Kronobäcks Veterinärklinik fick årets tårtpris av Centerpartiet i Mönsterås kommun

Kronobäcks Veterinärklinik fick årets tårtpris av Centerpartiet i Mönsterås kommun

2022-03-08 Av av Peter A Rosén

Annons: Smålandshamnar

MÖNSTERÅS

Sedan 2007 delar Centerpartiet i Mönsterås kommun ut ett tårtpris till duktiga kvinnliga företagare – i samband med internationella kvinnodagen den 8 mars.

I år gick det till Ida Wallin och Alexandra Wilby, som äger och driver Kronobäcks Veterinärklinik på Timmernabbsvägen i Mönsterås.

Det var 2006 som Centerpartiets dåvarande partiledare Maud Olofsson instiftade ett tårtpris för att uppmuntra kvinnligt företagande.

Vår tidning var med när Ida Wallin tog emot årets pris i Mönsterås, en snygg tårta , blommor och ett fint diplom (Alexandra Wilby kunde tyvärr inte vara med vid det här tillfället).

Foto: Peter A Rosén

”Det värmer verkligen”

IDA WALLIN

– Vad roligt! Det värmer verkligen. Jag får tacka å Alexandras vägnar också, säger Ida Wallin.

Motiveringen:

”Alexandra Wilby och Ida Wallin har sedan starten 2020 genom hårt arbete, framåtanda och en tydlig vision utvecklat Kronobäcks Veterinärpraktik till ett växande och framgångsrikt företag. Praktiken kännetecknas av kompetent personal, hög service och ett gott bemötande”, skriver Centerpartiet i Mönsterås kommun.

Ida Wallin. Foto: Peter A Rosén

– Vi är synnerligen nöjda med valet. Det kändes som en självklarhet. De jobbar hårt, säger Anders Johansson (C), som är kommunalråd i Mönsterås kommun. Det var han och Maria Robertsson, företrädare för Centerpartiets kretsstyrelse, som delade ut priset.

Anders Johansson (C). Foto: Peter A Rosén

I februari var det två år sedan Kronobäcks Veterinärklinik slog upp portarna.

– Alexandra och jag har jobbat ihop länge – och vi tänkte att vi skulle prova att stå på egna ben. Och det har gått i en rasande fart. I dag är vi 14 heltidsanställda. Det är ett fantastiskt gäng, som tror på kliniken och som vill vara med och förändra och hjälpa till. Vi har fått ett jättefint välkomnande ifrån kommunen och alla djurägare. Vi är väldigt glada över det. Vi tycker att det är kul att vi har vuxit så fort, säger Ida Wallin, som berättar att det nästintill handlade om dygnet runt-arbete under det första året.

Hon jobbar mest med personalfrågorna.

– Det är fantastiskt roligt. Vi visste vilken personal vi ville ha och vi försöker ha en så bra personalpolitik som möjligt, så att vi får behålla dem.

Ida Wallin och hennes stolta medarbetare tog emot Centerns tårtpris med stor glädje. Foto: Peter A Rosén

”Vi har växlat upp lite får man säga”

IDA WALLIN

Ida Wallin konstaterar att det fanns en liten veterinärklinik på samma plats tidigare.

– Och det var den vi köpte. Men hon hade öppet väldigt få dagar i veckan och hon var ensam här. Det var en verksamhet i väldigt liten skala. Vi har växlat upp lite får man säga. Vi köpte först den lilla kliniken – sedan byggde vi om och renoverade i sammanlagt ett och ett halvt år. Ju mer personal man har, desto större utrymme behöver man. Vi visste hur vi ville forma kliniken, säger hon.

Ida Wallin har rötterna i Kalmar och kollegan Alexandra Wilby är uppvuxen i Ystad. Foto: Peter A Rosén

– Ja, ni har gjort en imponerande resa, säger Anders Johansson.

Veterinärklinikens upptagningsområde är stort. Det kommer djurägare från Mönsterås kommun (förstås), Västervik, Vimmerby, Hultsfred, Oskarshamn, Öland, Ronneby, Sävsjö och flera andra platser.

”Det är stor brist på veterinärer och veterinärkliniker”

IDA WALLIN

– Det är stor brist på veterinärer och veterinärkliniker, konstaterar Ida Wallin.

Det handlar främst om hundar och katter, förstår jag. Vilka djur rör det sig om i övrigt?

– Ja, övervägande hundar och katter. Sedan har vi en del kaniner, ödlor, råttor, fåglar, sköldpaddor och en del hästar ibland. Behovet är stort i området. Det finns extremt mycket djur.

De här fina fotografierna hänger i veterinärklinikens reception. Foto: Peter A Rosén

Ni utför även operationer?

– Ja, vi utför alla slags operationer – det är endast ortopedi, frakturoperationer, som vi inte har möjlighet att utföra. Men all annan kirurgi, säger Ida Wallin.

Kan man ha sitt djur inlagt här, precis som på ett djursjukhus?

– Över dagarna, ja – men vi har inte någon här på nätterna. Det finns de som har djur med svåra kräkningar och diarréer, exempelvis, och dem kan vi ta in på morgonen, så får de dropp och behandling under dagen. Sedan får de vila hemma och komma tillbaka dagen därpå om det behövs.

När det gäller djursjukhus, så är alltjämt Läckeby det enda alternativet i vårt län?

– Ja. Det är en fråga om personalpolitik. Det finns inte jättemånga som vill jobba natt. Vi gjorde det under nästan ett och ett halvt år – och då jobbade vi både dag och natt. Men det blev lite för mycket. Det är inte hållbart i längden.

Men det låter som att ni kommer att bli ännu större framöver – eller hur ser du på framtiden?

– Precis just nu är vi väldigt nöjda och glada. Vi ska bygga den här personalgruppen och känna att vi trivs och mår bra. Vi ska landa i det. Sedan får vi se vad vi gör. Men vi har ju lite yta, så vem vet, säger Ida Wallin.

”Här låg Gardinherman”

ANDERS JOHANSSON

– Det här huset är fantastiskt. När vi tog över det var det inte fantastiskt. Vi visste att det skulle krävas mycket – men vi ville behålla mycket av det gamla också. Det är jättevackert. Här låg det en skola för väldigt länge sedan.

– Och här låg även Gardinherman. Det var jättestort. Hit åkte man när man behövde köpa gardiner, inflikar Anders Johansson.

– Ja, de sydde på vinden – för där stod det gamla arbetsbord och bänkar, berättar Ida Wallin.

Ida Wallin och hennes medarbetare arbetar i väldigt fina lokaler. Foto: Peter A Rosén
Kronobäcks Veterinärklinik ligger på Timmernabbsvägen i Mönsterås. Foto: Peter A Rosén
”Det har inte blivit mycket sömn, det kan man inte påstå. Men det har varit värt det. Nu är vi där vi vill vara. Vi bestämde oss för att göra detta och då gjorde vi det”, säger Ida Wallin, som berättar att hon och Alexandra Wilby var arbetskamrater på djursjukhuset i Läckeby. ”Vi jobbade natt tillsammans där. Och innan dess jobbade jag utomlands och i Stockholm. Snart har jag varit i branschen i 20 år”, berättar Ida Wallin. Foto: Peter A Rosén

Tårtpriset / Tidigare pristagare i Mönsterås kommun

2007: Lena Larsson, Mönsterås Allservice.

2008: Marina Karlsson, Nelsons café.

2009: Barbro Elvingsson, Champex Animal.

2010: Jenny Andersson, Bankebergs gård/Stjärnamo Kyckling.

2011: Susanne Pettersson, Stranda tapetseri.

2012: Lina Fransson och Ida Löfström, Sörgårdens behandlingshem.

2013: Magdalena Läggeberger, Huldas gårdsbutik.

2014: Eva Fransson, apoteksägare i Mönsterås.

2015: Lotta Ekström och Sofie Redborn Möller, Ica Supermarket Algots.

2016: Stina Lundberg Jakubek, 22:ans mat och catering.

2017: Karolina Lindström, Lilla gymmet.

2018: Christina Kinno Reise, Reise hårdesign.

2019: Anu Hagstedt, Ica Nära Fliseryd.

2020: Marianne Andersson, Mariannes Friskvård.

2021: Jessica Björnteg, Munken Hotell.

”I dag är ungefär var tredje företagsledare en kvinna. Vi tror att det finns en stor potential för fler kvinnliga företagare. Det finns fler som kan och vill starta företag. Fler företag ger jobb, service och utveckling. Varje nytt företag och jobb ger underlag för den gemensamma välfärden inom vården, skolan och omsorgen. Därför vill vi uppmärksamma kvinnliga företagare genom att varje år uppmärksamma en förebild i Mönsterås kommun i samband med den internationella kvinnodagen den 8 mars”, skriver Centerpartiet i bakgrundsmaterialet.

Dela gärna artikeln: