Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Krönika: ”Carina Lindestål får väl säga vad fan hon vill”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

KRÖNIKA

Den politiska ledningen i Oskarshamns kommun struntar uppenbarligen i kritiken som undersköterskan Carina Lindestål framförde i vår tidning häromdagen.

De väljer istället att slå ner på hennes språkval. Vilket klassförakt, säger jag.

Det där är ett gammalt beprövat knep som makthavare brukar använda sig av för att skymma sikten. Genom att ondgöra sig över hennes ordval flyttar makthavarna i Oskarshamns kommun fokuset från innehållet i sakfrågan till en diskussion om språket.

Detta är inte Nordkorea

Carina Lindestål kallade äldreomsorgen för ett skitställe. Och varför skulle hon inte få göra det? Vi har yttrande- och åsiktsfrihet i Sverige och Oskarshamns-Nytt ägnar sig inte åt omskrivningar. Vi gillar inte censur. Detta är inte Nordkorea.

”Jag går väl för fan åt vilket jävla håll jag vill!”, sa Rasken i Vilhelm Mobergs klassiska verk.

Låt mig mejsla om det citatet en smula:

”Vi skriver väl för fan vad vi vill!”

Eller:

”Carina Lindestål får väl säga vad fan hon vill!”

Hon ska inte behöva använda de fisförnämas språk. Den härskande klassens språk. Den nya adelns språk. Politikernas språk.

Det är en fråga om kön också. Om en man i 60-årsåldern, från den styrande klassen, hade kritiserat äldreomsorgen med kraftuttryck…

Ja, vad hade hänt då?

Jag är ganska säker på att socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) inte hade vågat kritisera språket i alla fall. Han hade förmodligen lyssnat mer till kritikens innehåll.

Härskarteknik

Men nu förminskar man Carina Lindestål, och trampar på henne med en utstuderad form av härskarteknik. Så har de övre klasserna behandlat vanligt folk i alla tider.

Jag skickade ut ett gäng frågor till några politiker i socialnämnden för ett par dygn sedan, där jag bad dem ge sin syn på Carina Lindeståls kritik.

Endast en av dem har svarat:

”Jag tycker inte att det går att ge ett enkelt svar på en sådan fråga. Det är ju inget ”svart och vitt”. Det är en väldigt dålig utgångspunkt till en saklig och konstruktiv diskussion om man inleder det med en sådan rubrik om ”skitställe”. Jag skulle önska mig att hålla en något högre nivå i diskussionen om ett så viktigt problem som äldreomsorgen i kommunen”, svarar Lukasz Czarnowski (L).

En stund senare lägger han till följande:

”Som Du kanske vet är jag väldigt kritisk när det gäller frågan om hur äldreomsorgen fungerar och på nästan varje socialnämndssammanträde uttrycker jag det genom att ställa ”obekväma” frågor. Men aldrig förolämpar jag dem som är folkvalda på ett demokratiskt sätt. Som oppositionspolitiker kan jag inte göra mer än att ifrågasätta majoritetens synpunkter och representera de kritiska rösterna på ett civiliserat sätt. Hoppas att Oskarshamns kommuns invånare inser det i nästa val, att det är dags för förändring.”

Någon timme senare lägger han till följande:

”Jag blir ledsen när jag läser din krönika och övertolkar/misstolkar det jag tänker.
1. Jag träffar varje dag både äldre och omsorgspersonal så jag har tillräckligt bra kännedom om läget från alla synvinklar. Du har ingen aning om hur mycket jag kämpar för de svagaste i samhället och alltid står på deras sida mot känslokalla myndigheter…
2. Jag är själv invandrare i Sverige sedan 13 år tillbaka, så att kalla mig som den nya adeln är minst sagt konstigt då mina barn och kanske barnbarn kommer räknas som invandrare enligt den definition som används i Sverige nu. Min svenska kommer aldrig bli lika bra som din och Carinas så varför skulle jag använda språket som enda argument?
3. Att kritisera mig utifrån genusperspektiv är helt inadekvat och saknar helt förankring i verkligheten.
4. Jag anser att Du skrev din krönika impulsstyrt bara några minuter efter du fått mitt korta svar som skulle läsas som inbjudande till mer saklig dialog…Det är nackdelen med en onlinetidning jämfört med en papperstidning där man har mer tid för reflektion.
5. Nordkoreaexemplet är dåligt. Om någon skulle kalla dig för ”skitdålig, oprofessionell journalist” skulle du publicera det så lätt?
6. Jag läser Oskarshamns-Nytt dagligen och stödjer Er så förväntar jag mig att betraktas med respekt som varje läsare.”

Undertecknad svarade så här:

”Arbetarklassen har ett annat sätt att uttrycka sig på. Det ska respekteras. Vem bestämmer vilka ord som är civiliserade?

Givetvis skulle jag publicera ett citat där någon säger att jag är en skitdålig, oprofessionell journalist. Den personen har också rätt att framföra sin åsikt i en demokrati.

Jag är först och främst demokrat. Jag tror på åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Och jag tror på att folk ska få uttrycka sig på sitt eget språk. Oskarshamns-Nytt använder inte maktens språk. Vi har ett underifrånperspektiv. Vi kommer aldrig att gå maktens ärenden. För oss är vanligt folk viktigast. Inte att politiker överreagerar på ordet ”skitställe”. Språket innehåller både svordomar och annan krydda. Överklassen bestämmer inte vilka ord arbetarklassen ska använda.

Jag kallar alla politiker för den nya adeln. Det är ett vedertaget uttryck för politiker i Sverige.

Du är politiker och får därmed tåla kritik ibland.

Jag får också ta kritik ibland. Och det tål jag.

Jag anser att ni politiker ska lyssna på innehållet i Carina Lindeståls kritik. Det är det minsta man kan begära. Jag har själv jobbat inom äldreomsorgen och vet därför en hel del om verksamheten…”

”Borde praktisera en månad”

Som politiker ska man lyssna när folk framför kritik mot en verksamhet. Carina Lindestål gjorde det i egenskap av att vara anhörig.

Då ska man inte hänga upp sig på språket. Hon måste ju ta i för att ni över huvud taget ska lyssna.

Jag tycket att Rolf Lindström och de andra i socialnämnden borde praktisera, och gå bredvid som det heter, inom äldreomsorgen under en månad. Sedan kan ni kanske svara på Carina Lindeståls kritik…

Undertecknad har jobbat en hel del inom äldreomsorgen.

Min fråga till socialnämndens politiker är:

Har ni gjort det?

TEXT

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS