Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Laila Naraghi (S) i sitt förstamajtal: ”Alldeles för många, inte minst kvinnor, har för låg pension”

ANNONS

MÖNSTERÅS

Laila Naraghi, riksdagsledamot från Oskarshamn, stod upp för fattigpensionärerna i sitt förstamajtal på Torget i Mönsterås på söndagen.

– Alldeles för många, inte minst kvinnor, har för låg pension. Bland ensamstående kvinnor, över 80 år, har en tredjedel låg ekonomisk standard. Så kan vi inte ha det, sa hon.

Laila Naraghi (S). Foto: Peter A Rosén

– Den som har varit med och byggt upp vårt land förtjänar en trygg ålderdom. Därför har vi socialdemokrater nu föreslagit ett garantitillägg, som ska införas från och med augusti. Tre av fyra som berörs av vårt förslag är kvinnor – som många gånger har jobbat ett helt yrkesliv, många gånger inom arbetaryrken, men som ändå inte har en tillräcklig pension för att få vardagen att gå ihop. Förslaget innebär att en miljon pensionärer får upp till 1 000 kronor skattefritt i höjd pension.

”Här i Mönsterås kommun är det 1 610 personer – i Högsby kommun rör det sig om 894 personer”

LAILA NARAGHI (S), RIKSDAGSLEDAMOT FRÅN OSKARSHAMN

– Här i Mönsterås kommun är det 1 610 personer – i Högsby kommun, jag vet att vi har många från Högsby kommun här också, så rör det sig om 894 personer. Några av er är kanske här i dag. Vi behöver kämpa för det här garantitilläggsförslaget. Det är ingen självklarhet att det kommer att gå igenom i riksdagen. För just nu mobiliserar högern emot oss. Och vi som är här i dag vet att vi har regeringsmakten – men vi har inte majoriteten i riksdagen, tyvärr, sa Laila Naraghi.

Högerns förslag duger inte, betonade hon.

– Det duger inte att göra som någon säger, att prata om något annat luddigt förslag som någon gång i framtiden kanske kommer att komma pensionärerna till del.

”Det duger inte”

– Eller för den delen det högern brukar tala om – deras favoritlösning – skattesänkningar för dem som har mest. Det duger inte heller. De pensionärer som har det sämst – och som har jobbat i ett helt yrkesliv – förtjänar höjda pensioner här och nu. Inte sedan. Det är en fråga om respekt.

”Nu är det högern som är svaret skyldig”

– Jag vet hur jag kommer att rösta när frågan kommer upp i riksdagen. Nu är det högern som är svaret skyldig, sa Laila Naraghi, som konstaterade att förstamajdeltagarna samlades kring parollen ”Sverige kan bättre”.

”Galet”

Det handlar i grunden om att stärka Sverige – och det är tre prioriteringar som styr det arbetet, berättade hon.

– 1. Vårt beroende av fossila bränslen är ett hot både mot klimatet och mot oss alla i Sverige. Vi ska driva på klimatomställningen. 2. Skattepengar – som ska gå till skola och äldreomsorg plockas ut som vinst av riskkapitalister. Det är galet. Vi kan inte fortsätta att ha det så här. Vi ska ta tillbaka den demokratiska kontrollen av välfärden. 3. Våld och grov kriminalitet skadar just nu hela vår samhällsgemenskap. Vi ska vända på varje sten för att knäcka kriminaliteten och bryta segregationen.

”Vi behöver göra oss av med vårt beroende av fossila bränslen från diktaturer”

– Låt mig starta med det första. Vi behöver göra oss av med vårt beroende av fossila bränslen från diktaturer. Så enkelt, och så svårt, är det. Oavsett om det kommer från Putin eller shejkerna i Mellanöstern. Vi ska inte vara beroende av dem. Vi ska inte ge dem våra pengar. Det ger oss ytterligare en anledning att skynda på klimatomställningen. Och Sverige tjänar på det. En hel värld kommer att behöva ställa om – då ska vi se till att det är svensk industri, vår svenska industri, som har ledartröjan på sig i den utvecklingen. Vi ska se till att jobben hamnar här. Nya schyssta jobb – med bra villkor och svenska löner. Vi ska ta chansen att se till att få både ökad tillväxt och export, samtidigt som utsläppen går ner.

”Pengar ska gå till det de är avsedda för”

– Det är vad som pågår i Sverige just nu. Industrin ställer om och vinner andelar mot fossilslukande utländska konkurrenter. Och kamrater – de här resultaten vi ser nu, är resultaten av strategiskt politiskt arbete. För oss socialdemokrater är det inget nytt.

– Den andra frågan – den brinner jag för väldigt mycket, det vet ni som känner mig. Pengar ska gå till det de är avsedda för. Alla som bor i vårt land ska veta att det går att lita på svensk skola, äldreomsorg och sjukvård. Skolan ska finnas för att eleverna ska få kunskap och trygghet, äldreomsorgen ska finnas för att äldre ska få det stöd de behöver – och vården ska finnas för den som är sjuk. Kort sagt – svensk välfärd ska finnas där för oss alla. Den är till för svenska folket och den betalas av svenska folket.

”Inte till för riskkapitalister”

– Den är inte till för riskkapitalister som vill ta ut vinster. Den är inte till för att berika de som redan är rika. Utländska fonder ska inte äga svenska skolor. De ska inte plocka ut våra svenska skattebetalares pengar i vinst. Vi har svenska folket på vår sida i det här. Det vet vi – men vi har friskolekoncernerna emot oss.

”Rädda hundar skäller mest”

Laila Naraghi plockade fram ett ordspråk i sammanhanget:

– Rädda hundar skäller mest. Friskolekoncernerna och deras lobbyister samt moderater och sverigedemokrater kommer att yla sig hesa. Högre och högre ju närmre valet vi kommer. Men låt dem yla, säger jag.

Åhörarna på torget i Mönsterås applåderade.

– När de ylar, så ska vi fortsätta att prata med folk. Med människor och väljare – om att skolan är till för eleverna. Inte för giriga riskkapitalister. Och vi ska ta tillbaka kontrollen över välfärden. Pengarna ska gå till det som de är avsedda för.

”Ingen människa är en ö”

– Det tredje. Ingen människa är en ö. Ensam är inte stark. Det vet vi som har samlats här i dag. Samhällsutmaningar tacklar vi bäst tillsammans. Det är så tydligt nu – med erfarenheterna från pandemin och kriget i Ukraina. Sverige står starkt när vi möter kriserna tillsammans, som ett land. Så måste vi också möta den allt grövre kriminaliteten som förgiftar Sverige. Och den segregation som möjliggör nyrekryteringen till gängen.

”Tvekar inte en sekund”

– Vi accepterar inte att kriminella gäng hotar tryggheten för vanligt folk här i vårt land. Vi ska inte ha parallella skuggsamhällen. Vi ska inte ha utsatta bostadsområden där ungdomar inte klarar skolan – och där föräldrar inte kan tillräckligt bra svenska för att kunna få ett jobb. Och nej – vi tvekar inte en sekund när det gäller att fortsätta att skärpa straffen och anställa fler poliser. Det har vi gjort. Polis, kriminalvård, åklagare och domstolar ska ha den personal och de verktyg som krävs för att bekämpa brott. Det här har vi redan påbörjat – och vi ser att det fungerar.

Många fler kriminella sitter bakom lås och bom, påpekade Laila Naraghi.

”Det är bara halva lösningen”

– Men det är uppenbart att det inte räcker. Det är bara halva lösningen. Alla ser att mer måste till. Ska vi få bort våldet måste segregationen brytas – och det kräver en fullskalig mobilisering i hela Sverige. Vi behöver gripa in snabbt och effektivt där unga riskerar att dras in i kriminalitet. Alla barn och ungdomar ska gå i bra skolor.

Och föräldrarna ska ha ett jobb att gå till, betonade Laila Naraghi.

– Vi kan göra vårt Sverige bättre. Vi socialdemokrater går in i valrörelsen med rak rygg och vind i seglen.

Laila Naraghi underströk också att det kändes oerhört roligt med ett riktigt förstamajfirande – efter två pandemiår med digitala firanden.

”Jag är jätteglad över att få komma till Mönsterås”

– Jag är jätteglad över att få komma till Mönsterås. Och jag är stolt över hur vi har klarat oss igenom pandemin. Och vad snygga ni är. Så mycket snyggare människor är när man möts så här jämfört med hur det ser ut på en platt skärm. Ni är viktiga också. Styrkan i att många ställer upp och hjälps åt gör att vi kan åstadkomma samhällsförändringar. Det är det allt bygger på – att vi är många som hjälps åt, vägledda av samma värderingar som socialdemokrater har varit vägledda av i över 100 år. Vi kan dem – frihet, jämlikhet och solidaritet. Det är också det vi firar, uppmärksammar och demonstrerar för i dag.

Laila Naraghi i förstamajtåget. Foto: Peter A Rosén
Laila Naraghi höll ett välformulerat tal. Foto: Peter A Rosén

Laila Naraghi pratade även om kriget i Ukraina.

”De bär ansvaret”

– Historiens dom kommer att fälla väldigt tungt på Putin och hans bödlar. De bär ansvaret för kriget och det vi ser. En dag ska de ställas till svars för krigsbrotten. De hör hemma bakom lås och bom. Just nu samlas bevisen in, som kommer att fälla dem. Vi i Sverige ska gå i främsta ledet för rättsskipning, folkrätt och mänskliga rättigheter.

– Till dess ska vi fortsätta att visa vårt stöd för Ukrainas folk. Och med sanktioner mot Ryssland. Och med materiel till Ukraina. Och vi ska ta emot människorna som flyr hit med en öppen famn. Vi står upp för alla folks frihet.

”Rysslands krig hotar freden och säkerheten i Europa”

– Rysslands krig hotar freden och säkerheten i hela Europa. Det hotar även oss. Nu fortsätter vi att stärka och rusta upp vårt svenska totalförsvar.

Men vardagen har blivit dyr, konstaterade Laila Naraghi.

”Det har blivit dyrt”

– Det har blivit dyrt i Europa, dyrt i Sverige, dyrt i Mönsterås och dyrt i Högsby. Vi ser Putinpriser på drivmedel, Putinpriser på el, Putinpriser på kaffe, bröd, tomater och andra livsmedel. Det är dyrt. Kanske är det här bara en början. Vardagen kan bli ännu dyrare för svenska hushåll. Kriget kommer att påverka oss alla. Kanske under lång tid.

”Störst stöd till dem som drabbas mest”

– Det måste vi ta höjd för. Men den svenska regeringen kan inte ersätta varje utgiftsökning som svenska hushåll får på grund av kriget. Det kan ingen ansvarsfull förtroendevald – riksdagsledamot eller någon annan. Det kan vi inte lova – inte ens i ett land med en sådan stark ekonomi som vi har. Men vår uppgift nu, det är att stärka Sveriges ekonomiska motståndskraft – och att lindra konsekvenserna, precis som vi har gjort med drivmedlen och elen. Vi gör det med klassisk socialdemokratisk politik – med störst stöd till dem som drabbas mest. Som landets pensionärer, sa Laila Naraghi, bland annat.

Hon fick varma applåder efter sitt tal.

Bild från förstamajmötet på torget i Mönsterås. Foto: Peter A Rosén

Under mötet talade även Robert Rapakko (S), oppositionsråd och kommunalrådskandidat i Mönsterås kommun, samt Martin Nilsson, IF Metall.

Robert Rapakko (S), oppositionsråd och kommunalrådskandidat i Mönsterås kommun, sjöng givetvis med i Internationalen. Foto: Peter A Rosén
Robert Rapakko har siktet inställt på kommunalrådsposten i höstens val. Foto: Peter A Rosén

Gruppen Rooster and Crow (country/roots) stod för underhållningen.

Rooster and Crow sjöng och spelade. Foto: Peter A Rosén
Det var gott om åhörare på torget i Mönsterås. Foto: Peter A Rosén

Det fanns givetvis kaffeservering och LO-facken bjöd på korv med bröd i det fina vårvädret.

Socialdemokraterna i Mönsterås kommun, med sidoorganisationer, arrangerade det hela tillsammans med LO-facken. Det var arbetarekommunens ordförande Erik Jonsson som hälsade alla välkomna.

Arbetarekommunens ordförande Erik Jonsson. Foto: Peter A Rosén
Rosor är givna på första maj. Foto: Peter A Rosén
Förstamajtåget i Mönsterås. Robert Rapakko går med FN-flaggan. Foto: Peter A Rosén
Avmarsch för förstamajtåget vid Vattenpalatset i Mönsterås. Foto: Peter A Rosén
Det är ofta kallt på 1 maj, men i år kunde deltagarna njuta av ett härligt vårväder. Foto: Peter A Rosén
Mönsterås musikkår spelade. Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS