”Matens hus riskerar att bli ett fall för Slöseriombudsmannen ”

”Matens hus riskerar att bli ett fall för Slöseriombudsmannen ”

2020-08-26 0 av Peter A Rosén

LÄNET

På Regionala utvecklingsnämnden idag röstar Moderaterna och Kristdemokraterna nej till majoritetens förslag att bygga upp ett skattefinansierat Matens hus i länet.

”Det finns redan nu flertalet kanaler som sammanför lokala matproducenter med konsumenter och inget i den förundersökning som gjorts visar på att folkhälsan, tillväxten och besöks- och matlänet Kalmar län stärks i en sådan omfattning att det motiverar regionens mångmiljonkostnader för Matens hus”, skriver Moderaterna och Kristdemokraterna i ett pressmeddelande.


– 
Redan kostnaderna som majoriteten anger i beslutsunderlaget, utan något som helst belägg för att Matens hus kommer att få önskad effekt på länets attraktionskraft och tillväxt, är hisnande stora. Att kostnaderna i underliggande förstudie sedan är skrämmande stora, och dessutom grovt uppskattade, gör att jag som oppositionspolitiker måste protestera vilt. Matens hus är inget annat än ett centerpartistiskt luftslott och ett direkt vårdslöst sätt att använda skattebetalarnas pengar på. Majoritetskollegerna S och L som tillåter det här borde skämmas, säger Pär-Gustav Johansson (M).

”Hotande lågkonjunktur”


 Matens hus riskerar att bli ett fall för Slöseriombudsmannen om några år. Jag tror att länets invånare hellre ser att deras skattepengar går till sjukvård än förspills på den här typen av symbolpolitiska projekt utan bevisad positiv effekt för tillväxten och folkhälsan. Särskilt under pågående coronapandemi med en växande vårdskuld och hotande lågkonjunktur, säger Åke Nilsson (KD)

 Centerpartiet vill genomdriva Matens hus till varje pris eftersom man förhandlade in sitt gamla vallöfte i majoritetsöverenskommelsen efter valet. Att majoritetskollegerna blundar för att det är slöseri med utvecklings- och skattepengar är ett mysterium för mig. Jag vill se åtgärder som på riktigt tar tillvara på de gröna näringarnas utvecklings- och tillväxtpotential, säger Åke Bergh (M).

”Uppblåsta prestigeprojekt”

 Vi vill att pengarna, som majoriteten vill lägga på att locka aktörer som ska tävla om att få bygga upp ett skattefinansierat Matens Hus, istället ska användas inom ramen för Livsmedelsstrategins uppdaterade handlingsprogram som vi fattade beslut om i våras, och inte till uppblåsta prestigeprojekt. I handlingsprogrammet finns åtgärder som ger pang för pengarna. Förutom Matens hus då, som majoriteten knökade in redan då. Men det kan vi lätt skriva ut ur handlingarna igen, säger Pär-Gustav Johansson (M).

TEXT

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

GRAFIK

MODERATERNA OCH KRISTDEMOKRATERNA