Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Länsbor mellan 30 och 50 år berättar om allvarligare covid-19-symptom jämfört med tidigare

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

Covid-19-sjuka länsbor mellan 30 och 50 år har under de senaste veckorna berättat om en allvarligare, eller intensivare, sjukdomsbild jämfört med tidigare, enligt rapporterna från smittspårningsenhetens personal i regionen.

Det berättar Staffan Sylvan, ställföreträdande smittskyddsläkare i länet, i en intervju med Oskarshamns-Nytt på fredagen.

– Det handlar mer om feber, muskelvärk samt smak- och luktbortfall jämfört med tidigare. Alltså mer likt deltavariantens sjukdomssymptom, säger han.

Samtidigt är det omikronvarianten BA.2 som dominerar i vårt län.

Den står för drygt 93 procent av de bekräftade covid-19-fallen, konstaterar han.

– Om det är en lokal spridning av deltavarianten som ger upphov till symptomen som 30–50-åringarna berättar om – eller om BA.2-varianten möjligen har en annan sjukdomsbild, ja, det kan jag inte svara på. Men detta är något som jag har lagt märke till, säger Staffan Sylvan.

Han berättar även att spädbarn, barn under ett år, har insjuknat med symptom.

”Det har man inte heller sett tidigare”

STAFFAN SYLVAN, STÄLLFÖRETRÄDANDE SMITTSKYDDSLÄKARE I REGION KALMAR LÄN

– Det har man inte heller sett tidigare. Men vi har inte fått in några rapporter om någon ny variant – eller en hybridvariant, som man har skrivit om. Alltså någon slags sammanblandning av delta- och omikronvarianterna. Jag har inte fått några rapporter om att vi skulle ha den i landet.

”Pandemin är inte över”

STAFFAN SYLVAN

Totalt sett, då, hur vill du beskriva covid-19-situationen i vårt län just nu?

– Vi ska fortsätta att vara observanta – pandemin är inte över. Men den befinner sig i ett läge där smittspridningen långsamt minskar i samhället. I och med att man har ändrat provtagningsindikationerna, så är det svårt att få en riktigt sann bild över hur läget är.

– Men om man tittar på grupperna där provtagningsindikationen har legat kvar under en längre tid – det handlar om dem som bor på särskilt boende eller har hemtjänst/hemsjukvård – så ser man en tydlig minskning av smittspridningen. Den är inte alls på noll – men den har gått ner jämfört med tidigare. Det är ändå en kraftig indikation på att smittspridningen minskar – men den har inte upphört.

– Vi ser också att belastningen inom sjukvården är lägre. Det talar också för att vi har en minskad spridning. Vi ser också färre dödsfall.

Hur stor är risken att vi får se nya, och kanske elakare, covid-19-varianter framöver?

– För närvarande finns det inget på horisonten som tyder på att vi har en ny variant. Men å andra sidan pågår det naturligtvis smittspridning globalt – och vaccintäckningen är dålig i många länder.

– Man har sett ett ökat antal sjukdomsfall även i Europa. Om det är orsakat av någon ny variant, ja, det vågar jag inte svara på.

– Vi har dock blivit överraskade tidigare av covid-19 – eller SARS-CoV-2-viruset – som har betett sig på ett sätt som vi inte har förväntat oss eller sett tidigare.

”De flesta som vårdas på IVA i dag är vaccinerade – och det beror ju på att det är så många som har blivit vaccinerade”

STAFFAN SYLVAN

Många av våra läsare är nyfikna på hur det ser ut på sjukhusen och intensivvårdsavdelningarna i vårt län när det gäller vaccinerade och ovaccinerade. Hur ser det ut där?

– Ja, de flesta som vårdas på IVA i dag är vaccinerade – och det beror ju på att det är så många som har blivit vaccinerade. Men tittar man på gruppernas storlek, så är risken att bli allvarligt sjuk eller dö fortfarande större för dem som är ovaccinerade. Så ett budskap är att de som inte har vaccinerat sig – de måste göra det nu, och genomföra vaccinationsserien som erbjuds. Då har de ett bra skydd även inför framtiden om det kommer en ny variant.

Hur ser det ut bland de senaste dödsfallen i länet – var de vaccinerade eller ovaccinerade?

– Bland dödsfallen finns det både vaccinerade och ovaccinerade – men tittar man på gruppernas storlek, så är det vanligare att den ovaccinerade personen avlider – jämfört med den vaccinerade. Vi har också olika åldersgrupper. De som är ovaccinerade är lite yngre jämfört med den vaccinerade gruppen. Men risken för allvarlig sjukdom eller död är större för dem som är ovaccinerade – jämfört med dem som är vaccinerade.

Hur vanligt är det att de som avlider även har någon bakomliggande problematik, förutom covid-19?

– De flesta som dör har någon form av medicinsk riskgruppstillhörighet.

Då är det inte så vanligt att en person som är fullt frisk sedan tidigare avlider i covid-19, även om han/hon är ovaccinerad?

– Vanligt är det inte. Men risken är större. Att vaccinera sig är det bästa man kan göra.

– Vi hade en nationell vaccinationsvecka vecka 11 – och då ökade antalet vaccinationer påtagligt. Men det var framför allt inom den gruppen som erbjuds en fjärde spruta. Alltså de som är 80 år och äldre och de som bor på särskilt boende eller har hemtjänst/hemsjukvård.

Börjar vaccinskyddet avta?

– Vaccinskyddet i den äldre populationen sjönk efter den tredje sprutan – och nu får de möjligheten att ta en fjärde spruta. Vi vet inte hur det ligger till för den övriga populationen – där har vi inga data. Det är oklart om det blir en fjärde spruta för resten av svenska befolkningen över 12 år.

När kommer den stora smittspridningsnedgången – blir det till sommaren?

– Den sjunker nu successivt. Jag bedömer att smittspridningen kommer att minska i samhället under våren och sommaren. Sedan får vi se hur det blir i höst.

Från den 31 mars klassas inte covid-19 som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Det beskedet har vi fått från regeringshåll. Hur ska medborgarna tänka? Ska de fortsätta att vara försiktiga?

– Pandemin är inte över. Så länge vi har en smittspridning i samhället, så ska vi vara försiktiga och vidta de vanliga hygienriktlinjerna. Vi ska tvätta händerna, hålla avstånd och ha hostetikett. Även om man ändrar på den juridiska statusen på covid-19-infektionen, så kommer den att ligga kvar som anmälningspliktig precis som influensan gör i dag – plus att den kommer att vara smittspårningspliktig i miljöerna där de riktigt känsliga personerna finns. Framför allt inom äldreomsorgen och hälso- och sjukvården. Där kommer man att fortsätta med smittspårningen. I övrigt handlar det om att stanna hemma när man är sjuk och vidta de vanliga åtgärderna som vi har levt med under två års tid.

Och de ovaccinerade borde verkligen fundera på att vaccinera sig…

– Ja, det är fortfarande drygt en miljon svenskar som är ovaccinerade. De personerna ska absolut börja vaccinera sig och skaffa sig ett skydd – och minska risken för allvarlig sjukdom och död.

Hur stor är risken att vi åker på en ny pandemi framöver?

– Det är 10 000-kronorsfrågan.

– Att det kommer nya pandemier kan vi vara ganska säkra på. Ska jag komma med en prognos, så tror jag att influensaviruset av typen H2 skulle kunna komma tillbaka. Det är den gamla Asiaten (som upptäcktes i Kina 1956). Den har inte cirkulerat sedan dess. Det har alltså gått närmare 70 år, vilket betyder att vi har en hel generation med människor som är mottagliga. Kommer H2 tillbaka, så har vi en ny pandemi. Det skulle kunna ske inom de närmaste tre, fyra eller fem åren, säger Staffan Sylvan.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS