Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Lena Granath (V) och Charlotte Sternell (C) tar avstånd från SD: Nu undrar de hur Lucas Lodge (M) tänker

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Lena Granath (V) och Charlotte Sternell (C) vill veta om Lucas Lodge och Moderaterna kan tänka sig en borgerlig majoritetsallians med stöd av Sverigedemokraterna i Oskarshamns kommun efter valet.

Hittills har han inte kommit med något tydligt besked i den frågan, påpekar duon på en pressträff utanför stadshuset på tisdagen.

”Väljarna förtjänar ett svar”

LENA GRANATH (V)

– Väljarna förtjänar ett svar, säger Lena Granath.

Hon och Charlotte Sternell är överens när det kommer till synen på Sverigedemokraterna.

Men hur tänker ni kring dem som röstar på Sverigedemokraterna? Hur demokratiskt är det att utestänga SD från tankarna på olika majoritetssamarbeten?

– Jag tänker att alla partier har väljare som förväntar sig att man ska påverka och driva igenom sin politik. Vill man sitta i ett samarbete så handlar det om vilka man kan förhandla med, svarar Lena Granath.

Det finns inte så mycket ideologi i kommunpolitiken…

– Jag ser stor skillnad på de här fyra senaste åren jämfört med hur det var tidigare, då Vänsterpartiet var med och lade budgetarna tillsammans med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, säger Lena Granath.

Ni tar avstånd från SD. Men då tar ni samtidigt avstånd från cirka 20 procent av befolkningen, möjligen ännu fler (partiet fick 18,63 procent av rösterna i fullmäktigevalet 2018). Hur ser ni på det?

– De driver frågor som vi inte kan ställa oss bakom, säger Lena Granath.

”De vill avskaffa modersmålsundervisningen”

CHARLOTTE STERNELL (C)

Som?

– Att de vill avskaffa modersmålsundervisningen. Och de vill minska avsevärt på tolkningen – och de vill få in väktare i skolan, för att få ordning och reda. Vi anser att man behöver få in fler vuxna, men inga väktare. Vi ligger långt ifrån varandra i många frågor, säger Charlotte Sternell.

– Politiskt ligger vi långt ifrån Vänsterpartiet, men vi ligger närmre varandra när det kommer till synen på jämställdhet, klimat och energi. Det finns beröringspunkter som vi känner att vi kan samarbeta kring, säger Charlotte Sternell.

Jo, men betyder det att ni struntar i dem som röstar på SD?

– Absolut inte. Jag tänker att de 20 procenten röstar på SD:s partiprogram – och det är partiprogrammet som vi inte känner att vi har något gemensamt med, säger Lena Granath.

Hur tänker ni på dem som röstar på SD här i kommunen? Är inte de människorna viktiga?

– Jo, men 80 procent röstar inte på dem, säger Charlotte Sternell.

– Och som vänsterpartist kan man inte driva frågor som är främmande för oss, säger Lena Granath.

Frågan är då om Lena Granath och Charlotte Sternell hoppas på ett samarbete med Socialdemokraterna efter valet?

”Givetvis vill vi se en kommun med ett rött styre”

LENA GRANATH

– Vi är två oppositionspartier i dag, som går till val på vår egen politik. Givetvis vill vi se en kommun med ett rött styre. Att vänstern och sossarna skulle få över 50 procent av rösterna ser jag dock som helt uteslutet. Då handlar det om vilka andra partier vi har gemensamma frågor med. Där känner vi att vi ligger nära Centerpartiet i frågorna som Lotta tog upp, säger Lena Granath.

”Vi går till val på vår egen politik”

CHARLOTTE STERNELL

– Vi har tidigare sagt att vi gärna skulle vilja se den gamla alliansen i en majoritet, utan att vara beroende av SD. Men det lär inte bli aktuellt. Då får man försöka hitta andra partier som man kan samarbeta med, och där man får igenom sin politik. Men – precis som Lena säger – vi går till val på vår egen politik, säger Charlotte Sternell.

Men vad har V och C gemensamt? Jag kan inte komma på någon lokal fråga på rak arm…

– Det är ju att jämställdhetsfrågor ska få plats och att skolan ska ha mycket resurser, med fler vuxna, säger Lena Granath.

Men det säger ju alla partier…

– Ja, men vi vill ju inte satsa på väktare i skolan, säger Lena Granath.

– Vi är för LOV – och det är inte Vänsterpartiet, konstaterar Charlotte Sternell.

Då finns det ju inte så många frågor där C och V är överens…

– Vi har erfarenhet av att faktiskt styra tillsammans i kommunen. Där gick det väldigt bra, säger Lena Granath.

– Jag kommer inte exakt ihåg vilka frågor som vi var tvungna att stoppa åt sidan och vänta med, förutom LOV, under de fyra åren, tillägger hon.

Vad är ni överens om nu, förutom satsningar på skolan och jämställdhetspolitiken?

– Jag har inte gått igenom Centerns valmanifest, säger Lena.

Men det måste man väl ha gjort om man kallar in till en pressträff tillsammans med Centerpartiet…

– Men det handlar inte om att vi säger att vi ska regera ihop – det handlar om att vi vill få ett tydligare besked från Lucas Lodge. Det var därför vi kallade till en pressträff i dag, säger Charlotte Sternell.

– Vi går till val på vår egen politik, så får vi se vad vi kan förhandla om senare, om det skulle vara aktuellt, tillägger hon.

Läs svaret från Lucas Lodge (M) här.

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS