Leksandstränaren Björn Hellkvist berättar om chocken i Oskarshamn: ”Sjukt”

Leksandstränaren Björn Hellkvist berättar om chocken i Oskarshamn: ”Sjukt”

2022-03-01 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Tre matcher – tre förluster.

Nej, IK Oskarshamn har inget poängflyt mot Leksand under den pågående SHL-säsongen.

IKO ledde med 1–0 på tisdagskvällen – men leksingarna vände och vann med 3–1 inför 2 868 betalande åskådare i Be-Ge Hockey Center.

– Det var en jävligt skön och viktig vinst, säger Leksandstränaren Björn Hellkvist på pressträffen efter slutsignalen.

Han fortsätter:

– Vi var helt säkra på att det skulle bli tufft – men att det skulle bli så tufft, nej, jag har inte varit med om att IK Oskarshamn har spelat med en sådan fart tidigare. De kom ut oerhört hårt över oss. Vi spelade nästan på överlevnadsläget under de första 30 minuterna av matchen. Men vi spelade en bra defensiv och släppte inte in Oskarshamn. Vi höll dem mycket på utsidan.

”Taktisk förändring”

– I andra perioden gjorde vi en taktisk förändring – och då fick vi ännu bättre koll på deras spelvändningar, tycker jag. Efter deras 1–0 så infann sig helt plötsligt ett lugn i vårt lag. Vi kontrollerade pucken mycket bättre. Till slut tror jag ändå att det var det som avgjorde – att vi fick låna pucken lite, för det var inte mycket av den varan i början.

”Det kan ju ha varit det som chockade mig”

LEKSANDSTRÄNAREN BJÖRN HELLKVIST

– Men en sjukt tempostark match, tycker jag. Nu kom vi i och för sig från en väldigt temposvag match (1–0-vinst mot Brynäs i söndags) – så det kan ju ha varit det som chockade mig, säger Björn Hellkvist och skrattar.

”Spelar vi så här, så kommer vi att vinna många hockeymatcher”

IKO-TRÄNAREN MARTIN FILANDER

IKO-tränaren Martin Filander säger så här:

– Jag tycker också att vi kom ut otroligt bra. Det är länge sedan jag var nöjd med en hockeymatch. Vi har krigat på – men vi har inte fått det att lossna. Vi har inte suttit ihop riktigt, tycker jag. Det har funnits lite frustration kring det – vi har lyckats vinna ändå några gånger, på effektivitet och på att vi har en bra offensiv. Men nu kom vi äntligen ut med den energin som vi vill spela med – och vi satt ihop.

”Ligans vassaste”

– Min känsla är att Leksand fick chippa ifrån och byta i 30 minuter. Sedan drar de på ett missat skott från oss, faktiskt, där vi hade ett bra läge att kanske till och med göra 2–0. Vi vet att Max (Veronneau) drar – han har varit här och jag vet exakt hur han gör. Vi var inte riktigt närvarande i den situationen.

– Och Max är ligans vassaste spelare. Det är bara hatten av. Han har gjort 29 mål av en anledning. Jag tycker ändå att matchen var jämn efter det. Det var inga konstigheter, egentligen, men vi var inte tillräckligt effektiva på våra lägen. Där var Leksand lite bättre än oss i dag. Det var det som avgjorde. Men sett över 60 minuter var det den bästa matchen på jättelänge. Jag tycker att vi har sjukt mycket att ta med oss – om vi vill bli bra över tid. Spelar vi så här, så kommer vi att vinna många hockeymatcher, säger Martin Filander.

Foto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: