Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Leif Axelsson (SD): ”Det här är pinsamt för Oskarshamn”

ANNONS

OSKARSHAMN

– Ja, vad ska jag säga. Det var det värsta jag har läst. Så luddigt. Det kan ju inte finnas någon väljare som blir klokare efter att ha läst Oskarshamns-Nytts intervju med Lucas Lodge (M). Det var ju riktig humor – om inte annat. Här har satirikerna ett bra manus, säger Leif Axelsson, som är gruppledare för Sverigedemokraterna i Oskarshamns kommun.

”Var står Moderaterna? Vad vill de?”

LEIF AXELSSON (SD)

– Var står Moderaterna? Vad vill de? Lucas Lodge målar upp en väldigt rörig bild. Vore jag moderatväljare, så skulle jag vara ytterst tveksam till att lägga min röst på dem – med tanke på att jag inte vet vad jag får. Kommer jag att få sossarna på köpet? Ena gången säger han att han inte stänger sossedörren – och sedan säger han att han kan tänka sig att samarbeta med oss. Samtidigt vill han ha vettiga personer på ledande positioner. Vem är en vettig människa, enligt Lucas Lodge?

Lucas Lodge säger också att ni i SD inte får ställa för hårda krav – det kan inte Moderaterna ställa upp på…

– Nej, om vi ska gå ihop med dem, så ska vi tydligen vara snälla, fogliga och tysta. Vad är det som säger att Moderaterna kommer att vara större än Sverigedemokraterna i fullmäktige efter valet? Han ska diktera villkoren. Vad vet vi om det?

”Jag tycker att Lucas Lodge bröstar upp sig lite väl mycket”

SD är redan större än M i fullmäktige (SD har nio mandat och Moderaterna har åtta).

– Ja, vi är redan större än dem. Jag tycker att Lucas Lodge bröstar upp sig lite väl mycket. Det måste jag säga. Vi är större än dem i dag – och vad är det som säger att vi inte är större än dem på måndag? Han säger också att han har svårt att tänka sig att släppa fram en sverigedemokrat på kommunstyrelseordförandeposten. Har han partiet med sig där? De verkar vara kluvna.

Ja, i intervjun säger han att Moderaterna är djupt splittrade i synen på Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna. Hälften av medlemmarna säger nej till ett SD-samarbete – och den andra hälften säger nej till ett samarbete med Socialdemokraterna…

– Hur tänker de göra här?

De väljer alternativet där Moderaterna får igenom mest av sin politik, sa han…

– Fem dagar innan valet kom deras valmanifest ut, efter att Oskarshamns-Nytt ställt frågan. Som moderatväljare, så skulle jag bli ytterst fundersam och tveksam. Vad får jag om jag röstar på Moderaterna? Det finns inget tydligt svar på den frågan. Får jag ett samarbete med Sverigedemokraterna – eller får jag ett samarbete med Socialdemokraterna? Lucas Lodge svarar på ett väldigt luddigt, konstigt och kryptiskt sätt.

Du har ju själv varit med i Moderaterna. Ni hade problem med interna sprickor även på den tiden…

– Ja, det hade vi. Och det är allmänt känt att vi hade problem med kupper och problem med grupper inom gruppen. Jag trodde att de hade vuxit ifrån det, måste jag säga.

”Han måste få ihop sin grupp”

Har du något tips till Lucas Lodge? Hur ska han hantera detta?

– Han måste få ihop sin grupp, så att alla drar åt samma håll. Men det blir svårt för honom att få ihop grupperna, med tanke på att den ena säger ja till ett SD-samarbete och nej till Socialdemokraterna – och den andra gruppen säger nej till ett SD-samarbete. Hur ska han få ihop en helhet av detta? Hur ska han få ihop en kostym? Det blir ett lapptäcke. En röst på Moderaterna kan vara en röst på Socialdemokraterna. Och han stänger ju inte den dörren. Det låter ju dessutom som att han mår bäst där. Men moderatmedlemmarna borde kanske ifrågasätta ett och annat efter att ha läst Oskarshamns-Nytts intervju med Lucas Lodge, säger Leif Axelsson.

”Det var bara rappakalja”

Lena Granath (V) och Charlotte Sternell (C) kallade in till en pressträff i dag. Hur reagerade du på deras budskap?

– Har man en gemensam pressträff, så borde man ha pratat ihop sig innan. Hur kan man kalla in till en pressträff när man har så dålig koll på varandras politik? När Oskarshamns-Nytt ställde frågor till dem, så kunde de inte svara. Det var bara rappakalja. Och det var det i svaren från Lucas Lodge också. Vad har hänt med våra toppolitiker? Det här är pinsamt för Oskarshamn. Jag hade förväntat mig mer. Ska man vara luddig och otydlig, så har Lucas Lodge verkligen lyckats med det. Men jag undrar hur väljarna uppfattar det här? Jag skulle inte våga rösta på Centerpartiet, Vänsterpartiet eller Moderaterna – med tanke på budskapet som den här trion gick ut med i dag. En toppolitiker måste faktiskt kunna uttrycka sig på ett klokare och tydligare sätt.

– Jag kan bara konstatera att vi sverigedemokrater verkligen behövs i en konstellation med Moderaterna.

Lucas Lodge sa att ni inte får ha för hårda krav när det kommer till integrationen och immigrationen…

– Vad är det för hårda krav vi har där? Det skulle vara intressant att höra Lucas Lodge förklara vilka hårda krav han syftar på.

”Det är väl klart att man ska lära sig svenska om man bor i Sverige”

Lena Granath och Charlotte Sternell drog återigen upp SD-kortet. Hur ser du på det?

– Jag hade nog förväntat mig lite mer av två toppolitiker. Att de hade något annat att komma med än att varna för oss. Vad är det de varnar för? Jo, att modersmålsundervisningen ska tas bort och att vi vill ha väktare i skolan. Det är väl klart att man ska lära sig svenska om man bor i Sverige.

Väktare i skolan, då?

– Vad är det för otäckt med det? Det är ju en trygghet för många att se en väktare. Jag säger inte att det ska finnas väktare i skolan hela tiden, från måndag till fredag. Men man ska kunna använda sig av dem. Jag pratade med en väktare i går – och han berättade att han går in i skolorna ibland. Vad är då skillnaden – om man redan använder sig av det här? Vi vill utveckla det ytterligare, säger Leif Axelsson, som konstaterar att Centern och Vänsterpartiet inte hade mycket gemensamt att komma med på pressträffen.

Det finns ingen som säger nej till satsningar på skolan och jämställdheten, betonar han.

Om SD blir störst på högerkanten i valet – kommer ni då kräva att kommunstyrelseordförandeposten ska gå till er i ett eventuellt majoritetssamarbete med de borgerliga partierna?

– Jag vet inte. Vi får se hur det går i förhandlingarna. Men det är klart att vi inte ska gå lottlösa från saker och ting. Blir vi stora, så förväntar sig våra väljare att vi ska företräda dem på bästa möjliga sätt. Det är vi skyldiga att leva upp till. Våra väljare har gett oss ett förtroende. Vi kommer att ställa de krav som vi tycker är befogade att ställa. Vad är det som säger att vi kommer att backa? Inte ett dugg. Men vi ska ha ett valresultat först, säger Leif Axelsson, som även betonar att han inte har något emot Lucas Lodge på det personliga planet.

”Går man ut och uttalar sig som toppolitiker, så måste man ha mer på fötterna”

– Men går man ut och uttalar sig som toppolitiker, så måste man ha mer på fötterna. Frågan är om Lucas Lodge vill ha ett borgerligt styre? Han kan ju inte få ett borgerligt styre om Moderaterna samarbetar med sossarna. Då måste han lyssna på Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Annars spricker det. Vad gör vi då för alla våra väljare som vill ha en förändring i kommunen? Då bidrar ju inte han till det. Då tar han den bekvämaste vägen och hoppar tillbaka till sossarna. I sådana fall säljer Lucas Lodge sin politiska själ en gång till, säger han.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS