Leif Axelsson (SD) om knivmordet i Oskarshamn: ”Jag är upprörd, chockad och förbannad”

Leif Axelsson (SD) om knivmordet i Oskarshamn: ”Jag är upprörd, chockad och förbannad”

2022-09-24 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

– Jag är upprörd, chockad och förbannad. Det här berör mig i själ och hjärta. Det gör ont. Jag vill uttrycka min stora sorg – och jag tänker på de anhöriga. Jag lider något så fruktansvärt med dem. Jag hoppas att det är rätt personer som har anhållits – och att de får sitta i fängelse under en längre tid framöver, säger Leif Axelsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i kommunen, om knivmordet i centrala Oskarshamn.

– Under en längre tid var vi förskonade i vår lilla stad – men nu har det grova våldet även kommit hit.

Leif Axelsson konstaterar att Oskarshamn har haft två mord sedan i våras.

– Våldet breder ut sig. Vi har varit oroliga för detta. Jag vet att mina politiska motståndare har en annan uppfattning – men nu ser vi det svart på vitt. Vi politiker måste släppa prestigen och sätta oss ner, över partigränserna, och göra något tillsammans. Vi kan inte ha en sådan här utveckling i fortsättningen. Därför sträcker jag ut en hand till övriga politiker.

”Hur kan två personer hoppa på en värnlös man? Det är så vidrigt”

LEIF AXELSSON (SD)

– Det är alarmerande att man går ut med kniv på sig i vår lilla stad. Jag vet vem den mördade killen var. Jag kan inte tänka mig att han kan ha provocerat någon. Hur kan två personer hoppa på en värnlös man? Det är så vidrigt. Det finns inte i tankevärlden, säger Leif Axelsson.

”Krafttag krävs”

– Nu hoppas jag på en starkare lagstiftning. Vi ska inte ha det så här på gator och torg. Här måste lagstiftningen hänga med. Polisen gör ett fantastiskt arbete – men lagarna är för milda. Det är krafttag som krävs. Det ska inte finnas något som säger att man kan få komma ut ur fängelset efter halva strafftiden. Man ska sitta tiden ut. Vi måste få bort de kriminella från gator och torg. Det blir inte bättre bara för att man låser in dem, påpekar vissa. Nej, men det blir bättre för stunden i alla fall. Sedan hoppas man att det händer något i fängelserna också. Att de får rehabilitering eller den hjälpen som de är i behov av. Jag hoppas också att vi får en starkare justitieminister och en regering som tar tag i lagarna framöver.

Hela samhället måste arbeta hårt för att få bukt med brottsligheten, betonar Leif Axelsson.

– Vi kan inte ha det så här i vårt land. Vi måste få slut på det.

”Vi måste ha övervakningskameror i mörkare områden och fler synliga poliser i vårt samhälle”

Vad kan man göra?

– Vi måste ha övervakningskameror i mörkare områden och fler synliga poliser i vårt samhälle. Polisen måste få mer resurser. Alla som bär kniv ska bort från gatorna. Det är också viktigt att prata om de här problemen i skolorna. Det gäller att börja med förebyggande arbete när barnen är små – och tala om att det här inte är okej. Och föräldrarna och familjerna måste ta sitt ansvar.

”Måste kunna vandra fritt”

– Sedan måste det bli lättare för polisen, skolan, psykiatrin och socialförvaltningen att samarbeta med varandra. Politikerna måste sätta sig ner tillsammans med professionen och diskutera om lämpliga åtgärder. Jag hoppas också att fler politiker går ut och kommenterar den här händelsen, säger Leif Axelsson.

Han understryker att vanligt folk måste kunna gå ut på kvällar och nätter utan att behöva vara livrädda.

– Man måste kunna vandra fritt i Oskarshamn. Sverigedemokraterna har drivit trygghetsfrågorna under en längre tid.

”Det är stolleprov”

Tekniska nämnden vill släcka ned stora delar av kommunens gatubelysning senare i höst, för att spara pengar (det bundna elavtalet blir rörligare och rörligare framöver). Hur ser du på det?

– Det är vansinnigt. Det är stolleprov. Då är det bättre att ta bort en och annan tjänsteman, eller några politiker, i stället. Man måste kunna spara in de pengarna på något annat ställe helt enkelt. Vi får inte äventyra tryggheten. Vi behöver mer belysning, svarar Leif Axelsson.

– Där de stack ner den här stackars killen är det ju ganska mörkt (Slottsgatan, nära Västra Torggatan och Stora torget). Där finns det inte mycket belysning, tillägger han.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: