LEIF AXELSSON (SD): ”Folk på landsbygden ska inte behöva betala för klimathysterin”

LEIF AXELSSON (SD): ”Folk på landsbygden ska inte behöva betala för klimathysterin”

2022-02-19 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMNS KOMMUN

Tidigare på lördagen skrev Oskarshamns-Nytt om en kvinna som inte har råd att åka till sitt vikariejobb inom Oskarshamns kommun – på grund av låg lön och höga bensinpriser.

Hur ser kommunpolitikerna på detta? ON har ställt frågan till flera stycken.

Socialnämndsledamoten Leif Axelsson (SD) var snabbast med att svara.

– Jag läste den beklämmande artikeln. Det är naturligtvis bedrövligt att det ska behöva vara så här, säger han.

Vården och omsorgen skriker efter personal, konstaterar han.

Leif Axelsson (SD) tittar in i kameran
Leif Axelsson (SD). Foto: Peter A Rosén

”Vi ska ha duktig, utbildad och svensktalande personal inom omsorgen”

LEIF AXELSSON (SD), LEDAMOT I SOCIALNÄMNDEN I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Vi ska ha duktig, utbildad och svensktalande personal inom omsorgen. Det är så det ska vara, tycker jag. Omsorgen måste få kosta pengar.

”Beklagligt”

– Sedan är det många saker i detta. Det är beklagligt att inte pengarna räcker för den här kvinnan. I löneöversynen måste vi satsa på duktig personal. Därför är de individuella lönerna väldigt bra. Man ser varje individs arbetsinsats. Ska vi ha en levande landsbygd, som det så vackert heter, så måste folk ha råd att bo där. Statsmakterna måste se över reseersättningen. Och det har de börjat göra lite grand. Men om jag har tolkat det rätt, så får det inte effekt förrän i deklarationen 2024.

”Bor du i Bråbo, Högsby eller i Kristdala och jobbar inne i stan och så vidare, ja, då ska du ha nedsatt skatt”

LEIF AXELSSON

– Jag tycker att de berörda, som reser till och från jobbet, ska få nedsatt skatt redan i år. Och det får inte vara ett krångligt ansökningsförfarande. Bor du i Bråbo, Högsby eller i Kristdala och jobbar inne i stan och så vidare, ja, då ska du ha nedsatt skatt. Det är ett sätt att möta problemet, säger Leif Axelsson.

Hur ser du på bensinpriset?

– Det är alldeles för högt. Och det slår mot folk på landsbygden.

Ungefär hälften av bensinpriset består av olika skatter. Hur ser du på det?

– Ja, vårt parti vill göra något åt detta. Vi, här i Sverige, kan inte rädda världens klimat själva. Det är en omöjlighet. Du och jag och folk på landsbygden ska inte behöva betala för klimathysterin. Det är oerhörda priser. Klimatkrisen får vi angripa på något annat sätt – inte via höjda drivmedels- och elpriser.

– Jag tror inte att höjda drivmedelspriser leder till att folk i allmänhet kör mindre i någon större utsträckning. Det leder snarare till ökad kriminalitet i form av drivmedelsstölder. Eller att man åker och tankar och inte betalar för sin bensin. Vi får tråkiga följder och konsekvenser av de höga drivmedelspriserna, säger Leif Axelsson.

”Det går inte att åka buss”

LEIF AXELSSON

– Sedan måste vi inom kommunen premiera undersköterskor och sjuksköterskor som är duktiga. De ska ha rejäla löner. Höjer vi lönen, så höjer vi dessutom statusen på jobbet. De höjda lönerna måste dock vara knutna till olika kriterier. Jag tänker på utbildning och kompetens och rätt syn på jobbet – och så vidare. Men jag tror inte att vi kan lägga in någon form av extralön till dem som bor på landet – det blir kanske inte så rättvist. Därför måste statsmakterna ta sitt ansvar.

Kvinnan som vi pratade med berättade att hon inte kan ta bussen till jobbet. Busstiderna passar inte, helt enkelt. Hur ser du på det?

– Tyvärr är det så. Bor man i Bockara och på det hållet, så går det många bussturer. Men bor du norr- och söderöver, så är det kanske inte lika lätt. Jag förstår vederbörande – det går inte att åka buss, svarar Leif Axelsson.

”Inte skarpt läge än”

– Sedan såg jag att vederbörande, med all rätt, tycker till om arenabygget. Men det är inte skarpt läge än, när det gäller finansieringen. Nu ska vi titta på var arenan ska placeras och hur den ska byggas. Plats och utformning inverkar på prislappen. Sedan återstår det att se vilken driftsform man väljer. Jag tror inte att man kan blanda ihop omsorgen och arenabygget i nuläget. I dag är det två olika saker. Men när vi kommer till hur mycket kommunen ska skjuta in, ja, då hamnar diskussionen i ett annat läge. Då är det skarpt läge. Först måste vi få svar på vad det kostar att bygga arenan. Därefter diskuteras finansieringsfrågan.

Det finns olika alternativ, konstaterar Leif Axelsson.

– Jag hoppas, och tror, att IK Oskarshamn går in med en stor summa. Och jag hoppas att näringslivet går in. Och kommunen får ta en liten del. Arenabygget får inte slå mot skolan, vården och omsorgen. Aldrig i livet. Men där är vi inte nu.

Tillbaka till bensinpriset. Vad är ett rimligt pris, som du ser det?

– Om hälften består av skatter, så kanske man skulle kunna sänka priset med 25 procent i alla fall. Folk måste ha råd att ha kvar bilen.

”Utflykterna som folk kunde njuta av förr i tiden är inte lika självklara i dag”

LEIF AXELSSON

Det kan ju vara kul att ha råd att använda bilen på sin fritid också…

– Ja, precis. Utflykterna som folk kunde njuta av förr i tiden är inte lika självklara i dag. Först måste man tänka både en, två och tre gånger. Det viktigaste man använder bilen till är resorna till och från jobbet och till och från affären. Om man måste åka från landet in till staden och handla. Sedan handlar det om att barn och ungdomar ska kunna utöva sina aktiviteter. I min värld är det väldigt, väldigt viktigt att folk kan bo på landsbygden.

”Sveriges bästa äldreomsorg”

– Alla kan inte bo inne i stan. Man ska själv kunna välja var man vill leva och bo. Och man ska även kunna välja skola och äldreboende. Kommer vi till makten i Oskarshamns kommun, så har jag sagt att vi ska ha Sveriges bästa äldreomsorg. Där ger jag mig aldrig. Och det betyder att vi ska ha tillräckligt med personal och god bemanning, säger Leif Axelsson.

– Och jag lider med den här stackars vikarien – jag hoppas att det löser sig till det bästa för vederbörande. Vi behöver vår personal – och vi behöver våra vikarier, understryker han.

Dela gärna artikeln: