Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Lena Granath (V) vill att alla asylsökande ska kunna resa fritt med kollektivtrafiken i länet

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

DEBATTARTIKEL

Behandla alla asylsökande lika!

Många regioner agerade snabbt under våren när det kom flyktingar från Ukraina och kom med besked om att de fick resa fritt i kollektivtrafiken om de uppvisade ett ukrainskt pass eller legitimation.

En bra och viktig signal som visar på solidaritet.

Stolt och glad

Jag blev både stolt och mycket glad över att Region Kalmar län tog samma beslut och vi i Vänsterpartiet stödde det.

”Det borde ha gällt alla flyktingar och asylsökande”

LENA GRANATH (V)

Men det borde ha gällt alla flyktingar och asylsökande.

De kommer alla från krig, förföljelse och tragedi och därför är det fel att vi i vår region och även i övriga regioner gör skillnad på människor.

Är man på flykt och i behov av asyl, då borde vi solidariskt göra det vi kan, och inte göra skilda bedömningar på människor som tvingats lämna sitt land och söka skydd.

Vi i Vänsterpartiet tycker att det är viktigt att alla asylsökande behandlas lika och därför efterfrågar vi att de med LMA-kort, Migrationsverkets kort som ges till människor under asylprocessen, även de får resa fritt i kollektivtrafiken.

Gör det lättare

Avgiftsfria resor gör det lättare att ta sig till aktiviteter och studier. Det sänker trösklarna för att komma in i det svenska samhället. 

Tyvärr avser Region Kalmar län i likhet med övriga regioner som ingår i Regionsamverkan Sydost att inte behandla asylsökande lika utan bara ge möjligheten för dem med ukrainskt pass att resa fritt i kollektivtrafiken.

”Ge asylsökande, med ukrainskt pass och LMA-kort, rätt att resa fritt i kollektivtrafiken i vår region!”

Självklart måste vi vara beredda att i både ord och handling stötta Ukraina och dess folk och att det kommer fler och andra insatser som behöver göras.

Men likväl. Kriget och krisen är knappas över, inte för dem i Ukraina och inte heller för alla de människor på flykt runt om i världen som tvingas söka skydd.

Vi behöver behandla asylsökande lika, och vi kan ge stöd. Ge därför asylsökande, med ukrainskt pass och LMA-kort, rätt att resa fritt i kollektivtrafiken i vår region!

Lena Granath (V)

Region Kalmar län

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS