Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Lördagskrönikan: ”Jag är tacksam över att jag har en sådan vän”

ANNONS

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Tidigare i våras skrev jag en krönika som uppmanade till att ta vara på den vackra natur som bara ligger och väntar i vårt närområde.

”Ut med er!”, tror jag att rubriken var.

Nu säger jag detta än en gång och för er som behöver en lite extra utmaning så finns nu också årets version av ”Hitta ut”.

Det är ett friskvårdsprojekt som samordnas av Svenska Orienteringsförbundet och arrangeras av lokala orienteringsföreningar. Här i Oskarshamn är det förstås SOK Viljan som ligger bakom.

”Kanonprojekt”

Tanken är att locka ut människor i sin närmiljö och upptäcka nya saker samtidigt som man gymnastiserar både kropp och hjärna.

Så här skriver hemsidan orientering.se:

Leta checkpoints och upptäck din närmiljö med hitta ut. I 10 år har hitta ut lockat tusentals deltagare att ta sig ut och leta checkpoints. Ta med kartan på promenaden, cykelturen eller löprundan så aktiverar du både kropp och knopp och kanske upptäcker några nya platser. Vid varje checkpoint finns en kod som du kan registrera på ditt konto, med chans att vinna fina priser. Alla kan delta utifrån sina förutsättningar, dygnet runt under säsongen som vanligtvis sträcker sig från maj till oktober. Hitta ut finns även som friskvårdsprojekt för företag och skolor. 

Ett kanonprojekt.

Man kan använda sig av papperskarta som finns att få på olika ställen i kommunen och man kan använda sig av appen.

Där kan man enkelt registrera en hittad checkpoint med den kod som står på metallpinnen.

Jag har varit på väg att testa tidigare säsonger, men det blev inte av. Egentligen bedrövligt eftersom jag tycker om att vara ute och både gå och cykla.

Blev utskälld

I år hann min bäste vän och kollega Dennis fixa en massa checkpoints före mig, men till slut i måndags kväll tog jag min gamla hoj och trampade ner till hamnparken för att ta min första checkpoint.

Sedan tog jag några till på vägen ut till Ernemar denna fantastiskt vackra kväll.

Där ute språkade jag länge och väl i solskenet med herr chefredaktören som var ute med redaktionshunden Nalle.

Blev lite utskälld.

Av Nalle –  inte chefredaktören.

Sedan ringde telefonen och min trogne vapendragare Dennis hade då lämnat skrivbordet för att ta sig ut för att jaga fler checkpoints.

Vi sammanstrålade och hamnade på Gunnarsö och i Kristineberg innan mörkret satte stopp för mer orienterande.

”Otroligt men sant”

Jag var fast – det var så roligt.

Kartor har alltid fascinerat mig och trots att jag långt ifrån var den snabbaste löparen så vann jag en lång orienteringstävling i lumpen med över 100 deltagande jägarvärnpliktiga. Otroligt men sant.

Kartläsning lönade sig.

Det finns checkpoints i olika svårighetsgrader beroende på hur och var de är placerade.

De enklare ligger centralt i stan och i lättillgänglig terräng, de svårare kan ligga mellan stenar, på höjder eller vid branter långt ute i skogen.

Sextio punkter är släppta hittills, det kommer tjugo nya i början av juli och de tjugo sista släpps den 8 augusti. Totalt är det 100 checkpoints.

Redan på tisdagen gav jag mig ut igen för att ta ikapp lite av det försprång Dennis hade ifråga om antalet checkpoints.

Det tog mig till ställen jag aldrig kommit till annars misstänker jag.

Och något som är roligt är att man långt ute i skogen mitt i ingenting helt plötsligt träffar på andra människor, så nog inspirerar detta till att hitta ut alltid.

I onsdags skulle jag vila ben och bak efter cykelturer och skogsvandringar, men det gick inte – jag stack ut igen och tre timmar senare och dryga tre mil cykel/vandring hade jag betat av en del kluriga och långt bort liggande checkpoints.

Den här gången var Dennis upptagen och jag skäms lite att jag inte väntade på honom för vi hade väl en tyst överenskommelse att ta dessa checkpoints ihop… Men beroendet var starkare än vänskapen…

Så nu har jag plockat de flesta i stan, har bara några ”lätta” kvar inne i centrum.

”I rak motvind på en gammal damcykel”

Sedan återstår ett antal i Kristdala – där har Dennis ett försprång – han tog bussen dit förra lördagen, tog alla checkpoints och cyklade hem till Oskarshamn – i rak motvind på en gammal damcykel.

Respekt till gubben!

Precis när jag skriver detta får jag ett bildmeddelande från honom att jag ligger tvåa på en topplista, ”Veckans raket” på hemsidan för hitta ut.

Lite belöning för slitet alltså.

Men eftersom Dennis tagit fler kontroller men skrivit koderna på papper så tror jag att han blir veckans superraket ikväll när han lägger in alla punkterna på en gång.

”Lite påfrestande”

Får ta tag i Kristdalapunkterna nästa vecka så jag blir klar med de sextio första.

Då kan Dennis och jag gemensamt ta de nya punkterna som kommer under sommaren.

Det kan förresten vara lite påfrestande att vara ute med honom eftersom han envisas med att använda enbart papperskartan och dessutom skriver koderna på en liten lapp som han har i fickan.

Samtidigt så behöver han ta av och på läsglasögonen hela tiden… Det tar sin lilla tid och när man då också tappar både lappar, pennor och glasögon med jämna mellanrum i terrängen så blir det en hel del extra meter i skogen…

I måndags fick vi cykla två kilometer extra för att, tack och lov, hitta lappen med cirka trettiofem nedskrivna koder på.

Men vid nästa checkpoint tappade han den igen, fast då märkte han det snabbt.

I tisdags tappade han glasögonen i skogen – men hittade dem igen efter en stund…

”Så roligt vi har ihop”

Han ska få ett tiopack senilsnören i sommarpresent – då kan han binda fast allt som är löst i sig själv eller i cykelkorgen på damcykeln han kajkar runt på.

Men så roligt vi har ihop, jag är tacksam över att jag har en sådan vän.

Sammanfattningsvis så uppmanar jag er alla om ni har möjligheten – testa på det här och hitta ut. Man kan anpassa efter eget intresse och förmåga.

Trevlig helg och ha en bra nationaldag!

Ta hand om er!

/Thomas

TEXT

Thomas Wennerklint

thomas@oskarshamns-nytt.se

Dennis och Thomas. FOTO: THOMAS WENNERKLINT
FOTO: THOMAS WENNERKLINT
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS