Landsbygdsministern glad att lantbruket kan söka krisstöd med anledning av prisökningarna

Landsbygdsministern glad att lantbruket kan söka krisstöd med anledning av prisökningarna

2022-08-10 Av av Oskarshamns-Nytt

Annons: Smålandshamnar

SVERIGE

Den 9 augusti öppnar som planerat ansökningsperioden för stöd till animalieproduktion och växthusodling som är en del av krisstödet till det svenska lantbruket. Det handlar om drygt 1,6 miljarder kronor till animaliesektorn och växthusnäringen.

Lantbruket har drabbats av prisökningar till följd av Rysslands invasion av Ukraina och stöden spelar en viktig roll för att på kort sikt säkra den svenska livsmedelsproduktionen. Stöden kompletterar det långsiktiga arbete som bedrivs inom ramen för livsmedelsstrategin.

– Jag är glad att vi kan fortsätta rulla ut krisstödet till Sveriges lantbruk och växthusodling som planerat. Stöden har en viktig roll i arbetet med att trygga svensk livsmedelsförsörjning, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S).

Krisstöd för att underlätta för lantbruket

Krisstödet till animaliesektorn och växthusodling söks via en e-tjänst som är tillgänglig via länsstyrelsernas hemsidor. Sista ansökningsdag är 20 september. Utbetalningar av stöden kommer att ske löpande.

Stöden för animaliesektorn och växthusodlingen är en del av det större stödpaket på knappt 3,2 miljarder kronor som regeringen kommit överens om med Centerpartiet och som syftar till att på kort sikt underlätta för lantbruket.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Dela gärna artikeln: