Leif Axelsson (SD): ”Jag är både förvånad och glad”

Leif Axelsson (SD): ”Jag är både förvånad och glad”

2021-09-10 Av av Peter A Rosén
Annons: Oskarshamns kommun

OSKARSHAMN

 För det första måste jag säga att jag är både förvånad och glad över att Socialdemokraterna går med på att införa LOV (Lagen om valfrihetssystem) inom hemtjänsten. Nu har de verkligen backat i frågan, säger socialnämndsledamoten och gruppledaren Leif Axelsson (SD).

I en tidigare intervju med Oskarshamns–Nytt har kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) understrukit att Socialdemokraterna alltjämt ogillar LOV – men han konstaterade också att en majoritet av partierna i fullmäktige vill införa LOV.

”Vi sverigedemokrater tycker, naturligtvis, att det är bra med LOV”

LEIF AXELSSON (SD)

Socialdemokraterna måste även lyssna på samarbetspartiet Moderaterna, som har drivit på hårt för att LOV ska sjösättas (vi kommer att få se privata inslag inom hemtjänsten i kommunen inom kort, läs en artikel i ämnet här).

– Ja, Socialdemokraterna säger att man alltid får ge och ta i en förhandling – men då har de gett bort ganska mycket, säger Leif Axelsson.

Samtidigt är det kanske det enda som Moderaterna har fått igenom i majoritetssamarbetet…

– Ja, och Moderaterna får ge sig när det gäller en eventuell skattehöjning – om Hultgården och Charlottagården i Misterhult återöppnas, säger Leif Axelsson.

”Välkomnar konkurrens”

– Men vi sverigedemokrater tycker, naturligtvis, att det är bra med LOV. Sverigedemokraterna fokuserar alltid på kvalitet. Vi välkomnar konkurrens inom välfärdssektorn så länge detta leder till ökad valfrihet, kvalitet och brukarnöjdhet. Privat hemtjänst kommer att bli ett bra komplement – även om vi har en mycket bra hemtjänst i Oskarshamn i dag. Det vill jag betona.

”Det är viktigt att individen får bestämma över sin vardag”

LEIF AXELSSON

– Men det blir inte sämre med konkurrens från den privata sidan. Det är alltid uppfriskande. Det är viktigt att individen får bestämma över sin vardag. Och som individ har man fortfarande möjligheten att välja kommunen. Samtidigt har man möjligheten att välja någon annan utförare. De andra aktörerna sätter press på den kommunala verksamheten. I dag är brukarundersökningarna det enda mätverktyget.

Det finns brister både inom privat och kommunal service runtom i vårt land, konstaterar Leif Axelsson.

”Kan alltid bli bättre”

– Men det är vanligare att medierna jagar de privata aktörerna. Naturligtvis finns det även kommuner som gör fel och inte håller måttet. Men Oskarshamns kommun har en bra hemtjänst – det är min uppfattning. Men allt kan alltid bli bättre, säger han.

”Vi vill dock inte se några lycksökare”

LEIF AXELSSON

– Vi vill dock inte se några lycksökare inom den privata delen av hemtjänsten. Det ska vara hög kvalitet på utförarna.

Inget utrymme för fusk, således?

– Nej, det kommer vi inte att acceptera. Vi kommer att bevaka detta. Brukarna ska vara nöjda. Och är de inte nöjda, och vill byta tillbaka till kommunen, så har de möjlighet att göra det. Det finns inget hinder där, säger Leif Axelsson.

Vänsterpartiet påpekar att det finns gott om exempel på företag som dränerar välfärden på skattemedel, för egen vinning. Hur ser du på det?

– Vi är redan beroende av privata aktörer. Kommunen tillverkar inte egna kryckkäppar, sängar och rullstolar. De köps in från privata företag. Kan vi köpa in kryckkäppar, sängar och rullstolar, så kan vi köpa in en tjänst. För mig är det samma sak, svarar Leif Axelsson.

”Inte överpriser”

– Men det får inte vara överpriser på den privata utförarens tjänster. Det ska vara rimliga priser. Det är glädjande att vi får LOV till vår kommun – då kan vi äntligen börja jämföra och mäta. Visar det sig att det fungerar väldigt bra, så kan man utveckla det ytterligare. Då kan det även komma privata gruppbostäder. Visar det sig att det inte fungerar med privat hemtjänst, ja, då återgår man till dagens kommunala upplägg igen.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: