Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Länsstyrelsen om covid-19-situationen: ”Risken för lokala utbrott är hög”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

”Efter vecka 34, då vi hade flera lite större lokala utbrott, har Kalmar län återigen ett lågt antal smittade. Risken för lokala utbrott är dock fortsatt hög och det är viktigt att alla hjälps åt att följa rekommendationerna för att läget ska fortsätta vara lugnt”, skriver länsstyrelsen i Kalmar län i ett pressmeddelande på fredagen.

”Länsstyrelsen följer hur smittspridningen och coronapandemin påverkar Kalmar län, och gör uppdateringar av läget i länet. Det här är en sammanfattning av hur situationen förändras.”

Förändringar i lägesbilden sedan vecka 35

Under vecka 36 diagnosticerades endast nio fall, vilket är den lägsta siffran sedan i slutet på mars. I några kommuner har det förekommit lokala utbrott, som har hanterats i samråd med smittskyddsläkaren och smittspårningsenheten. Region Kalmar har tagit fram en vägledning om hur arbetsgivare ska hantera ett lokalt utbrott ”när smittan kommer”.

Med kampanjen ”Vi vet att du vet” vill vi gemensamt i länet sprida att det fortfarande är viktigt att följa rekommendationerna även om antalet smittade minskar kontinuerligt.

Med skolstart kommer också höstförkylningar och några kommuner oroar sig för personalbortfall, eftersom minsta förkylningssymptom i familjen påverkar närvaron.

Generellt har omsättningen för länets företag minskat, med permitteringar och varsel till följd. Flera kommuner förutspår en ökad arbetslöshet, särskilt oroväckande är att många under 24 år berörs.

Det är fortfarande ett stort tryck på kollektivtrafiken och det kommer fortfarande många klagomål om trängsel. Vi fortsätter sprida information om individens eget ansvar att välja andra färdsätt eller åka under andra tider när det är lugnare i kollektivtrafiken. Kommunerna rapporterar även om fortsatt trängsel i och utanför butiker och på serveringsställen.

Goda exempel

Flera goda exempel har rapporterats enligt regeringsuppdraget.

Kommunerna i länet

  • Bordspratare till medarbetare i fikarum som ska påminna om att fortsätta hålla avstånd och ha bra handhygien.
  • Inlägg på kommunens officiella facebooksida med information om vad personalen gör för de äldre på äldreboenden, med tanke på besöksförbud.

En pensionärsförening

  • En kommun fick bidrag från Socialstyrelsen för att kunna hyra en buss där någon hämtade upp ett Corona-säkert antal medlemmar och gjorde en utflykt en gång i veckan. De försöker även hitta de ensammaste medlemmarna med telefonsamtal, mailkontakt och i vissa fall personliga besök.

Region Kalmar län

  • Filmer i sociala medier med personer som varit sjuka i covid-19 för att ge sin berättelse. Syftet är att de drabbade får bära budskapet att det inte är över och ta situationen på allvar.
  • Riktad information (trycksak) till äldre med upplevd psykisk påverkan av isolering. Delas av läkare vid till exempel besök på hälsovårdscentral.

Kommande utmaningar:

•       Svårt att rekrytera legitimerad personal.

•       Det krävs en långsiktig och uthållig bemanning för att minska smittspridning och underlätta smittspårningsarbetet.

•       Planera för att bryta social isolering hos äldre personer då träffpunkter varit stängda samt planera för hur besöken kan se ut på vård- och omsorgsboenden  till hösten.

•       Motivation och uthållighet att fortsätta enligt rutin.

Råd till allmänheten

När du följer rekommendationer om att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om du har sjukdomssymtom, så skapar du goda förutsättningar för vården att ta hand om de svårast sjuka och skyddar samtidigt riskgrupperna. Även om mycket är annorlunda idag kan vi fortfarande vara aktiva, umgås och uppleva saker. Det enda vi behöver göra är att anpassa aktiviteterna i takt med rekommendationerna. På det sättet blir vi uthålliga tillsammans!

GRAFIK

LÄNSSTYRELSEN I KALMAR LÄN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS