Leif Axelsson (SD): ”Så här ska inte våra gamla ha det på våra boenden”

Leif Axelsson (SD): ”Så här ska inte våra gamla ha det på våra boenden”

2021-08-19 Av av Peter A Rosén

KRISTDALA/OSKARSHAMN

En kvinna, som använder sig av rätten att vara anonym, berättar att det var igengrott på Nyhems äldreboende i Kristdala när hennes pappa bodde där för ett par år sedan (läs den artikeln här).

Hur ser socialnämndsledamoten Leif Axelsson (SD) på detta? Vi ställde frågan och han svarar så här:

– Det var tråkig läsning. Jag kan inte kommentera enskilda fall – men är det, generellt sett, så som dottern i fråga beskriver det i intervjun, som jag inte har någon anledning att betvivla, så tycker jag självklart att detta inte är bra. Detta måste vi ta på stort allvar.

”Det är inte meningen att de anhöriga ska komma och städa”

LEIF AXELSSON (SD)

– Så här ska inte våra gamla ha det på våra boenden. De betalar dyra pengar för en plats – och då ska det vara städat, schysst och fint. Det är inte meningen att de anhöriga ska komma och städa. Städning ingår faktiskt i serviceavgiften. Man ska kanske stanna upp och fundera över om man själv vill att ens föräldrar ska behöva ha det på det här sättet. Skulle jag själv vilja ha det så här? Det är en viktig fråga som man bör tänka på. Det är en viktig utgångspunkt i ens jobb. Vi som ansvariga i socialnämnden vill inte ha det så här. Jag vill inte ha det så här.

”Har varit chef på Nyhem”

– Jag hoppas, och tror, att dottern även har påtalat detta för berörd chef. Men anhöriga ska inte behöva ta den här kampen. Jag måste, återigen, understryka att vi kommer att få reda på den här typen av saker om vi socialnämndspolitiker tillåts att besöka verksamheterna.

– Sedan har jag själv varit chef på Nyhem. Och jag måste säga att vi hade väldigt bra personal. Det var min upplevelse då. Så är det säkert nu också. Men jag undrar om det kanske brister ibland i introduktionen? Vi behöver ett tydligt ledarskap, på plats, ute i verksamheterna som kan fånga upp den här typen av händelser omedelbart. Ledarskapet är oerhört viktigt.

”Vårt motto är att vi ska ha Sveriges bästa äldreomsorg”

LEIF AXELSSON (SD)

– Nu ska vi spara inom socialnämnden. Men då måste vi spara på rätt sätt. Jag tycker inte att man ska ha en massa chefer och stabspersonal i toppen. Resurserna måste omfördelas, så att verksamheterna kan förstärkas i stället. Pengarna behövs där.

”Lång väg att gå”

– Vi ska ha nöjda kunder i Oskarshamns kommun. Vårt motto är att vi ska ha Sveriges bästa äldreomsorg. Då har vi en väldigt lång väg att gå.

Då kan ni väl inte spara en massa pengar?

– Nej, det kan vi inte. Vi kan inte spara på våra barn och gamla. Det går att spara pengar i stadshuset i stället, för att nämna ett exempel.

– Vi måste ha en plattare organisation. Och cheferna ska vara ute i verksamheterna. Personalen måste ha ett ledarskap – annars blir det inte bra. Man kan inte sitta inne i stan och vara chef över landsbygden, säger Leif Axelsson.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: