Leif Axelsson (SD): ”Otroligt dåligt”

Leif Axelsson (SD): ”Otroligt dåligt”

2020-12-16 0 av Peter A Rosén
OSKARSHAMN

En majoritet av politikerna i Oskarshamns kommun säger nej till ett möte mellan de tre medborgarna, som har anhöriga på Solbacka, och socialnämndens arbetsutskott.

Sverigedemokraterna är det enda partiet som vill att medborgarna ifråga ska få träffa politikerna i arbetsutskottet.

Leif Axelsson (SD) berättar att han drev frågan till votering under socialnämndens sammanträde på onsdagen.

– Sverigedemokraterna blev överkörda i omröstningen, säger han.

Vår tidning har tidigare skrivit flera artiklar om kritiken som riktas mot kommunen, med anledning av att äldre medborgare tvångsförflyttas mellan olika lägenheter på boendet Solbacka i Oskarshamn.

Carina Lindestål och Sead Subasic har gått ut i Oskarshamns-Nytt och sagt att de inte har fått någon information från kommunen inför flytten.

Nyligen lämnade de, och ytterligare en anhörig, in en skrivelse till kommunen, där det står att de vill ha ett möte med politikerna i arbetsutskottet, för att reda ut frågan om flytten.

”Inte haft någon insyn”

”Vi har inte haft någon insyn eller delaktighet i flytten av Solgränd och Solängen som ska ske i januari”, skriver de.

Skrivelsen är adresserad till Rolf Lindström (M), Jonas Brorsson (S), Ingemar Lennartsson (KD) och Leif Axelsson (SD), som är ledamöter i arbetsutskottet.

Men, nej, det blir inget möte. Det står alltså klart efter onsdagens omröstning i socialnämnden.

Kommunalrådet dök upp

– Frågan kom upp som ett extraärende. Den fanns inte med i handlingarna. Kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) var med på mötet. Man behöver ju inte vara Einstein för att förstå att det ingick i en uppgjord strategi. Jag upplevde det som att han var med för att tillrättavisa mig.

– Men det har han inget för. Jag går inte i någons ledband. Erlandsson påpekade att jag var med och röstade för flytten när vi tog upp den i nämnden i februari i år. Och det stämmer att jag var med och röstade ja. Den här frågan handlar dock inte om det. Den handlar om anhöriga som säger att de inte har fått någon information inför flytten.

”Besynnerligt”

– Förvaltningen säger att information har lämnats. Det är besynnerligt. Varför skulle dessa personer hitta på att de inte har fått information? Jag tycker att de skulle få träffa oss i arbetsutskottet – så att vi får möjligheten att reda ut detta, säger Leif Axelsson.

Han befarar att frustrationen och irritationen förvärras nu när en majoritet av politikerna har röstat nej.

”Vi är folkvalda – vi måste ta medborgarnas synpunkter på allvar. Signalen man skickar ut, är att man inte vill prata med vanligt folk”

LEIF AXELSSON (SD), LEDAMOT I SOCIALNÄMNDEN

– Vi är folkvalda – vi måste ta medborgarnas synpunkter på allvar. Signalen man skickar ut, är att man inte vill prata med vanligt folk. Det är beklämmande. I valrörelsen går det bra att stå och prata med medborgarna – men mellan valen behandlar man dem styvmoderligt.

– Det är otroligt dåligt. Och nonchalant. Glömt inte att det är val 2022.

Leif Axelsson säger att han upplever att många av de andra som var med på mötet behandlade honom på ett hånfullt sätt för att han driver den här linjen.

”Ord mot ord”

– De sa att de måste tro på vad förvaltningen säger. Jag vet inte vem som har rätt eller fel. Varför skulle vi tro mer på vad förvaltningen säger? Medborgarna ifråga uppträder på ett mycket trovärdigt sätt. De är kloka och förnuftiga. Varför skulle vi ifrågasätta deras trovärdighet? Här står ord mot ord. Men de andra partiernas politiker tror blint på förvaltningen.

– Vi får inte glömma att vi är förtroendevalda. Medborgarna har gett oss förtroendet. Nu nonchalerar man dem istället. Varför släpper man inte prestigen och går med på ett möte med medborgarna? Nej, det här har hanterats väldigt dåligt. Man skämmer ut vår kommun när man inte tar medborgarnas synpunkter på allvar. Det är lite diktatoriskt.

Hävdar förvaltningen att samtliga 20 berörda familjer har blivit informerade om flytten?

– Ja, jag uppfattade det så, säger Leif Axelsson.

Oskarshamns-Nytt pratar även med Carina Lindestål på onsdagen.

Hon berättar att hon fortfarande väntar på ett samtal från någon av cheferna inom förvaltningen.

TEXT & FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se