Magdalena Andersson (S) avgår som statsminister

Magdalena Andersson (S) avgår som statsminister

2022-09-14 Av av Annicka Gunnarsson
SVERIGE

Magdalena Andersson (S) höll nyligen en presskonferens i regeringskansliet där hon meddelar att hon avgår som statsminister imorgon, torsdag, och lämnar plats för Ulf Kristersson (M) att bilda ny regering.

Magdalena Andersson inleder presskonferensen med att berätta om allt den nuvarande regeringen genomfört under de senaste två mandatperioderna. Trots att valresultatet inte är fastställt erkänner hon sig besegrad och avgår som statsminister under morgondagen.

Nöjd med valrörelsen

Hon är väldigt nöjd med valresultatet när det kommer till Socialdemokraternas framgång då partiet ökar 2,1 procent vilket är den största ökningen på 20 år.

– Efter åtta år i regeringsställning har vi gjort den största ökningen på 20 år. Jag är stolt och tacksam över att nästan 2 miljoner svenskar har valt att lägga sin röst på S, säger Magdalena Andersson.

Går i opposition

Magdalena Andersson kommer nu som partiledare att leda Socialdemokraterna i opposition. Under presskonferensen nämner hon att hennes parti nu kommer att presentera tydliga och konkreta förslag på hur samhällsproblemen ska lösas, de kommer att sakligt och noggrant granska det arbete som regeringen utför och de kommer alltid att vara redo att ta över makten i Sverige om det finns stöd för det.

Magdalena Andersson framhäver att Sveriges regering kräver mer samarbete och färre låsningar och de är öppna för att samarbeta med alla partier utom Sverigedemokraterna. Hon kan tänka sig att samarbeta med Ulf Kristersson (M) men att han nu valt att samarbete med Sverigedemokraterna.

Hon uttrycker även sin oro över att Sverigedemokraterna nu är landets näst största parti.

– Jag vet att det gör att många svenskar känner oro. Att många redan mött hat och hot. Jag ser er oro och delar den, säger Magdalena Andersson och vänder sig också till de som röstat på SD och att hon förstår den oro de också känner inför de problem som finns i Sverige.

”Nu faller ett tungt ansvar på M, KD och L att sätta en tydlig gräns mot alla försök att underblåsa hot och våld.”

Magdalena Andersson (S)

Mandatfördelningen i riksdagen

Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M)
Vänsterblocket ser ut att få 173 mandat och högerblocket får 176 mandat. Resultatet är inte fastställt än men nästintill, 99 procent, av alla valdistrikt har räknats i skrivande stund. Foto: Mathias Hansson resp. Moderaterna
Grafik: SVT

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet (överst)

Dela gärna artikeln: