Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

LUCAS LODGE TALAR UT: Moderaterna i Oskarshamns kommun är djupt splittrade i synen på SD

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Kommunalrådet Lucas Lodge berättar att Moderaterna i Oskarshamns kommun är djupt splittrade i synen på Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna.

Vi ringer upp honom på tisdagsförmiddagen och berättar att Lena Granath (V) och Charlotte Sternell (C) vill ha ett tydligt besked från Lucas Lodge när det gäller hans och Moderaternas tankar kring en eventuell borgerlig majoritet som är beroende av Sverigedemokraternas stöd.

– Jag kan tänka mig en borgerlig allians, ja. Det är vårt förstahandsalternativ, säger Lucas Lodge.

Med SD-stöd?

– Ja, det skulle kunna fungera. Men det är en förhandlingssak. Och vi blir tvungna att tänka om ifall SD:s stöd är kopplat till en massa krav. Om en vecka har vi ett valresultat. Då är det betydligt lättare att se vilka alternativ som är möjliga. Vettiga personer ska sitta på de styrande posterna och arbeta för Oskarshamns bästa – det är det viktigaste för mig.

Om vi leker med tanken och säger att SD blir större än Moderaterna den här gången också – och att Mattias Bäckström Johansson (SD) bestämmer sig för att stanna kvar på hemmaplan och axla uppdraget som kommunstyrelsens ordförande. Skulle ni kunna stödja ett sådant alternativ?

– Jag tycker att det är dumt att spekulera om det i dag. Men jag skulle ha svårt att se en sverigedemokrat på posten som kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn.

Men om SD är större än Moderaterna och de andra borgerliga partierna…

– Ja, det största partiet i ett majoritetssamarbete brukar få posten som kommunstyrelsens ordförande – men först måste vi titta på vilka punkter som de vill genomföra i Oskarshamn. Det finns vissa SD-punkter som vi absolut inte delar. Vill de genomföra sådana åtgärder, så kan vi inte ställa upp på det, säger Lucas Lodge.

”Har de väldigt hårda krav när det kommer till integrationen och immigrationen, så kan vi inte ställa upp på det”

LUCAS LODGE (M)

Har du något exempel på någon punkt som ni definitivt inte ställer upp på?

– Nej, men har de väldigt hårda krav när det kommer till integrationen och immigrationen, så kan vi inte ställa upp på det.

Det låter som att du föredrar ett förlängt samarbete med Socialdemokraterna?

– Jag föredrar ett borgerligt styre i Oskarshamn. Det är vårt mål. Sedan vill jag också säga att samarbetet med Socialdemokraterna har fungerat bra under den här mandatperioden. Personligen har jag lärt mig väldigt mycket av att sitta i ett majoritetsstyre. Det är lärorikt att se hur Socialdemokraterna arbetar i majoritetsställning. Vi moderater har inte suttit i majoriteten tidigare (Socialdemokraterna har varit med och styrt Oskarshamn i 92 år).

– Nu är vi moderater regeringsdugligare än någonsin.

Några moderater har hört av sig till ON. De undrade varför inte Moderaterna i Oskarshamns kommun har kallat in till en pressträff och presenterat sitt valmanifest…

– Jaha.

Varför har ni inte gjort det?

– Vi har ett valmanifest, som har skickats ut till hushållen.

Men alla andra partier kallar ju även in lokalpressen och berättar om sitt valmanifest…

– Nej, det har vi valt att inte göra, svarar Lucas Lodge.

– Det skulle vi kunna göra. Det skulle vi kunna göra nu, om det skulle vara så. Vi har jobbat på ett annat sätt. Vi har i stället haft en dialog med många kommuninvånare.

”Vi skulle kunna skicka ut en pressrelease. Skulle du vara intresserad?”

– Men vi skulle kunna skicka ut en pressrelease. Skulle du vara intresserad?

Ja, nej, jag bara undrar. Det är ovanligt att partier jobbar på det här sättet. De flesta vill ju ha ut sin politik i medierna…

– Jo, men absolut, och det förstår jag.

Vad beror det här på, att ni inte kallar in till en pressträff? Det kan knappast ha hänt tidigare, i världshistorien, att ett parti medvetet struntar i att försöka få ut sin politik via olika medier…

– Ja, nej, jag vet inte. Det har kanske vandrat mellan stolarna.

”Nej, nej, nej. Det är helt fel”

Okej. Det är inte så att ni är lite splittrade i olika frågor inom partiet?

– Nej, nej, nej. Det är helt fel, säger Lucas Lodge.

Det är ju lite konstigt, med tanke på att ett parti får gratisreklam när tidningar skriver om deras hjärtefrågor…

– Absolut. Och vi skulle kunna ha en pressträff. Han som har hand om valet har haft väldigt mycket på sin tallrik, så frågan har ramlat mellan stolarna – om jag ska vara helt ärlig, säger Lucas Lodge.

Anledningen till att jag frågar är ju att en pressträff med lokala medier är nummer ett på prioriteringslistan hos de andra partierna. Ursäkta att jag skrattar – men jag har faktiskt aldrig varit med om detta tidigare.

– Nej – nej…

– Men vi kan skicka ut ett pressmeddelande om vårt valmanifest.

Ja, det är ju inte för min skull. Men folk undrar varför vi inte har skrivit om ert valmanifest…

– Ja, okej.

De tycker att det är lite märkligt att ni inte vill berätta om er egen politik…

– Jo, jo – men det vill vi göra.

Ja, ja. Men det här med ett borgerligt majoritetsstyre. Det är ju inte särskilt sannolikt att de borgerliga partierna får egen majoritet, utan SD-stöd. Är Socialdemokraterna ett lämpligare alternativ för er i ett sådant läge?

– Det är en förhandlingsfråga. Det beror på vad SD vill ha i utbyte. Det handlar också om vad Socialdemokraterna vill ha i utbyte.

– Det viktigaste för oss är att vi kan genomföra vår politik. Av de 14 vallöftena, som vi gick till val på 2018, har vi genomfört tolv.

Ja, det berättade du i somras, när jag gjorde den stora valintervjun med dig (läs den här). Men samtidigt finns det moderater i kommunen som tycker att det är olämpligt att ni samarbetar med ärkefienden…

– Jag tycker att det är lite tråkigt att se dem som ärkefienden.

Historiskt sett, så är det ju så…

– Ja, vi har varit antagonister. Men ärkefiende låter så tråkigt. Ideologiskt sett så står vi långt ifrån varandra. Så är det. Men, återigen, vi har fått igenom mycket av vår politik.

Men får ni inte igenom mer om ni samarbetar med de andra borgerliga partierna – plus SD? En sådan konstellation skulle väl förmodligen leda till ännu mer borgerlig politik…

– Det vet vi ju inte förrän vi har gått in i förhandlingarna efter valet.

Jag tänker på hur det ser ut på riksnivå – där Moderaterna och Kristdemokraterna går till val på att regera med stöd av SD och Liberalerna…

– Vi har inte kollat så mycket på riksnivån. Skulle vi ha gjort det under den här mandatperioden, så kan jag garantera att det inte hade sett lika stabilt ut i Oskarshamn, som det har gjort.

Men kan du förstå de moderatväljare som känner sig svikna. De röstade på er – och så bestämmer ni er för att samarbeta med Socialdemokraterna…

– Absolut.

För många moderater är sossar något man skrämmer barn med…

– Jo, lite så är det.

”Samtidigt är vårt parti kluvet i frågan om SD.

– Samtidigt är vårt parti kluvet i frågan om SD. Väldigt många av våra medlemmar säger att de inte vill att vi ska samarbeta med Sverigedemokraterna. Och det är lika många som säger att ”ni ska väl inte samarbeta med Socialdemokraterna”, säger Lucas Lodge.

– Var får vi igenom vår politik? Det är alltså den frågan som är viktigast för oss.

En förhandlingsfråga, således…

– Ja, lite så är det.

– Återigen – vi har fått igenom tolv av 14 punkter. Men sedan ska jag vara ärlig och säga att utformningen på LOV (lagen om valfrihetssystem inom hemtjänsten) kunde ha varit förmånligare. Vi kunde ha legat på lite mer i de lokala förhandlingarna med sossarna. Det finns förändringsmöjligheter under den kommande mandatperioden, säger Lucas Lodge.

Men samtidigt måste ni tugga i er ett och annat sosseförslag om ni samarbetar med dem…

– Tänker du på något specifikt?

Nej, men så blir det ju när två olika partier ska styra tillsammans…

– Ja, absolut. Och i och med att vi har suttit i majoriteten, så har vi kunnat dra de socialistiska förslagen åt det borgerliga hållet. Vi har haft en öppen och bra dialog, säger Lucas Lodge.

”Vi har alltid Oskarshamns bästa framför ögonen”

Men det är kanske inte så bra för demokratin att S och M samarbetar. ”Det spelar ingen roll vilket parti jag röstar på – det blir ändå samma politik”, kanske en del tänker…

– Det är absolut en syn på det. Men det viktigaste för mig är att få igenom så många av våra vallöften som möjligt. Och vi har alltid Oskarshamns bästa framför ögonen. Så länge vi lever upp till det, så känner jag att jag kan gå rakryggad härifrån.

”De borde sitta på avbytarbänken ett tag”

Sossarna har suttit i majoritetsstyret i Oskarshamn sedan 1930. Vore det inte bra för demokratin om de fick sitta på avbytarbänken under en mandatperiod eller två?

– Jo, absolut. De borde sitta på avbytarbänken ett tag. Man kan jämföra med ett privat bolag. Är det en vd som sitter för länge, så ser man att företaget går in i förvaltarstadiet – och därmed lämnar man utvecklingsstadiet.

– Jag tror att Oskarshamn skulle må bäst av att Socialdemokraterna får sätta sig i opposition. Absolut. Och det är också mitt mål – att vi ska få en borgerlig majoritet, säger Lucas Lodge.

På tisdagseftermiddagen skickar han ett e-postmeddelande:

”Hej.

Här kommer Moderaterna Oskarshamns valmanifest:

Oskarshamn ska präglas av företagsamhet, jämlikhet och social rörlighet där varje ny generation får en chans att forma sitt eget liv, inte bara följa i sina föräldrars fotspår. Vår kommun ska erbjuda sina invånare och företag en trygg och smidig vardag samtidigt som vi bibehåller vår positiva expansionsriktning. Detta vill vi uppnå genom att satsa på och förändra ett antal centrala områden.

Skolan: Vi moderater vill stärka skolan och fokusera på åtgärder för ökad kunskapsinhämtning med ökad andel lärarledd undervisning och antalet vuxna i skolan. Detta ska göras i en trygg miljö där alla, elever, lärare och övriga medarbetarare mår bra. Ett förebyggande arbete med psykisk hälsa är grundläggande.

Inom förskolan vill vi se en större flexibilitet. Vi vill att det ska finnas möjlighet för dig som förälder att välja mellan förskolor och skolor. Vi anser att samspelet mellan kommunala och fristående skolor skapar dynamik och därigenom attraheras fler yrkesskickliga pedagoger.

Vi ser att arbetsmarknadskunskap är bristfällig hos våra yngre och vill i samarbete med näringslivet göra insatser för att ungdomar ska få en tydligare bild av vilka karriärmöjligheter som finns. Fysisk aktivitet bidrar till bättre studieresultat och mående. Vi vill därför att du som studerar ska få mera schemalagd tid för fysisk aktivitet i skolan.

Ekonomi i balans: Stärka förbättringsarbetet så att varje skattekrona används på rätt sätt så att kommunalskatten ska kunna sänkas utan att den kommunala servicen försämras.

Seniorer: Som pensionär eller äldre vill du fortsätta leva ett aktivt liv, så länge du själv vill eller orkar. I din vardag har du rätt att göra egna val i det mesta som rör ditt liv. Denna mandatperiod har vi infört så våra kommun invånare får välja utförare av hemtjänst men när det gäller hur du vill utforma ditt äldreboende har du dock i dag inga val, utan här är du hänvisad till det kommunen erbjuder. Detta vill vi ändra på. Vi anser att det skall tillåtas att konkurrensutsätta den kommunala verksamheten, där givetvis kommunen kan och skall vara en av flera huvudmän för äldreboenden. Vi vill skapa bra arbetsplatser för dig som anställd och kostnadseffektiva boenden med god mätbar kvalitet. Vi vill också att alla som anställs som vårdandepersonal skall kunna göra sig förstådd och förstå brukaren och sina kollegor, här ser vi idag att svenska språket är bristfällig och vill införa en enklare form av språktest vid nyanställning samt utdrag ur belastningsregistret.

Sjukvård: Utöka samarbetet mellan kommunen och Region Kalmar och verka för att bedömningsbilar införs i Region Kalmar Län

Företagare: Oskarshamn har ett starkt näringsliv, ett näringsliv som behöver kompetensförsörjas för att kunna ha kvar sin verksamhet på orten därför vill vi stärka kommunens universitetsavtal så vi kan fånga upp näringslivets behov och tillgodosedom. 4 av 5 nya jobb skapas inom småföretag idag detta leder till en trygghet och en valbarhet på arbetsmarknaden men arbetstillfällena genererar också skatteintäkter till kommun, landsting och stat. Detta betalar bland annat våra barns skolgång, din och min sjukvård och våra äldres omsorg.

Vi moderater anser att det är viktigt att företagsklimatet förbättras och har målsättningen att kommunen utvecklar sitt företagande. För att stimulera till etableringar, utveckling, nyföretagande och byggnation föreslår vi att riktade insatser görs inom dessa områden. Nu krävs aktivt agerande för att få fart på etableringar och tillväxt för såväl stora som små företag i hela vår kommun!

Kultur och miljö: Oskarshamn har ett unikt läge med skog, öppen mark, odlingslandskap, hav och öar. Detta vill vi ta tillvara på ett klokt sätt för att skapa attraktivitet för inflyttning, boende och nyföretagande. För oss moderater är lokal- och närproducerat ett självklart val. Vi ser vikten av en stark grön näring för ökad självförsörjningsgrad och sysselsättning. Vi vill skapa förutsättningar för ett rikt kulturliv inom hela kommunen för alla åldrar. Vi vill även undersöka förutsättningarna för ett allaktivitetshus med utrymme för kultur, musik, teater, ungdoms- och seniorverksamhet.

Hela Oskarshamn: Vi moderater ser hela kommunen som Oskarshamn. Vi vill därför förbättra kommunikationerna mellan tätort och ytterområden. Vi vill med riktade stöd verka för ett starkare föreningsliv i hela kommunen. Vi anser att föreningslivet är en viktig grundbult i vårt samhälle.

Detta vill vi åstadkomma under den kommande mandatperioden för att hela Oskarshamns kommun ska bli en attraktivare kommun och vara väl rustad för att möta framtida utmaningar. Kom i håg att vi moderater verkar för en stabil och långsiktig energiförsörjning där kärnkraften utgör en viktig del.”

Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamn.
Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS