Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Mellanstadieskolan i Timmernabben är fukt- och mögelskadad: Politikerna har planer på att bygga nytt

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

TIMMERNABBEN

Tillingeskolans mellanstadiebyggnad i Timmernabben är fukt- och mögelskadad, enligt en färsk inomhusmiljöutredning.

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, har därför tagit ett inriktningsbeslut om en nybyggnation.

Det berättar kommunalrådet Anders Johansson (C) efter tisdagens sammanträde i KSAU.

”Vi väljer att gå vidare med planerna på en nybyggnation”

ANDERS JOHANSSON (C), KOMMUNALRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Mellanstadiedelen i Timmernabben är en äldre byggnad – och där har vi angrepp. Vi skulle kunna renovera den – och alternativet är att vi river byggnaden, som är fristående, och ersätter den med en ny. Vi väljer att gå vidare med planerna på en nybyggnation. Vi lämnade också ett uppdrag till barn- och utbildningsförvaltningen om att göra en behovsutredning när det gäller det långsiktiga behovet. Vi vill helt enkelt vet hur många barn vi kan förvänta oss i Tillingeskolan under de närmsta åren, säger han.

Inget beslut än

– Vi ska använda den utredningen som grund när vi tittar på en nybyggnation. Men vi har inte tagit något investeringsbeslut än.

Får mellanstadieeleverna i Timmernabben gå kvar i byggnaden tills vidare?

– Vi har inte tagit något beslut än. Vi har två olika alternativ. Det ena är att göra insatser på ventilationsanläggningen – och lägga byggnaden i övertryck, vilket är ett vedertaget sätt som man kan lösa det på och därmed säkra inomhusmiljön i avvaktan på en ny byggnad. Alternativet är att hitta en evakueringslokal under byggperioden. Men där har vi inte satt ner foten än, säger Anders Johansson.

När kan den nya skolbyggnaden vara klar?

– När det gäller byggtiden så räknar vi med ett och ett halvt år. Då skulle man kunna tänka sig att den är klar höstterminen 2023, kanske, eller vårterminen 2024. Där någonstans. Nu går vi vidare med planerna – det är vår huvudinriktning, men det är viktigt att komma ihåg att vi inte har fattat något beslut än.

Vad kostar en ny mellanstadiebyggnad, ungefär?

– Vi har bara grova bedömningar i dagsläget – och där landar vi mellan 15 och 20 miljoner kronor.

De andra byggnaderna på skolområdet i Timmernabben är okej, eller?

– Ja, vi kommer att göra mindre insatser i de andra byggnaderna. Där rör det sig om ventilationen. Det är tre olika byggnader, där olika åtgärder är aktuella.

”Modernare”

– Men vi har goda erfarenheter från skolan i Fliseryd, där vi ersatte den äldre skolbyggnaden med en ny. Vi får också en modernare och funktionellare skolbyggnad. Det här handlar inte bara om vad som är ekonomiskt lönsammast – utan det handlar också om att vi får en modernare skolbyggnad i Timmernabben, som är mer anpassad för dagens behov, säger Anders Johansson.

Var det ett enigt KSAU som tog inriktningsbeslutet i dag?

– Ja, förslaget kom från majoriteten (Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna) – men oppositionen hade inga invändningar mot det, berättar kommunalrådet.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS