Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

M, KD och V i Kalmar län: ”Det gläder oss”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

”Samhället har under det senaste året prövats hårt på grund av pågående pandemi. Men den största prövningen har våra äldre utsatts för. Vi ser både nationellt och regionalt att det är våra äldre som blivit svårt sjuka, legat på sjukhus och avlidit i allt för hög grad”, skriver Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet i Region Kalmar län i ett pressmeddelande på torsdagen.

”M, KD och V anser att regeringens satsningar för att komma tillrätta med problemen inte räcker, därför har vi i våra budgetförslag gjort ett tillägg på 4,3 miljarder kronor i år och 3,9 miljarder följande år. Det gläder oss i Region Kalmar län. Dels är vi ett län med en större andel äldre än riket i snitt och vi har tidvis drabbats hårt av pandemin”, skriver partierna.

”Stora åtgärder”

– Vi har kunnat ta del av Coronakommissionens slutsatser och rekommendationer vilka visar tydligt att stora åtgärder måste till inom vård och omsorg för de äldre. Det handlar bland annat om att kraftigt minska andelen timanställda och stärka den medicinska kompetensen. Därtill finns andra problem inom äldreomsorgen som varit kända under lång tid, exempelvis boende för äldre, säger Jimmy Loord (KD).

– Vi vill särskilt lyfta de 300 miljoner kronor som avsätts för att utöka läkarkompetensen inom äldreomsorgen. Medlen bör fördelas dels till regionerna för att utöka tillgången till läkare inom äldreomsorgen, dels till kommuner som vill anställa en medicinskt ansvarig läkare (MAL). Resurserna till regionerna bör fördelas efter andel äldre, säger Linda Fleetwood (V).

”Viktig länk”

– En miljard kronor avsätts i statens budget för 2021, motsvarande en förstärkning om cirka 1600 sjukskötersketjänster, i ett prestationsbaserat stöd till de kommuner som kan uppvisa en förbättring i antal sjuksköterskor/plats i särskilt boende, något som kommer att öka den medicinska kvaliteten ytterligare, säger Malin Sjölander (M).

– 50 miljoner kronor avsätts även i statens budget för 2021 för att möjliggöra för fler undersköterskor att via Yrkeshögskolan utbilda sig till specialistundersköterskor med fokus på äldrevård och demensvård. Specialistundersköterskor är en viktig länk mellan undersköterskan och sjuksköterskan, och kan i den rollen avlasta sjuksköterskorna inom äldreomsorgen. Även detta kommer att leda till stora förbättringar i vården av de äldre, fortsätter Malin Sjölander.

”Mer tillgänglig”

– Vi i M, KD och V kommer att driva vidare vår politik i regionen så att vården blir mer tillgänglig och säker för de äldre, samt att vi hittar nya vägar för att öka tillgången till medicinsk kompetens nära den kommunala verksamheten, säger Jimmy Loord.

ARKIVFOTO

FREEPIK

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS