Martin Filander hyllar IKO-klacken på Hovet: ”Fantastiskt kul”

Martin Filander hyllar IKO-klacken på Hovet: ”Fantastiskt kul”

2021-10-21 Av av Peter A RosénSTOCKHOLM/OSKARSHAMN

– Fantastiskt kul, säger IK Oskarshamns huvudtränare Martin Filander om det fina publikstödet på Hovet under torsdagskvällen.

– Roligt att vi fick bjuda på en seger (3-2 mot Djurgården, läs mer om matchen här). Nu får de åka hem med tre poäng i bagaget efter en sådan här långresa. Och de som bor i Stockholm kan gå stolta med halsdukarna i morgon.

IKO-tränaren säger så här om matchen:

– Vi började fantastiskt bra (2-0-ledning efter knappt tre minuter). Det var kreativt. Sedan böljade det lite grand och vi drog på oss några utvisningar. Momentumet skiftade – men vi hade det hela under kontroll i första perioden, tycker jag.

”I andra perioden blev det för mycket pingis”

MARTIN FILANDER, HUVUDTRÄNARE I IK OSKARSHAMN

– I andra perioden blev det för mycket pingis och fram och tillbaka. Vi fick inte grepp på pucken tillräckligt mycket. Vi fick Djurgården över oss utan att det blev någon panik. Vi hade en fyraminutersperiod i andra perioden där vi hade problem – sedan satte vi ihop sista minuterna ganska bra.

– I tredje perioden var det lite mer kontrollerat. Djurgården låg på och var desperata, förstås. Vi hade önskat oss lite längre anfall under andra halvan av matchen. Men så är det ibland. Vi krigade på bra och Joe (Cannata) var fantastisk i målet – och vi är fortfarande ramstarka. Vi bjöd på färre stora lägen i den här matchen, vilket också ledde till färre insläppta mål. Det var viktigt för oss.

Och skön revansch för David Quenneville, som spelade bra och fick göra sitt första mål i IKO-tröjan (och en målgivande passning), efter matchstraffet i Örebro senast…

– Ja, det var jättekul. Han har haft sina lägen. Det är en skicklig back. Det är nog bra för hans självförtroende att han får pilla dit en och annan puck. Han är van vid att göra mål sedan tidigare i karriären – förhoppningsvis får han råg i ryggen av det här.

Joakim Thelin fick en klubba i ansiktet, men det ledde inte till någon utvisning för Djurgården…

– När man skjuter och fullföljer med klubban, så är det inte hög klubba längre. Det är ändrat. Så det var ingen situation som vi behövde diskutera. Det var lugnt. Otur, bara, säger Martin Filander.

Och Emil Martinsen Lilleberg fick en rejäl tackling i början av matchen. Hur är det med honom?

– Det blev några stygn. Jag hade några som fick ett antal stygn i dag – men det är en del av sporten. Lilleberg är stor och stark och han studsade upp. Han syddes ihop och kunde vara med igen. Det är inget fel på honom.

”Vi ligger där vi förtjänar att ligga”

MARTIN FILANDER OM SJÄTTEPLATSEN I TABELLEN

Åker ni till Arlanda i kväll?

– Ja, vi ska käka och sedan åker vi i kväll. Sedan vaknar vi på Arlanda och flyger till Luleå i morgon bitti. Vi var tvungna att flyga dit för att kunna få ett flyg som kan hantera vårt bagage. Vi tar bussen från Luleå till Skellefteå.

Men det blir desto lättare att resa när man har en trepoängare i bagaget…

– Ja, det är enklare än när man inte har det. Det tar vi. Det är också en del av spelet, säger Martin Filander.

Ni är sexa i en haltande tabell efter elva matcher. Det måste du vara väldigt nöjd med…

– Ja, det är jag såklart. Vi ligger där vi förtjänar att ligga. Nu gäller det att jobba vidare och enträget hålla ihop vårt spel – och fortsätta att bygga på det vi har gjort hittills.

Vad säger du om lördagskvällens motståndare, Skellefteå?

– De har varit fantastiska i början av säsongen. Men vi vet att vi kan göra bra matcher mot alla lag. Vi ska försöka analysera lite grand för att se om vi kan skruva på några grejer för att få ut mer av vårt puckspel. Då blir vi riktigt farliga, säger IKO-tränaren.

Arkivfoto: Pierre Stjernfeldt

Dela gärna artikeln med dina vänner:

Annonsera digitalt lokalt