KSRR läggs ned vid årsskiftet

KSRR läggs ned vid årsskiftet

2020-05-21 Av av Peter A Rosén

Annons: Smålandshamnar

OSKARSHAMN

KSRR läggs ned.

Kalmarsundsregionens renhållare (KSRR) försvinner den 31 december i år.

Istället bildas ett helt nytt kommunförbund, från och med den 1 januari 2021, inom kommunal avfallshantering – och det får namnet Kretslopp Sydost.

I det nya kommunförbundet ska även kommunerna Uppvidinge, Sävsjö och Vetlanda vara med. De har i dag ett kommunförbund och ett samarbete kring renhållningen.

Så många berörs

Det nya utökade kommunförbundet berör uppemot 190 000 invånare.

Innan det nya förbundet kan startas måste varje berörd kommunfullmäktigeförsamling rösta ja. Fullmäktige i Oskarshamn tar upp frågan den 8 juni.

Expansionen ska inte leda till några taxehöjningar eller ekonomiska pålagor för medlemmarna eller abonnenterna, står det i bakgrundsinformationen.

Kretslopp Sydost får en ny förbundsordning och Oskarshamns kommuns mandat är oförändrat – vilket innebär två av 19 mandat i förbundsdirektionen.

De är med i KSRR

I KSRR ingår kommunerna Kalmar, Oskarshamn, Nybro, Mörbylånga och Torsås.

KSRR har, sedan augusti förra året, utrett frågan om ett nytt kommunförbund tillsammans med Uppvidinge, Vetlanda och Sävsjö, för hantering av kommunernas hushållsavfall.

I KSRR:s förbundsordning står det att förbundet aktivt ska verka för att tillföra nya medlemskommuner.

KSRR:s förbundsdirektion har tydliggjort att en utvidgning bara kan genomföras om den inte belastar nuvarande medlemskommuner, eller deras abonnenter, ekonomiskt.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: PETER A ROSÉN
Dela gärna artikeln: