningarna att nå regeringens mål är stora, särskilt då kommunerna inte tar sitt ansvar.

– Sveriges kommuner tar inte sitt ansvar. Den kommunala räddningstjänsten har redan i dag för små utryckningsstyrkor och saknar dessutom cirka 2 500 deltidsbrandmän. Flertalet av deltidsbrandmännen saknar en nationell, standardiserad, grundutbildning. Det behövs fler brandmän och dessa behöver anställas och det kostar pengar. Pengar som kommunerna inte är beredda att investera. Vi ser att det är få kommuner som ökat sina ramar för den egna räddningstjänsten, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande.

Utryckning, brandbil i Oskarshamn
Den kommunala räddningstjänsten har för små utryckningsstyrkor i dagsläget enligt Kommunal. Foto: Peter A Rosén

FAKTA / RÄDDNINGSTJÄNSTEN

Inom räddningstjänsten arbetar medlemmar organiserade inom Kommunal som heltidsanställda brandmän, brandbefäl eller som räddningstjänstpersonal i beredskap – som tidigare kallades deltidsbrandmän.

Foto: Kommunal

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS