Min avlidna syster saknar ättlingar – vem ärver henne?

Min avlidna syster saknar ättlingar – vem ärver henne?

2020-12-29 0 av Fråga JuristenFRÅGA JURISTEN

I veckans fråga reder Julia Engström på Ludvig & Co i Oskarshamn ut vad som gäller för en arvsfråga när testamente saknas.


Min syster har gått bort. Hon hade inga barn. Vi har samma pappa tillsammans med ytterligare en person. Vår pappa är avliden. På min avlidna systers mammas sida finns inga syskon. Hennes mamma lever inte, inte heller hennes morfar och mormor. Hon har en moster som kan ha varit med vid dopet men som i övrigt inte haft någon kontakt med min avlidna syster. Vår gemensamma bror och hon har haft en ansträngd relation. Jag vet att hon egentligen inte ville att han skulle ärva något, men nu gör han ju det. Hur mycket ärver var och en av oss? Delar jag och min bror på arvet?

Tack för din fråga!

Det blir lätt komplicerat i sådana situationer som den du beskriver. I det här fallet som du beskriver det är du, din bror och den avlidnas moster dödsbodelägare. När någon går bort är det i första hand barn/make som ärver. Eftersom din syster inte verkar ha barn eller make får man gå vidare till nästa steg.

Finns inga barn/make är det föräldrar som ärver. Eftersom hennes mamma och pappa är avlidna får man se om de har barn som träder in i deras rätt till arv. På hennes pappas sida finns du och din bror.

På hennes mammas sida finns ingen. Då kliver man upp ett steg till, till din systers morföräldrar. Även om de inte lever tar man detta kliv upp för att därefter gå ner till eventuella barn till dem. Din syster hade en moster. Om hon är barn till båda morföräldrarna tar hon över båda deras rätt till arv.

Du och din bror kommer dela lika på den ena hälftendelen av arvet efter er syster. Din systers moster erhåller den andra hälftendelen i arv, den del som letat sig upp via mamman till mormor och morfar och därefter ner på deras barn, din systers moster.

Med ett testamente hade din syster kunnat ändra fördelningen.


Fråga Juristen

Skicka dina frågor till:

juristen@oskarshamns-nytt.se

Jag heter Julia Engström och jobbar som jurist på Ludvig & Co, främst i Oskarshamn och Mönsterås. Uppvuxen i Oskarshamn och har nu flyttat tillbaka efter studietiden i Linköping. Fritiden spenderas till största del med hunden Nessa. Som jurist på Ludvig & Co har jag kompetens samt förståelse för din situation – oavsett om det gäller privata ärenden, avtal för företaget eller frågor kring fastigheten.

FOTO

CT FOTO/LUDVIG & CO