Lördagskrönikan: ”Fantastiskt”

Lördagskrönikan: ”Fantastiskt”

2021-02-27 Av av Thomas Wennerklint

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Det är inte alltid självklart vad lördagstexten ska handla om, men det brukar ge sig framåt torsdagen. När jag tänker på det är det ju inte klokt att jag nu skrivit en krönika i veckan i över ett år…

Många ord har det blivit och många olika ämnen.

Den här veckan kunde det naturligtvis handlat om Corona igen.

Det kan det ju alltid göra.

”Det velas och det hattas hit och dit; det är okej att resa, det är inte okej att resa, vi stänger skolor, vi öppnar skolor, vi har halvöppna skolor och sedan stänger vi igen – fast bara en vecka i taget typ…”

THOMAS WENNERKLINT, KRÖNIKOR

Vi kunde diskuterat sportlovsresenärer, problem med det personliga ansvaret och inte minst onsdagens presskonferens med statsministern.

Den var ju… eeeh… tydlig.

Eller?

”Vi har vidtagit åtgärder som gör att vi kan stänga ner Sverige vid behov” – ja, men när behovet kommer är det nog redan försent.

”Traumatisk upplevelse”

Det velas och det hattas hit och dit; det är okej att resa, det är inte okej att resa, vi stänger skolor, vi öppnar skolor, vi har halvöppna skolor och sedan stänger vi igen – fast bara en vecka i taget typ…

Texten kunde också ha handlat om telefonsamtal till kommunen och försäkringskassan för att reda ut vad som gäller för aktivitetsersättning för dottern när hon till hösten ska börja på folkhögskola.

Mycket blanketter blir det, men trevligt folk att prata med – och eftersom så många försöker blåsa både kommuner och försäkringskassan på pengar så förstår jag att saker och ting måste kollas noga.

Det kunde handlat om dialekter också – jag hade en traumatisk upplevelse med kommunens röststyrning förra veckan, den förstod mig inte alls. Kanske var det min halvt ”småländskifierade” skånska som ställde till det. Det var lite som när SJ hade röststyrning när man skulle beställa biljetter. I alla fall jag kunde hamna lite var som helst om jag hade använt den tjänsten.

Men det ska handla om våren!

”Häftigt”

Den är ju redan här. Fort gick det också. Ena veckan skottade man snö och nästa är det 14-15 grader och man kan gå utan jacka.

Häftigt.

Den här veckan har jag haft förmånen att ha sportlov, ni vet det är ju en av de fyra anledningarna till att bli lärare.

De andra är ju sommarlov, jullov och påsklov…

När nu vädret är så härligt så bara måste jag ut. Å andra sidan spelar inte vädret någon roll, jag är ute och går varje dag, det har blivit en vana.

Om jag inte kommer ut en dag känns det inte bra.

Ofta tänker jag på hur bra man har det när man får bo så nära havet och vacker natur som vi gör. Det är en ynnest som man nästan bara tar för given.

I onsdags gick jag en lång promenad från hemmet i Kolberga till Ernemar, förbi Gunnarsö, runt Kristineberg och via stadsparken, Norrtorn och Humlekärrshut tillbaka igen. Fantastiskt.

I torsdags gick jag som så ofta norrut förbi Havslätt och Mockebo, funderade en stund på om jag skulle ta mig en tur runt Uvö, men fortsatte till Saltvik där jag följde vattnet till Kvarnviken.

”Lockar många”

Jag har varit där i närheten förr men det fanns nya vägar att hitta i skogen, det gör det alltid. Det förbereds för nya tomter i det området och jag förstår att läget lockar många.

På vägen hem satte jag mig på en bänk vid vattnet i Havslätt medan solen gick ner – det var stilla och trots lite vind nästan ljumt i luften – det var en stund av stillhet och underbart skönt.

Jag älskar som jag sagt tidigare vinter och snö, men nu känner jag att värmen kan få komma tillbaka för gott. Våren är välkommen.

Det är nästan så att jag längtar efter att få klippa gräset igen

Det är dessutom dags att köra bort allt skräp jag har i garaget – nästa vinter SKA jag få in bilen!

Behöver också få tummen ur och lämna in min terrängcykel på service – den ska användas i år. Kan inte skriva ”mer”, den var inte ute förra året… Använde min standardcykel istället.

Och så fick jag lust att måla om sovrummet…

Många projekt som kändes trevliga att ta tag i, men en sak i taget…

”Dags för en promenad”

Något jag ser extra mycket fram emot vad gäller våren är 2021:s upplaga av ”Hitta ut”. Hoppas i alla fall att det blir en sådan.

Det var verkligen roligt förra året när min vän och kollega Dennis och jag cyklade runt i kommunen på jakt efter ”checkpoints”.

Det häftigaste var att man upptäckte nya ställen och vägar som funnits väldigt nära, men som man kanske aldrig hade hittat utan den här aktiviteten.

Nähä, nu skriver jag inte mer – dags för en promenad!

Ta hand om varandra, håll avstånd och håll ut!

Vi går trots allt mot ljusare tider.

/Thomas

Dela gärna artikeln med dina vänner: