Luftförsvarsövning inleds 21 oktober – ska bidra till ett starkare försvar

Luftförsvarsövning inleds 21 oktober – ska bidra till ett starkare försvar

2021-10-20 Av av Annicka Gunnarsson
LÄNET

Torsdag den 21 oktober inleder flygvapnet den nationella övningen Luftförsvarsövning 2021, LFÖ 21, i sydöstra Sverige. Under övningsperioden, som pågår till den 27 oktober, kommer flygverksamhet att ske dygnet runt i flera dygn enligt ett pressmeddelande från Försvarsmakten.

Flygvapnet övar mot morgondagens hotbild och utmaningar. Sverige är värt att försvara, vi behöver ett starkt militärt och civilt försvar. Vi kan inte ta vår demokrati, fred och frihet för givet skriver Försvarsmakten på sina hemsida i samband med att Luftförsvarsövning 2021 genomförs.

Luftförsvarsövning i flera dygn

Under perioden 21 oktober klockan 12 till och med 27 oktober klockan 12 genomför flygvapnet en nationell luftförsvarsövning. Luftförsvarsövning 2021, LFÖ 21, baseras på ett nationellt scenario och är en övning främst för de svenska luftstridskrafterna. Vid övningen deltar också finska flygvapnet.

Under övningsperioden kommer flygverksamhet att ske dygnet runt i flera dygn och flygvapnet kommer att flyga lågt och nära på vissa platser. Syftet med luftförsvarsövningen är att öva taktisk ledning av luftstridskrafternas förmåga till nationellt försvar av Sverige med hög tillgänglighet och användbarhet vid ett högkonfliktsscenario.

Övningen bidrar till att bygga ett starkare försvar och ökar Försvarsmaktens samlade förmåga att möta ett angrepp mot Sverige, eller enklare förklarat – luftstridskrafterna övar försvar av Sverige.

Extra viktig övning

Alla flygvapnets stridsförband deltar och under Luftförsvarsövningen kommer de att öva hur man i en väpnad konflikt samverkar med luftvärnet och marina förband.

– En gång per år brukar vi öva såhär storskaligt. Förra året blev det inställt på grund av pandemin, därför är den här övningen extra viktig, säger Louise Levin, flygvapnets kommunikationschef i en intervju med SVT Småland.

Kommer att flyga lågt och nära

Luftförsvarsövningen börjar på torsdag den 21 oktober klockan 12 och pågår alltså dygnet runt en hel vecka. I huvudsak utgår flygvapnet från flygplatser i i Uppsala, Såtenäs, Ronneby, Visby, Halmstad, och Malmslätt men försvaret kommer även att använda civila flygplatser, som exempelvis Kalmar. I Västervik kommer helikoptrar utgå som en del av Marinens övning.

Försvarsmaktens övning kommer att hållas längs hela kusten där Småland, Öland och Blekinge inbegrips i övningsområdet. Försvaret flaggar för att de kommer att flyga lågt och nära vissa platser samt att flygning runt kustbanden kan medföra svall.

Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Dela gärna artikeln: