”Med regeringens nya avgifter så är det tveksamt om det hade funnits någon skola i Misterhult idag”

”Med regeringens nya avgifter så är det tveksamt om det hade funnits någon skola i Misterhult idag”

2022-11-24 0 av Oskarshamns-Nytt
MISTERHULT/LÄNET

Vill regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, som styr med stöd av Sverigedemokraterna, stoppa bildandet av de små friskolorna och de små föräldrakooperativen?

Det undrar Centern efter att partiet tagit del av regeringens förslag om att kraftigt höja avgiften för ansökan om att bilda en friskola.

”På något annat sätt kan vi inte tolka dagens besked från regeringen”, skriver partiet i ett pressmeddelande på torsdagen.

”Många av de friskolor som finns runt om i landet drivs idag som små skolor av föräldrakooperativ. En insats som föräldrarna på den lilla orten ofta tagit på sig för att rädda kvar byskolan när kommunen sviker och vill lägga ner”, skriver Centerpartiet.

”Höjning med 200 procent”

”Regeringen föreslår nu en höjning av avgiften till 75 000 kronor, en höjning med 200 procent. En höjning som säkert inte berör de större friskolekoncernerna i någon nämnvärd utsträckning, de har med största sannolikhet det kapitalet. Skillnad är det med de föräldrar som ska ta av sitt sparkapital för att betala denna summa, utöver alla de kostnader och risker som en uppstart av en friskola på landsbygden innebär.”

”Regeringen gör det verkligen inte lättare att rädda kvar de nedläggningshotade byskolorna”

Erik Ciardi (C), ledamot i Centerpartiets distriktsstyrelse

– Regeringen gör det verkligen inte lättare att rädda kvar de nedläggningshotade byskolorna. Jag sitter själv med i styrelsen i en liten byskola som är verksam i Oskarshamns kommun, jag kan konstatera att med regeringens nya avgifter så är det tveksamt om det hade funnits någon skola i Misterhult idag, säger Erik Ciardi (C), ledamot i Centerpartiets distriktsstyrelse.

Förvånad

– Det är med förvåning jag noterar att partier som M, KD och L vill göra det svårare att starta friskolor på landsbygden. 2015 hade vi en debatt och sedermera folkomröstning för att rädda landsbygdsskolor i Vimmerby kommun, en folkomröstning som vi som stred på Nej-sidan segrade i. Kristdemokraterna i Vimmerby var i allra högsta grad verksamma i debatten för att rädda landsbygdsskolorna och därför är det nu extra förvånande att partiet nu vill göra det svårare att rädda byskolorna, säger Lars Sandberg (C), kommunpolitiker i Vimmerby kommun.

Arkivfoto: Peter A Rosén (skolan i Misterhult)

Dela gärna artikeln: