Malin Sjölander (M): ”Lite komiskt”

Malin Sjölander (M): ”Lite komiskt”

2021-09-29 Av av Oskarshamns-Nytt

LÄNET

– Vad är egentligen avtalat mellan Västerviks kommun och Region Kalmar län om framtiden för sjukvården i Överum?

– Hur ser tidsplanen i så fall ut för utvecklandet av Nära vård i Överum?

Det var två frågor som Moderaterna ställde till Socialdemokraterna under onsdagens regionfullmäktige.

”Bakgrunden till detta är att den politiska majoriteten i Västerviks kommun i juni 2021, presenterade sin budget där en ”satellitcentral” i Överum var en av punkterna. Man skulle skapa ett trygghetsboende, med särskilda lokaler där boende i Överum skulle kunna få enklare sjukvård – på plats och på distans. Även regionens majoritetspolitiker uttryckte sig positivt om detta. Men så i början av september kunde vi, via medier, läsa om beskedet från regionstyrelsens ordförande att man åter hänvisar till den problematiska bemanningssituationen i Gamleby och att inga sådana möjligheter finns just nu”, skriver Moderaterna i ett pressmeddelande.

”Vi måste lösa tillgängligheten till vården i Överum även kortsiktigt”

JONAS LÖVGREN (M)

– Socialdemokraterna pratar om att vi ska se på nära vård med långsiktighet, uthållighet och modigt ledarskap. Men trots detta går de först ut med att öppna upp en satellitcentral, för att sedan tre månader senare ger beskedet att den möjligheten inte alls finns. Vilket lite komiskt framgick att de inte ens mindes att de hade föreslagit. De vill ta gemensamma grepp kring vården i Överum, men ändå har de inte klart för sig hur deras påstådda lösningar ska se ut, säger Malin Sjölander (M).

– Vi måste lösa tillgängligheten till vården i Överum även kortsiktigt. Ingen riktig lösning har hittills presenterats, i stället levererar Socialdemokraterna bara tillfälliga lösningar. I somras öppnades en dörr för att möjliggöra en satellitcentral i Överum, men det dröjde inte länge innan Socialdemokraterna grusade förhoppningarna och lika snabbt stängde dörren. Man får lätt känslan av att de har gett upp om en fungerande och tillgänglig sjukvård i Överum, säger Jonas Lövgren (M).

Foto: Region Kalmar län

Dela gärna artikeln: