Många elever i Mönsterås kommun väljer att gå i skolan i Oskarshamns kommun

Många elever i Mönsterås kommun väljer att gå i skolan i Oskarshamns kommun

2022-05-15 Av av Peter A Rosén

MÖNSTERÅS KOMMUN

Fler och fler grundskoleelever i Mönsterås kommun väljer att gå i skolan i andra kommuner.

Det berättar barn- och utbildningsnämndens ordförande Jacqueline Doohan (C).

I höstas studerade 63 elever (från förskoleklass och upp till årskurs nio) i en annan kommun. Vid avstämningen nu på vårterminen låg ökningen på elva elever – 74 elever totalt, således.

8,6 miljoner

Därför har barn- och utbildningsnämnden flaggat för ökade interkommunala ersättningar (IKE) – pengar som Mönsterås kommun måste betala till kommunerna där eleverna i fråga studerar – inför budgetåret 2023 (summan ska motsvara den egna skolkostnaden).

I dag ligger IKE-kostnaderna på 7,3 miljoner kronor – och enligt de senaste beräkningarna kommer de att öka till 8,6 miljoner kronor.

”Hälften väljer att läsa i Oskarshamn eller i Påskallavik”

JACQUELINE DOOHAN (C), ORDFÖRANDE I BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Hälften av de aktuella eleverna väljer att läsa i Oskarshamn eller i Påskallavik. Det är naturligt om man, exempelvis, bor i Skruvshult (som ligger granne med Emsfors i Oskarshamns kommun) eller Karlshammar (som ligger strax väster om Emsfors), säger Jacqueline Doohan.

– Merparten av de resterande eleverna väljer friskolor i andra kommuner – exempelvis i Kalmar kommun, där vi många gånger ser en aggressiv marknadsföring.

Jacqueline Doohan (C). Foto: Pierre Stjernfeldt

Jacqueline Doohan berättar också att de som väljer att gå i skolan i en annan kommun inte får beviljad skolskjuts. Den får de aktuella familjerna stå för själva.

”Vi har pratat om att det kanske är dags att blåsa liv i varumärkesarbetet igen”

– Vi vet fortfarande inte hur stor ökningen kommer att bli till hösten – det har vi inte mätt ännu. Men det är viktigt att varna för en kostnadsökning redan nu. Det är nämligen inte så vanligt att elever slutar gå i grundskolan i en annan kommun. Vi får räkna med att det här antalet ligger fast – vilket är viktig information för oss vid dimensioneringen av våra egna skolor. Det gäller att tänka i många steg.

Kan kommunen göra något åt det?

– Ja, vi har pratat om att det kanske är dags att blåsa liv i varumärkesarbetet igen. Det var Magnus Sjöstedt som drog i gång ett varumärkesarbete när han kom in som skolchef för många år sedan. Det handlar om varumärket skolan i Mönsterås kommun – att vi i alla lägen talar gott om vår skola. Och att vi litar på våra skolor, som är bra.

”Att lämna vår skola är nästan att välja något sämre i dagsläget”

– Vi kom högst upp i länet i Lärarförbundets senaste skolranking – på plats 14. Vi har de högsta meritvärdena av alla kommuner i länet. Att lämna vår skola är nästan att välja något sämre i dagsläget, säger Jacqueline Doohan.

– Jag tror inte att alla föräldrar är medvetna om det. Vi måste nå ut med den informationen och visa att vi har en fantastisk skola i kommunen, tillägger hon.

Jacqueline Doohan berättar dessutom att barn- och utbildningsnämnden flaggar för en kostnadsökning inom särskolan inför 2023.

”Pengar vi inte har”

– Vi ser att fler elever skrivs in. Sedan förra året har 17 elever blivit 22. Det handlar om mycket pengar – uppemot en halv miljon per person. Därför behöver vi öka den budgeten med drygt två miljoner kronor inför nästa år.

– Det är pengar vi inte har. De måste tas någon annanstans. Vi tror också att skolskjutskostnaderna kommer att öka med cirka tio procent, på grund av de stigande drivmedelspriserna. Även de fossilfria alternativen blir dyrare.

Arkivfoto: Peter A Rosén (översta bilden, skolan i Påskallavik)

Dela gärna artikeln: