Körkortslös man döms för flera brott: Försökte bland annat köra ifrån polisen efter att ha druckit en flaska rosévin

Körkortslös man döms för flera brott: Försökte bland annat köra ifrån polisen efter att ha druckit en flaska rosévin

2022-06-08 Av av Oskarshamns-Nytt

OSKARSHAMNS KOMMUN

En körkortslös man i 30-årsåldern, med adress på ett mindre ställe i Oskarshamns kommun, döms till fängelse i fyra månader för tre fall av olovlig körning, ringa narkotikabrott i tre fall, grovt rattfylleri i två fall, våldsamt motstånd i två fall, hot mot tjänsteman i två fall samt rattfylleri i ett fall.

Den dömde ska betala 800 kronor till brottsofferfonden.

En beslagtagen kniv förklaras förverkad.

Mannen har erkänt olovlig körning och grovt rattfylleri.

”Sistnämnda brott har han dock endast erkänt på den grunden att alkoholkoncentrationen under eller efter körningen uppgått till minst 1 promille och inte att körningen inneburit en påtaglig fara för trafiksäkerheten”, står det i domen.

1,66 promille i blodet

Det var i slutet av juli 2020 som mannen var ute och körde bil i Oskarshamn. Han hade 1,66 promille alkohol i blodet efter den färden.

Han hade även tagit amfetamin och diazepam, som är narkotika.

Den dömde har berättat att han innan bilfärden hade tagit olika mediciner som han hade föreskrivna, däribland Elvanse och Stesolid.

”Oklara minnen”

”Han har uppgivit att han har oklara minnen av vad han hade druckit före körningen, men att han tror att de uppgifter han lämnat i polisförhör, att han hade druckit en flaska rosévin, stämmer. NN har berättat att han försökte köra ifrån polisbilen som följde efter honom och prejade honom av vägen. Han har bestridit att han körde vingligt vid tillfället”, skriver tingsrätten i sin bedömning.

”Polismannen NN har berättat om att han och hans kollega reagerade på det sätt NN framförde bilen, från en sida av vägbanan till den andra. Tingsrätten finner genom vad sålunda framkommit att det är utrett att framförandet inneburit en påtaglig fara för trafiksäkerheten”, står det i domen.

1,15 promille i blodet

Mannen döms dessutom för en bilfärd i Mönsterås i mars 2020. Han hade då 0,61 promille alkohol i blodet.

Efter en bilfärd i Oskarshamn under julhelgen 2020 hade han 1,15 promille alkohol i blodet.

I januari 2021 plockade han fram en fällkniv ur jackfickan, fällde ut bladet och uttryckte upprepade hotelser av innebörden att han skulle döda två polismän i samband med ett polisingripande i Oskarshamn.

Han satte sig även till motvärn mot polismännen, då de skulle gripa honom, genom att kränga kraftigt med kroppen och sparka omkring sig med benen.

En liknande händelse inträffade i Oskarshamn i april 2020, då två poliser skulle omhänderta honom enligt LOB, Lagen om omhändertagande av berusade personer.

Han uttryckte även förtäckta hotelser såsom ”jag vet var du bor” och att han ”kommer att söka upp henne”.

Genrebild: Freepik

Dela gärna artikeln: