Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Medborgarförslag: Så kan Oskarshamn bli ett nytt Varberg

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

VÅNEVIK/OSKARSHAMN

I ett medborgarförslag föreslår Facebookgruppen Vinterbad i Vånevik, genom Åsa A Cederbom och Angelica Vinskär, att Oskarshamns kommun ska finansiera inköp av ”snygga och praktiska vindskydd som placeras i Vånevik samt på andra platser där invånare samlas för kallbad”.

De föreslår också att vindskydden ska placeras i nära anslutning till strand/badstege för att fylla sin funktion.

I motiveringen skriver Åsa A Cederbom och Angelica Vinskär att det under de senaste åren har blivit alltmer populärt att bada i hav och sjöar.

”Kallbadarna ökar i antal i hela landet”

ÅSA A CEDERBOM OCH ANGELICA VINSKÄR

”Kallbadarna ökar i antal i hela landet och fler och fler upptäcker de positiva effekterna som de kyliga doppen innebär för kropp och sinne. I Oskarshamns kommun finns i dag flera olika grupper som mer eller mindre regelbundet samlas för att bada tillsammans. I Vånevik är vi ett gäng på mellan 10 och 20 personer som varje vecka träffas för att njuta av kallbad vid ortens stora badplats. Vi startade våra träffar hösten 2018 och är nu en stabil grupp som träffas oavsett väder och vind. Vi bjuder också kontinuerligt in personer som vill testa kallbad samt besökare som tillfälligt uppehåller sig i vår kommun”, skriver de.

”Vånevik badplats är en utmärkt plats att bada på under alla årstider”

”Våneviks badplats är en utmärkt plats att bada på under alla årstider. Den är stor, har en stege som ligger i året om, samt har öppet vatten när isen har lagt sig i vikarna. Det enda vi saknar är ett vindskydd som skyddar mot vinden blåsiga dagar när vi precis har klivit upp från badet. Detta vindskydd kan med fördel kombineras med krokar där vi kan hänga våra badrockar samt en bänk som underlättar när vi klär om.”

”Det skulle kunna vara ett första steg mot att profilera Oskarshamn som en stad där man badar året om, likt Varberg på västkusten”

”Hur detta vindskydd ska utformas överlämnar vi med varm hand till politiker och tjänstemän vid tekniska förvaltningen. Antingen ett vindskydd i klassisk stil och med trä som bas, eller ett mer modernt i glas/plast. Det viktiga är att vindskyddet placeras i nära anslutning till stranden och badstegen så att den som badat snabbt kommer i lä. Man kan givetvis även tänka sig att kommunen satsar på flera vindskydd i samma stil som placeras vid lämpliga platser i Oskarshamns kommun där många badar vintertid. Det skulle kunna vara ett första steg mot att profilera Oskarshamn som en stad där man badar året om, likt Varberg på västkusten”, skriver Åsa A Cederbom och Angelica Vinskär i medborgarförslaget.

Vånevik.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS