Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Michael Erlandsson (SD): ”Väldigt konstigt”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

”I en motion kräver Sverigedemokraterna att Region Kalmar län tar fram en beredskapsplan för att bättre kunna hantera framtida pandemier och kriser. Sverigedemokraterna vill därför att regionen börjar utreda hur en långsiktig läkemedelsförsörjning ska kunna säkras”, skriver SD i ett pressmeddelande på onsdagen.

– Sveriges läkemedelstillgång är sårbar och vi är beroende av globala leveranskedjor för att kunna klara våra behov. Utredningen om svensk krisberedskap är tydlig med att regionerna behöver göra mer för att stärka sin tillgång till läkemedel, säger regionfullmäktigeledamoten Michael Erlandsson (SD).

”Partiet menar därför att en regional beredskapsplan är ett första steg för att stärka Kalmar läns tillgång till nödvändiga läkemedel långsiktigt och vid kriser. Flera andra regioner i landet har påbörjat samarbeten och har egna läkemedelslager för att stärka den regionala förmågan att klara kriser.”

”Andra regioner agerar”

– Vi kan se att andra regioner i landet agerar för att säkra läkemedelstillgången. I ljuset av detta blir det väldigt konstigt när Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna inte ens vill utreda hur Kalmar län ska kunna göra något liknande, säger Michael Erlandsson.

”Partiet trycker på vikten av att medborgarna måste kunna känna sig säkra på mediciner och vaccin finns tillgängligt även vid kriser. Det måste också vara tydligt för beslutsfattare om läkemedelsleverantörer är oförmögna att tillgodose regionens behov i sådana lägen. Partiet betonar också att frågan i första hand är en nationell angelägenhet, men att det inte finns någon motsättning med att stat och region arbetar tillsammans i frågan.”

– Självklart är läkemedelsförsörjningen en nationell fråga och måste primärt lösas på den nivån, men när regeringen inte klarar denna uppgift så måste vi som region göra vad vi kan för att medborgarna ska känna sig trygga, säger Michael Erlandsson.

ARKIVFOTO

PETER A ROSÉN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS