Man trodde han såg en räv – sköt ihjäl hund och skadade en kvinna och hennes dotter

Man trodde han såg en räv – sköt ihjäl hund och skadade en kvinna och hennes dotter

2022-05-19 Av av Annicka Gunnarsson

SMÅLAND

En man i 75-årsåldern har åtalats för djurplågeri och vållande till kroppsskada efter en skjutolycka utanför Jönköping den 7 februari i år. I den Mannen trodde att han såg en räv från sovrumsfönstret och avlossade ett skott. Räven var i själva verket en hund som fick avlivas. En kvinna och hennes dotter skadades i samband med skjutningen.

Enligt Åklagarmyndigheten trodde mannen, som är i 75-årsåldern, att han såg en räv från sitt bostadshus. Mannen öppnade sovrumsfönstret varifrån han avlossade skott med sitt jaktvapen. I själva verket var djuret en hund.

Hunden träffades av skottet

En kvinna och hennes dotter var på platsen. De var på promenad med hunden och hade stannat invid en åker för att fika när skottet avlossades från mannens bostad.

– Hunden träffades av skottet och fick avlivas. Mamman blev träffad av splitter i foten och kulan gick igenom dotterns ena sko. Hon skadades inte, däremot fick mamman skador. De satt på sittunderlag i kanten av en åker medan hunden sprang lös i närheten, ungefär 170 meter från huset, säger kammaråklagare Emma Harrius som lett förundersökningen.

Kravet på jägare måste ställas högt

Åklagarmyndigheten har genomfört flera brottsplatsundersökningar har genomförts där bland annat alternativa händelseförlopp har gåtts igenom och dokumenterats.

– Undersökningarna visar tydligt, menar jag, att det var väl synligt att det var två personer som satt i kanten av åkern. Kravet på jägare måste ställas högt vid jakt. Det är allvarliga risker som förknippas med jakt och en jägare måste därför kritiskt överväga vad det är för typ av djur som man har för avsikt att skjuta och förvissa sig om att det inte finns någon person i skottriktningen, säger kammaråklagare Emma Harrius.

Målsägandens och den misstänktes berättelser går isär om hur det gått till. Mannen har jaktlicens och uppger att han trodde att det var en räv han sköt.

Foto: Åklagarmyndigheten

Dela gärna artikeln: