Leif Axelsson (SD): ”Det är glädjande, hedrande och väldigt roligt”

Leif Axelsson (SD): ”Det är glädjande, hedrande och väldigt roligt”

2022-11-07 Av av Peter A Rosén
OSKARSHAMN

Tidigare på måndagen berättade vi att Sverigedemokraternas fullmäktigegrupp nominerar Leif Axelsson till förtroendeuppdraget som oppositionsråd i Oskarshamns kommun.

Hur reagerar han på detta? ON ställer frågan.

– Det är glädjande, hedrande och väldigt roligt naturligtvis, säger Leif Axelsson, som berättar att det var ett enhälligt beslut.

– Samtliga, elva röstberättigade, ställde sig bakom mig – och det känns jätteroligt att jag har gruppens förtroende och stöd. Det är en hundraprocentig uppslutning.

I torsdags publicerade Oskarshamns-Tidningen en artikel, där tidningen i fråga hävdade att en intern diskussion hade uppstått kring vem som ska bli oppositionsråd i kommunen.

”Enligt flera av varandra oberoende uppgifter till OT utmanas nu gruppledaren och ordföranden i partiet, Leif Axelsson, av Marko Raiskio”, skrev OT.

”Jag hade ingen motkandidat”

LEIF AXELSSON (SD)

– Jag vet inget om det där. Men det måste ha rört sig om ett missförstånd. Jag hade ingen motkandidat i går, säger Leif Axelsson till ON vid lunchtid på måndagen.

Du fick inga signaler tidigare, om någon motkandidat?

– Nej, det fick jag inte. Jag vet inte hur det där uppstod eller varifrån det kom. Det känns bra att det inte förhöll sig på det viset som det framstod i OT.

– Jag är oerhört tacksam och glad för att jag har min grupp med mig.

– Jag kommer framför allt att driva omsorgs-, skol- och trygghetsfrågorna. De är nummer ett hos mig. Vi måste också, tillsammans med regionen, slå vakt om vårt sjukhus. Det är oerhört viktigt. Företagarfrågorna är också viktiga.

Leif Axelsson blir formellt vald till oppositionsråd i december.

Moderaterna och Socialdemokraterna har tidigare sagt till ON att de inte kommer att lägga sig i oppositionsrådsvalet.

Samarbetar med KD och L

Därmed bör det hela vara klart, med tanke på att SD har ett valtekniskt samarbete med Kristdemokraterna och Liberalerna.

SD ser följaktligen ut att få oppositionsrådsposten för första gången någonsin.

De återstående oppositionspartierna – Vänsterpartiet, Kustlandspartiet och Centerpartiet – är inte tillräckligt stora för att kunna fälla Leif Axelsson.

Fullmäktige har 49 mandat – och de tre ovannämnda partierna har bara åtta platser totalt (Vänsterpartiet sitter på fyra, Kustlandspartiet har två och Centerpartiet har lika många).

Sverigedemokraterna har elva mandat, Kristdemokraterna har tre och Liberalerna har en ledamot i fullmäktigeförsamlingen.

Socialdemokraterna har 16 och Moderaterna har tio.

De två majoritetspartierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, presenterade nyligen ett gigantiskt sparpaket.

Ni har inte hunnit arbeta fram ert budgetförslag än?

– Nej, vi håller på med det nu. Det ska lämnas in nästa måndag, säger Leif Axelsson.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: