Mathias Karlsson har startat ett nytt parti: ”Jag är inte arg på Liberalerna”

Mathias Karlsson har startat ett nytt parti: ”Jag är inte arg på Liberalerna”

2022-04-29 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Mathias Karlsson, som gick ur Liberalerna på torsdagen, lämnar oppositionsrådsposten i Oskarshamns kommun.

Det berättar han på en pressträff i Oskarshamn på fredagen.

Mathias Karlsson har startat ett nytt parti, Kustlandspartiet, som ställer upp i kommunfullmäktigevalen i kommunerna Oskarshamn och Högsby samt i regionfullmäktigevalet.

– Det är självklart att jag ska lämna oppositionsrådsposten. Jag har varit tydlig med det gentemot Liberalerna. Men jag kan inte göra det förrän vid nästa fullmäktigesammanträde, säger Mathias Karlsson.

”Jag vill inte sabotera på något sätt”

MATHIAS KARLSSON

Men det hinns inte med på nästa fullmäktigemöte (9 maj), eller?

– Det gör det nog inte – men vi har ett fullmäktigesammanträde i juni också. Och jag är inte på något sätt arg på Liberalerna. Jag vill inte sabotera på något sätt. Så är det inte alls. Jag hade tänkt lämna politiken – men samtidigt har jag ett politiskt intresse. Och misslyckas man med att locka folk till de befintliga partierna, så måste man hitta andra vägar. Jag var initialt med och jagade folk till Liberalernas lista – men då var intresset jättelitet. Det var inte många som var beredda att ställa upp. Samtidigt lämnade folk partiet. Men när vi frågar om det finns ett intresse för att vara med i ett nystartat parti, så märker vi att intresset är betydligt större. Därmed kan vi fylla på med demokratikrafter.

”Jag hoppas på en jättebra kommunikation och dialog med alla partier i fullmäktige”

MATHIAS KARLSSON

– Jag hoppas på en jättebra kommunikation och dialog med alla partier i fullmäktige – inklusive Liberalerna, naturligtvis. Det är förstås jättesvårt för dem att fylla platserna som nu står tomma (Tobias Eriksson, andre vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, har också gått över till Kustlandspartiet).

– Jag vill inte sitta och hålla någon plats. Inte alls. Jag vill lämna över när de säger att de är mogna för det. Det är Liberalerna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet som har en valsamverkan. Men Liberalernas styrelse måste ju få en möjlighet att behandla detta, säger Mathias Karlsson.

Mathias Karlsson. Foto: Peter A Rosén

Gick du ur Liberalerna i går?

– Ja, men det blev fel. Jag gick ur i onsdags, via appen, efter att jag hade haft en kommunikation med Johanna (Wyckman, som är ordförande för Liberalerna i länet). Men min anmälan hade tydligen inte kommit in, så då skickade jag in den igen – till två mejladresser.

– Nästa steg, ja, det handlar om att dra sig ur förtroendeuppdragen på ett sätt som fungerar. Jag vill absolut inte förstöra någonting.

Mathias Karlsson berättar också att hans tanke var att informera Liberalerna om sitt avhopp, och planerna på ett nytt parti, under ett styrelsemöte.

”Jag och Lisbeth Lindberg satt där själva”

MATHIAS KARLSSON

– Men jag och Lisbeth Lindberg satt där själva – det kom inte fler. Sedan trodde jag inte att det här skulle komma ut så snabbt som det gjorde – så jag tänkte att jag hinner informera alla berörda personligen, på rätt sätt.

Kunde du inte ha ringt runt till de berörda?

– Jo, det kunde jag ha gjort. Och jag trodde att jag skulle hinna med det innan det kom ut. Det gick lite snabbare än jag trodde att det skulle göra. Men flera i styrelsen på länsnivå hade full koll på att det här skulle ske.

Hur länge har ni funderat på att starta ett nytt parti?

– Det har gått väldigt fort. Vi bestämde oss förra veckan.

– Nu ska vi jobba med politik på ett sätt som engagerar många, säger Mathias Karlsson.

Kenny Svahn, som följaktligen lämnade uppdraget som ordförande för Liberalerna i Oskarshamns kommun i samma stund som han gick ur partiet, sitter som ledamot i socialnämnden och ersättare i kommunstyrelsen. Han kommer att lämna uppdragen så fort Liberalerna är mogna för det.

I Kustlandspartiet är det Mathias Karlsson, Tobias Eriksson, Kenny Svahn och Jörgen Karlsson som har en bakgrund inom Liberalerna i Oskarshamns kommun.

Kenny Svahn. Foto: Peter A Rosén

Mathias Karlsson var vice ordförande för partiet – Liberalerna måste således vaska fram en ny ordförande och en ny viceordförande framöver.

Tobias Eriksson. Foto: Peter A Rosén

Är Kustlandspartiet ett borgerligt parti?

– Vi är mittenorienterade och har en väldigt företagarvänlig inställning – men vårt fokus är pragmatiskt, sakfrågorna är det viktiga. Det handlar om hur vi ska komma framåt för att utveckla kommunen, säger Mathias Karlsson.

”Vi jobbar med sakfrågorna”

MATHIAS KARLSSON

Då utesluter ni inte ett samarbete med Socialdemokraterna?

– Vi utesluter inte något – vi jobbar med sakfrågorna.

Ni skulle kunna bli vågmästare, med andra ord…

– Ja, möjligheten finns, konstaterar Mathias Karlsson.

– Men det handlar först och främst om att komma in i fullmäktige, betonar Kenny Svahn.

– Vi hoppas att folk ska tycka att det här är intressant, tillägger Mathias Karlsson, som understryker att det har känts jättebra att jobba med Liberalerna.

Men det har varit svårt att få folk att engagera sig i det partiet, berättar han.

– Det finns ett motstånd där. Med ett nytt parti är det lättare. Man slipper den osäkerheten som finns inom Liberalerna. Många har lämnat det partiet. Vi har redan fått förfrågningar utifrån om hur man blir medlem i Kustlandspartiet. Det är jättekul, säger Mathias Karlsson.

Kustlandspartiets logga. Grafik: Kustlandspartiet

Hur många medlemmar är ni i dagsläget?

– Vi är 15, varav två från Högsby (Birgitta och Olov Ryner som tidigare var aktiva inom Folkpartiet/Liberalerna, men de lämnade partiet på grund av att de inte kände sig hemma där).

– Nu ska vi gasa fram till valet. Men vi är inte färdiga med vårt partiprogram än. Vi har ett jätteroligt arbete framför oss, säger Mathias Karlsson.

Ni slipper piskan från Stockholm och länsorganisationen som de traditionella partierna har över sig…

– Ja, det gör vi. Ta sjukhusfrågan, exempelvis. Det är ju en jättestyrd fråga i de andra partierna.

Mathias Karlsson berättar att Kustlandspartiet bland annat vill utveckla staden på olika sätt. Döderhultsbäcken, en fråga som Mathias Karlsson brann för under sin tid i Folkpartiet/Liberalerna, följer med till det nya partiet.

– Vattendragen i våra samhällen är otroligt viktiga. Det är både en miljöfråga och en attraktivitetsfråga. Kallbadhuset i Havslätt är också viktigt. Och vi är skeptiska när det kommer till det nya industriområdet väster om Oskarshamn.

Alla hockeyfans vill nog veta var ni står i arenafrågan…

– Ja, den frågan ska vi diskutera. Det är likadant med den nya storskolan, säger Mathias Karlsson.

Bland de övriga namnen i Kustlandspartiet finns exempelvis Magnus Jonneryd, Linda Alakangas, Katarina Sandberg och Karin Lokrantz Nilsson.

På väg mot fullmäktige? Från vänster: Karin Lokrantz Nilsson, Mathias Karlsson, Katarina Sanberg, Kenny Svahn, Tobias Eriksson, Magnus Jonneryd och Linda Alakangas. Foto: Peter A Rosén

Magnus Jonneryd, som bor i stadsdelen Rödsle i Oskarshamn med familj och tre barn i skolåldern och förskoleåldern, är helt ny inom politiken.

– Jag jobbar som IT-chef på ett litet bolag. Det känns väldigt spännande att engagera sig i olika frågor – skolan, förskolan och föreningslivet, exempelvis. Jag har inte engagerat mig politiskt tidigare – men jag har varit intresserad av politik under en längre tid. Har pratat mycket med Kenny, exempelvis, och nu tycker jag att det är dags att ta steget, säger han på fredagens pressträff.

Magnus Jonneryd. Foto: Peter A Rosén

”Det finns mycket som inte fungerar i förskolan”

MAGNUS JONNERYD

– Det finns mycket som inte fungerar i förskolan. Det är för stora grupper, exempelvis. Och i skolorna har vi för få lärare. Och lokalerna är för dåliga. Det finns mycket som bör förbättras i skolan, betonar Magnus Jonneryd.

Pressträff med Kustlandspartiet. Från vänster: Magnus Jonneryd, Linda Alakangas, Katarina Sandberg, Tobias Eriksson, Kenny Svahn, Mathias Karlsson och Karin Lokrantz Nilsson. Foto: Peter A Rosén

Linda Alakangas, Oskarshamn, kommer ursprungligen från Luleå. Hon har erfarenhet av styrelsearbete och jobbar som expert inom miljövetenskapsområdet.

– Jag är väldigt intresserad av utveckling. Jag ser potential i Oskarshamns kommun och regionen runtomkring. Forskning, utveckling och stadskärnan är viktiga frågor för mig.

Linda Alakangas. Foto: Peter A Rosén

Katarina Sandberg, som inte har varit politiskt aktiv tidigare, har ett nystartat företag inom besöksnäringen. Hon brinner för miljön, turismen, småföretagandet och hållbarhetsfrågorna.

Karin Lokrantz Nilsson, Oskarshamn, jobbar som länsantikvarie inom Kalmar läns arkivförbund.

– Jag bor i Mörtfors, men kommer ursprungligen från Västervik. Det här känns jättespännande och jätteroligt. Jag har inte varit politiskt aktiv tidigare. Men jag var aktiv inom folkinitiativet i Misterhultsbygden.

Karin Lokrantz Nilsson. Foto: Peter A Rosén

Här är personerna som ställer upp för Kustlandspartiet i höstens val:

Mathias Karlsson, Oskarshamn

Tobias Eriksson, Oskarshamn,

Jacqueline Björklund, Oskarshamn

Kenny Svahn, Oskarshamn

Mathias Franzén, Oskarshamn

Magnus Jonneryd, Oskarshamn

Abouhakim Abdelhakim, Oskarshamn

Maria Björklund, Oskarshamn

Linda Jenny Maria Alakangas, Oskarshamn

Karin Lokrantz Nilsson, Oskarshamn

Katarina Sandberg, Oskarshamn

Peter Johansson, Oskarshamn

Jörgen Karlsson, Oskarshamn

Olov Ryner, Högsby

Birgitta Ryner, Högsby

Kustlandspartiet kommer att ställa upp i fullmäktigevalet i Oskarshamns kommun och Högsby kommun samt i valet till regionfullmäktige i Region Kalmar län.

Kommunlista Kustlandspartiet Oskarshamns Kommun 2022:

 1. Mathias Karlsson
 2. Linda Alakangas
 3. Kenny Svahn
 4. Jacqueline Björklund
 5. Tobias Eriksson
 6. Katarina Sandberg
 7. Mathias Franzen
 8. Maria Björklund
 9. Magnus Jonneryd
 10. Karin Lokrantz Nilsson
 11. AbouHakim AbdelHakim
 12. Jörgen Karlsson
 13. Peter Johansson

Regionlistan:

 1. Birgitta Ryner
 2. Mathias Karlsson
 3. Linda Alakangas
 4. Olov Ryner
 5. Kenny Svahn
 6. Jacqueline Björklund
 7. Tobias Eriksson
 8. Katarina Sandberg
 9. Mathias Franzen
 10. Maria Björklund
 11. Magnus Jonneryd
 12. Karin Lokrantz Nilsson
 13. AbouHakim AbdelHakim
 14. Jörgen Karlsson
 15. Peter Johansson

Dela gärna artikeln: