Lena Granath (V) om beskedet i slutförvarsfrågan: ”Mer än välkommet”

Lena Granath (V) om beskedet i slutförvarsfrågan: ”Mer än välkommet”

2021-12-09 Av av Oskarshamns-Nytt

Annons: Smålandshamnar

OSKARSHAMN

”Igår kom äntligen beskedet från regeringen och miljö- och klimatministern Annika Strandhäll (S) om att ett beslut om slutförvar av använt kärnbränsle kommer under början av 2022”, skriver Vänsterpartiet i Oskarshamns kommun i ett pressmeddelande.

”I Oskarshamns har vi arbetat med kärnavfallsfrågan under så lång tid. Tillsammans och som motpart med industrin, närboende, föreningar, intresseorganisationer och myndigheter som tidigare SKI och SSI numera SSM samt IAEA och alla FUDar i möten och processer har varje steg belysts och ifrågasatts”, skriver Vänsterpartiet.

”Jag upplevde att man ville kidnappa frågan om slutförvar och i stället göra det till en fråga om kärnkraft”

LENA GRANATH (V)

– Jag upplevde att man ville kidnappa frågan om slutförvar och i stället göra det till en fråga om kärnkraft. Frågan har hanterats minst sagt märkligt av den avgångna regeringen. Oavsett vilka som är kärnkraftsmotståndare, handlar det om att man måste fatta beslut för att hantera dess avfall och det ansvaret kan inte läggas på kommande generationer, säger Lena Granath, som är gruppledare för Vänsterpartiet i Oskarshamns kommun och regionrådskandidat i Kalmar län.

”I somras skickade dåvarande regeringen ut ett remissförfarande då de ville dela upp slutförvarsansökan, skjuta ansvaret om slutförvar längre ifrån sig och i stället utöka mellanlagringen i Clab. Vid det tillfället avslog Oskarshamns kommun remissen med skarp kritik mot processen”, skriver Vänsterpartiet.

– Därför är beskedet som kom igår mer än välkommet! Med respekt för underlag och utredningar har man förutsättningar att fatta beslut i Sveriges viktigaste miljöärende. Clab ska inte agera slutförvar i brist på att man inte vill ta ansvar och fatta ett slutgiltigt beslut om slutförvar av använt kärnbränsle, säger Lena Granath.

Lena Granath (V). Arkivfoto: Peter A Rosén
Dela gärna artikeln: