Magnus Larsson (C): ”Frågan är om SD förstår och vet vad de sysslar med?”

Magnus Larsson (C): ”Frågan är om SD förstår och vet vad de sysslar med?”

2020-09-29 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN/MISTERHULT

– Frågan är om Sverigedemokraterna förstår och vet vad de sysslar med? Det är mycket tveksamt, säger Magnus Larsson (C).

– När frågan om stängning av äldreboenden för första gången kom upp på bordet i socialnämnden i mars 2019 gav nämnden som bekant förvaltningen ett uppdrag om att komma med ett förslag om att stänga ett boende i Oskarshamn och ett på landsbygden.

”Kan man knappast beskylla SD för”

– Tror nog att de allra flesta redan då förstod att just Misterhult låg ordentligt i farozonen. På mötet lades ett yrkande om att inget boende på landsbygden skulle omfattas av utredningen, det blev votering och i den voteringen valde Sverigedemokraterna att avstå. Redan där hade man kunnat agera för att försöka rädda Misterhult, men det gjorde man alltså inte, så det där med ”att hålla sin linje” kan man knappast beskylla SD för. 

– Vid dagens sammanträde i kommunstyrelsen, under ett ärende som handlade om att utveckla Misterhultsbygden, så yrkade SD att det skulle utredas hur Charlottagården och Hultgården kan återöppnas som äldreboende. Vi i Centerpartiet har inget emot detta i sak, möjligtvis med undantag att vi inte anser att det behövs någon utredning. Men detta är inget beslut som kommunstyrelsen kan ta, det är socialnämnden som ansvarar för våra äldreboenden och detta borde SD veta om som till och med har en ledamot i arbetsutskottet. Det är också en fråga som i allra högsta grad hänger ihop med budgetarbetet, då det knappast är gratis att öppna ett boende igen, detta vet SD också.

”På landsbygdens sida”

Magnus Larsson fortsätter:
”På kommunstyrelsen idag så valde vi i Centerpartiet att avstå i voteringen just eftersom vi inte har något emot att öppna boendet i Misterhult igen, tvärtom. Men det är inte en fråga som hör hemma under det ärende som idag låg på kommunstyrelsens bord. Om SD vill bedriva ett arbete som går ut på populism och billiga politiska poänger så får de gärna göra det, Centerpartiet vill och kommer att driva en mer ansvarsfull politik än så. 

Och varken Michael Erlandsson eller någon annan behöver tveka var Centerpartiet står i den här frågan, vi står på landsbygdens sida och vi kommer att fortsätta att kämpa för att vi återigen ska få ha ett äldreboende i Misterhult.”

TEXT & FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

Dela gärna artikeln: