Leif Axelsson (SD): ”Valfjäsk”

Leif Axelsson (SD): ”Valfjäsk”

2021-10-09 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

– Valfjäsk.

Det var det första ordet som dök upp hos Leif Axelsson (SD) när han läste att majoritetspartierna i Oskarshamns kommun – Socialdemokraterna och Moderaterna – lägger 25 miljoner kronor på särskilda satsningar (utanför ordinarie budget) under den kommande treårsperioden, 2022–2024 (läs den artikeln här).

”De har satt på sig spenderbyxorna”

LEIF AXELSSON (SD)

– De har satt på sig spenderbyxorna. Det var väldigt vad de strör ut pengar. Det är tydligt att det är knappt ett år kvar till nästa val (hösten 2022), säger Leif Axelsson till vår tidning på lördagsförmiddagen.

”Varför?”

– Det känns bra. Det är få kommuner som har möjlighet att satsa pengar på utveckling. Vi drar nytta av förmögenheten som kommunen har. Pengarna är i dag placerade hos KLP – Kalmar Läns Pensionskapitalförvaltning AB. Vi har omkring 1,3 miljarder kronor där nu, sa kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) på en pressträff på fredagen.

– Pengarna ska inte in i driften, det är satsningar under en kortare period, förtydligade kommunalrådet Lucas Lodge (M).

Andreas Erlandsson (S) och Lucas Lodge (M). Foto: Peter A Rosén

Det finns ett visst regelverk kring det här med särskilda satsningar, berättade kommunalråden.

Satsningarna ska leda till förbättrad kvalitet och/eller kostnadsminskningar.

– Varför kan de då inte lägga pengar på äldreboendena Hultgården och Charlottagården i Misterhult, i en särskild satsning, och öppna dem igen? Det är ju definitivt en kvalitetshöjande åtgärd, säger Leif Axelsson.

Hultgården i Misterhult. Arkivfoto: Peter A Rosén

Majoriteten anser ju inte att Hultgården och Charlottagården behövs…

– Det är majoriteten och förvaltningen som tycker det. Men hela oppositionen och många medborgare tycker att Hultgården och Charlottagården ska återöppnas. Majoritetspartierna har dock bestämt sig, säger Leif Axelsson.

”Jag välkomnar alla satsningar inom äldreomsorgen”

LEIF AXELSSON

Vad tycker du om majoritetens budgetsatsningar, totalt sett?

– De trycker ut pengar åt både vänster och höger. Folk ska uppfatta dem som generösa – och det är klart att det finns grejer i budgeten som är bra. Det är bra att det satsas och att skattemedel ges tillbaka till medborgarna. Men det är lite valfjäsk – och jag tror även att allmänheten uppfattar det så. Man ska inte underskatta medborgarna. Spelets regler är dock sådana. De har rätt att göra som de gör, precis som alla andra. Men jag tycker att de kunde ha satsat på kvalitetshöjande åtgärder i Misterhult. Då hade inte kommunen behövt lägga pengar på folkomröstningen.

– Jag välkomnar alla satsningar inom äldreomsorgen. Man ska ha en värdig och trygg ålderdom i Oskarshamns kommun. Det är oerhört viktigt, säger Leif Axelsson.

Dela gärna artikeln: