Malin Sjölander (M): ”Kalmar län behöver en ny sammanhållen cancerstrategi”

Malin Sjölander (M): ”Kalmar län behöver en ny sammanhållen cancerstrategi”

2021-10-03 Av av Oskarshamns-Nytt

LÄNET

”Den 30 september släppte Bröstcancerförbundet årets bröstcancerrapport. I år ligger fokus på rekonstruktion av bröst efter genomgången operation och behandling. Att genomgå en cancersjukdom är en svår och smärtsam process, samtidigt som vården måste hjälpa patienterna att kunna återgå till ett så normalt liv som möjligt efter tillfrisknande. Då är rekonstruktion av brösten en oerhört viktig process för drabbade kvinnor”, skriver Moderaterna i ett pressmeddelande.

”I rapporten framgår att Kalmar län hamnar i botten vad gäller hur stor andel kvinnor som fått frågan om direktkonstruktion, endast 17 procent. Och 77 procent har inte ens informerats om möjligheten.”

”Med anledning av detta har Moderaterna i dag skicka in en skrivelse där vi anser att regionstyrelsen vid nästa möte bör få en fördjupad bild över länets arbete med bröstrekonstruktioner efter cancerbehandling. Samt få en redogörelse över vilka åtgärder som kommer att vidtas för att fler kvinnor ska få denna möjlighet.”

– Att Kalmar län hamnar i botten när det gäller rekonstruktion efter bröstcancer är ett bevis på att landet behöver en ny sammanhållen cancerstrategi. Det ska inte spela roll var du bor när det gäller cancervården. Nu kommer jag begära att regionstyrelsen tar tag i frågan och snabbt hittar en lösning, säger Malin Sjölander.

Foto: Region Kalmar län

Dela gärna artikeln: