Lejla Radovic (S) fick igenom sin motion om en kommunal hundbadplats i Mönsterås kommun

Lejla Radovic (S) fick igenom sin motion om en kommunal hundbadplats i Mönsterås kommun

2022-05-23 Av av Peter A Rosén

Motionen från Lejla Radovic (S) fick tummen upp av kommunfullmäktigepolitikerna på måndagskvällen, vilket innebär att Mönsterås kommun kommer att få en kommunal hundbadplats.

Lejla Radovic föreslog att kommunen ska se över föreskrifterna gällande hundförbud vid de 13 kommunala badplatserna.

Cirka 1 900 hundar

– I dag har vi inga kommunala badplatser som är tillåtna för hundar, konstaterade kommunalrådet Anders Johansson (C) efter att beslutet hade tagits i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Han berättade att det finns omkring 1 900 hundar i Mönsterås kommun.

– Det är ganska många – och det är naturligtvis viktigt att hundägare kan ha med sig sin hund vid någon av kommunens badplatser. Och det är viktigt att de som är allergiska – och de som helt enkelt är rädda för hundar – har tillgång till badplatser. Vi har stor respekt för dem som tycker att det är otäckt med hundar. Men de har de övriga tolv kommunala badplatserna. I det här fallet landade vi att vi bifaller motionen.

Hundbad i Nynäs

– Vi öppnar upp för hundbad i Nynäs (Mönsterås). Det innebär att vi kommer att ha en kommunal badplats där hundar är tillåtna. Men vi har inte bara kommunala badplatser i kommunen. Man ska komma ihåg att kommunen har en lång kuststräcka – och det finns även sjöar. Så det finns väldigt många platser som man kan bada på. Och dit kan man även ta med sig hunden, sa Anders Johansson.

Har det inte funnits någon kommunal hundbadplats tidigare?

– Historiskt har det nog funnits anvisade badplatser för hundbad – men sedan ett antal år tillbaka har det inte funnits någon sådan, sa kommunalrådet, som betonade att hundägarna måste ta sitt ansvar vid den kommunala hundbadplatsen i Nynäs.

– Man ska självklart ha sin hund i koppel och man ska se till att det inte finns några föroreningar efter hunden och så vidare. Det sunda förnuftet och ansvarstagandet gäller även på en badplats där hundar är tillåtna.

Det blir en kombinerad badplats då – både för människor och hundar?

– Ja, absolut. Det är en kommunal badplats där vi även tillåter hundar.

Från och med gäller detta?

– Så fort vi kan genomföra det. Vi ska se över ordningsföreskrifterna på badplatserna – och då kommer vi att tillåta hundbad i Nynäs. Men jag vågar inte lova att det sker innan badsäsongen börjar i år, sa Anders Johansson.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: