Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Malin Sjölander (M): ”Anmärkningsvärt”

ANNONS

LÄNET

”Det är fem år sedan hälsocentralen i Överum skulle öppnat igen efter sommarstängningen 2016. Det visade sig att sommarstängningen blev en permanent stängning”, skriver Moderaterna i ett pressmeddelande.

”Under valrörelsen 2018 drev Moderaterna frågan om att hitta nya vägar för att upprätthålla en nära vård även i Överum. Men ingenting hände, förrän i juni 2021. Då presenterade den politiska majoriteten i Västerviks kommun sin budget, i vilken en ”satellitcentral” i Överum var en av punkterna. Man skulle skapa ett trygghetsboende, med särskilda lokaler där boende i Överum skulle kunna få enklare sjukvård – på plats och på distans. Men för några dagar sedan fick vi via medier beskedet att man åter hänvisar till den problematiska bemanningssituationen i Gamleby och att inga sådana möjligheter finns just nu”, skriver Moderaterna.

”Svårt att förstå”

”Vi i Moderaterna kommer under hösten driva frågan på flera olika vis. Vi kommer skicka in interpellationer till fullmäktige i både Region Kalmar län och i Västerviks kommun, där vi vill få klarhet i vad som är avtalat mellan Västerviks kommun och Region Kalmar län angående framtiden för sjukvården i Överum, men även hur tidsplanen för utvecklandet av Nära vård i Överum ser ut.”

”Vi kommer även lämna in motioner som beskriver hur vi vill se den nära vården utvecklas – i Överum och i resten av Kalmar län. Först och främst behövs en plan för den Nära vården i Överum, för att sedan etablera Överums före detta hälsocentral som ett pilotprojekt för Nära och digital vård i samverkan med lämpliga aktörer.”

”Mitt uppdrag är att garantera trygghet för våra äldre i kommunen”

JON SJÖLANDER (M)

– Att Överumsborna tvingats vänta på en lösning för den nära vården i över fem år är anmärkningsvärt, i dag finns så många lösningar att pröva för våra småorter när det gäller nära vård så det är svårt att förstå varför Socialdemokraterna i regionen och kommunen inte vågar se det som en möjlighet att testa nytt och bli en föregångare, säger Malin Sjölander (M).

”Alla ska känna sig trygga”

– Alla ska känna sig trygga med den service som samhället erbjuder och då är det rimligt att även de som bor i och närheten av Överum ska kunna besöka sin hälsocentral, och om Västerviks kommun kan bidra så bör man göra det, säger Harald Hjalmarsson (M).

– Det är viktigt att vi samarbetar med kommuner som vill hitta lösningar för sina kommuninvånare på regionala problem, som Västervik nu gjort. Här visar kommunen att även lokaler för sjukvården kan lösas med gott samarbete. Att säga nej är att bita sig själv i svansen. Socialdemokraterna har ju skapat förväntningar som de nu inte är villiga att leva upp till. Det är minst sagt skandalbetonat, säger Jonas Lövgren (M).

– Mitt uppdrag är att garantera trygghet för våra äldre i kommunen. Närheten och tillgången till vård är en av de viktigaste frågorna för framtiden, säger Jon Sjölander (M).

Arkivfoto: Pierre Stjernfeldt

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS