Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Lördagskrönikan: ”Sämsta jag sett – på riktigt!”

ANNONS

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Så var fotbollssäsongen igång. Efter en ofrivilligt lång och ovanlig försäsong rullade det igång i veckan.

Roligt? Härligt? Spännande?

Jo, men laget i mitt hjärta är Helsingborgs IF. Årets första krislag i svensk fotboll.

Men låt oss börja på lokal nivå. Oskarshamns AIK har inlett serien med en oavgjord match och en seger. I den första matchen mot Landskrona var man bara minuter från en fullpoängare som hade varit rättvis.

Men fyra poäng på två matcher är ändå en skön start och skapar arbetsro. Nu har jag inte sett något från matcherna själv men enligt initierade rapporter lovar även spelet gott.

Det ska bli spännande att följa laget framöver.

”Knyta näven”

Högsby fick en helt annan start i Ljungby.

Tvehågset spel, skada och utvisning gjorde 0-2-premiären till en hemsk historia.

Dessutom dröjer det ända till den åttonde augusti innan HIK får chans till revansch.

Dock är det gott om tid till att slicka såren, knyta näven och göra en nystart. Kvalitet finns det så det räcker i Högsby.

Ruda är nykomling i fyran och fick smaka på det högre tempot när man förlorade premiären i onsdags. Men nu är första matchen avklarad och man kan ta med sig erfarenheterna till nästa fight.

”Riktiga fotbollen”

Kommande vecka börjar division fem och sex. På många sätt den ”riktiga” fotbollen och den som faktiskt är roligast att rapportera om.

Här hittar vi eldsjälarna som är sportens viktigaste personer.

Men nu måste jag skriva lite om mitt hjärtas lag, Helsingborgs IF, som inledde allsvenskan i måndags kväll med match mot nykomlingen Varberg.

Som vanligt så har man ju en förväntan och en förhoppning om att det ska gå bra, eller åtminstone bättre än förra året då laget länge var indraget i bottenstriden.

Visserligen har man mycket nytt folk, man har inte spelat några träningsmatcher och tränat mindre än tidigare år på grund av permitteringar, men nog skulle tränaren och vinnarskallen Olof Mellberg få ordning på det här. Eller?

En av mina kollegor och jag skaffade ett abonnemang så att vi skulle kunna streama alla allsvenska matcher i år. Så i måndags kväll bänkade jag mig hemma i köket för Varbergsmatchen och… ja, vad ska man säga.

”Skandal”

Det är svårt att hitta rätt ord. Bedrövligt och uselt är för milda begrepp att plocka fram. Nykomlingen Varberg spelade ut ett viljelöst och fullständigt oorganiserat HIF efter noter och vann med 3-0. Det kunde varit 6-0 – på OLYMPIA!!! Hemmaborgen! Skandal.

Ni vet alla de där gångerna man i besvikelse har sagt ”Det var det sämsta jag sett”. Fast egentligen menar man det inte, jo visst det var dåligt, men nog har det varit värre.

Den här gången menade jag det verkligen på riktigt. Jag har följt HIF sedan början av 80-talet, jag har själv spelat i klubben, jag har varit bollkalle när laget harvade i division två, men jag har ALDRIG sett en så dålig insats som den mot Varberg. Skämskudden åkte fram efter tio minuter.

Dagen efter sa jag till min kollega, som håller på Kalmar FF, att han kunde räkna hem tre säkra poäng i torsdagens match mellan Kalmar och Helsingborg på Fredriksskans. Sannolikheten att HIF skulle få ihop något som liknade ett organiserat spel på tre dagar var lika med noll. Men han var skeptisk och trodde möjligtvis på ett oavgjort resultat.

Hur det gick? Kalmar krossade HIF med 4-0 utan att förta sig och det kunde varit betydligt större siffror. Det var lika illa som Varbergsmatchen. Det här såg jag komma så jag utsatte mig inte för självplågeriet att se matchen.

(Här är det okej att kalla mig medgångssupporter, men jag vill ändå påpeka att jag inte kan sluta hålla på HIF, även om det skulle förbättra min psykiska hälsa)

Nedflyttning?

Hur kan det se ut så här? Man har ändå haft tid att förbereda sig, alla lag har haft samma förutsättningar. Ändå saknas ALLT. Organisation, vilja, kunnande, ork… Dessutom är flera tongivande spelare skadade, man kan ju undra över den fysiska statusen. Landslagskapten Granqvist gjorde sin första match mot Kalmar och utgick skadad efter 55 minuter. Suck. Tror att vi sett det sista av honom i blågult faktiskt.

Visst är det 28 omgångar kvar men fortsätter det så här är nedflyttning en realitet redan långt innan omgång 30.

Nu är jag alltid pessimistiskt lagd när det kommer till HIF. Jag förutsätter alltid det värsta så att jag har målat hin håle på väggen nu är ingen i min närhet förvånad över.

Till och med när det har gått bra ha jag varit nervöst och orolig för att det ska skita sig. 2011 ledde man serien överlägset och spelade hem SM-guldet tidigt. Alla visste att det skulle gå bra tidigt med jag väntade på det stora raset. Så det kvittar om det går bra eller dåligt, laget ger mig ångest i alla fall. Man är konstig.

Under åren har jag dock fått uppleva mycket positivt; två SM-guld, fyra cupvinster och spel i Champions league. Det trodde man inte när HIF spelade i tvåan på 80-talet.

Å andra sidan har jag degraderingen till superettan 2016 i färskt minne, det scenariot vill jag inte uppleva i år.

En förening som har usel ekonomi och egentligen vill vara större än vad man just nu är riskerar att gå i konkurs. Det hade varit väldigt sorgligt och just nu också när man äntligen bestämt sig för att starta upp damverksamhet.

Gör Elfsborg 3-0 i 25:e?

Nåja, det är ny match på måndag och även om jag inte tror på mirakel så ska jag se matchen, eller åtminstone början… när Elfsborg gör 3-0 i 25:e minuten stänger jag av.

För övrigt tycker jag att det är oerhört märkligt att man hävde reserestriktionerna i Sverige. Uppenbarligen glömmer folk väldigt fort att vi fortfarande har en smittspridning i landet. Nu till midsommar blir det väldigt tydligt – det är ju knökfullt med folk överallt.

Önskar er en glad midsommarhelg!

Ta hand om er och håll avstånd!

TEXT

Thomas Wennerklint

thomas@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS