Krönika om äldreomsorgen i Oskarshamns kommun: ”Att ni inte skäms!”

Krönika om äldreomsorgen i Oskarshamns kommun: ”Att ni inte skäms!”

2020-06-07 1 av Peter A Rosén


KRÖNIKA

Att ni inte skäms!

Hur kan ni, styrande politiker i Oskarshamns kommun, tycka att det är acceptabelt att medborgarna som bor på trygghetsboendet Solbacka kan få ligga på ett toalettgolv och vänta på hjälp i uppemot 30 minuter?

Skulle ni själva vilja hamna i en sådan situation när ni blir gamla och skröpliga?

Nej, jag skulle inte tro det.

Som jag ser det, så har vi ett stort kulturproblem i nationen Sverige. Äldre människor tycks inte ha samma, okränkbara, människovärde som yngre personer.

Hur kan vårt så kallade välfärdssamhälle behandla de äldre medborgarna på det här sättet? Djurskyddslagstiftningen ser ut att vara starkare än lagstiftningen som styr äldreomsorgen.

”Är du lönsam, lille vän?”

”Är du lönsam, lille vän?”, är en fras som jag har hört tidigare i det här sammanhanget.

Nej, de gamla är inte längre lönsamma. De betraktas som en belastning. De kostar bara pengar. Så verkar i alla fall makthavarna se på det hela.

Vi pratar alltså om medborgare som har varit med och byggt upp Sverige. Otack är världens lön.

Nej, de styrande politikerna i det här känslokalla landet måste förändra sin syn på äldre människor och se till att de får den omsorg som de förtjänar.

Ta bort ordet brukare

Vad kan vi göra för att förbättra situationen för de äldre medborgarna? Den frågan borde löpa som en röd tråd genom den politiska verksamheten.

Det borde vara förbjudet att genomföra besparingar inom äldreomsorgen. Enbart satsningar ska vara tillåtna. Ta bort det vidriga ordet ”brukare” och behandla de äldre med respekt.

En medborgare på Solbacka, eller på något annat boende, ska givetvis inte hamna i Örebro när han eller hon trycker på sin larmknapp. Det är ju så urbota dumt.

Larmet ska naturligtvis gå till personer som finns på plats i det aktuella boendet – och inte till någon stor larmcentral massor av mil härifrån.

Oacceptabelt

Har medborgaren ifråga ramlat på toalettgolvet, så ska han eller hon få hjälp inom några minuter. Det får inte ta en halvtimme. Det är oacceptabelt.

Jag inser att kommunen måste spara pengar emellanåt. Men det finns annat att spara på.

Ni kan börja med att sänka arvodena för de överbetalda politikerna. De bör inte ha mer än en svensk snittlön i heltidsarvode (cirka 29 000 kronor i månaden). Mer behöver de inte. Och mer förtjänar de inte.

Chefer på tjänstemannanivå tjänar också på tok för mycket pengar. Sätt åtminstone ett tak vid 50 000 kronor i månaden (ett tak som borde gälla inom alla verksamheter över hela Sverige – ingen människa behöver mer än 50 000 kronor i månaden).

Och när det gäller Oskarshamns kommun, så kan man ju se över den administrativa sidan. De behöver kanske inte vara så många i ”styrhytten” på Varvsgatan.

Ovärdigt

Äldreomsorgen borde i alla fall stå högst upp på prioriteringslistan. Allt annat är ovärdigt.

Sättet man behandlar de äldre medborgarna på, säger en del om ett land…

Under coronakrisen har många äldre medborgare dött i Sverige. De styrande politikerna tycks komma undan med det, tämligen smärtfritt.

Jag är nyfiken på vilken debatt vi hade haft om merparten av covid-19-dödsfallen hade varit barn och ungdomar…

Hur var det nu med människovärdet? Är en gammal människa värd lika mycket som en ung människa i vårt land?

Mitt svar är ja.

Vad tycker du?

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Här är länkarna till Oskarshamns-Nytts artiklar om situationen på Solbacka:

Birgitta Nylund är rosenrasande på Oskarshamns kommun

Solbacka: Så svarar socialnämndens ordförande på Birgitta Nylunds kritik