Mobil fritidsgård lanseras i Oskarshamns kommun

Mobil fritidsgård lanseras i Oskarshamns kommun

2021-10-21 Av av Oskarshamns-Nytt
OSKARSHAMN

”I våras pekade bildningsnämnden på utvecklingsområden för fritidskontorets verksamhet. Ett mål var att nå fler ungdomar än de som vanligtvis besöker fritidsgårdarna. Nu lanseras en mobil fritidsgård i kommunen.”

Det skriver Oskarshamns kommun i ett pressmeddelande på torsdagen.

 – När vi under förra hösten besökte Påskallavik, för att ha dialog med ungdomar om arbetet med översiktsplanen, så fanns det ett stort intresse för att ha fritidsgård på orten då och då. Därför känns det nu roligt att vi kan ta ett första steg och pröva en mobil fritidsgård i Påskallavik, säger Anton Sejnehed (S), ordförande i bildningsnämnden.

”Konceptet har arbetats fram under året, och en del i arbetet har varit att fråga ungdomar hur de tycker att verksamheter och aktiviteter ska utformas.

”Vi tror att fler vuxna ute kan ha en lugnande effekt”

ANTON SEJNEHED (S), ORDFÖRANDE I BILDNINGSNÄMNDEN I OSKARSHAMNS KOMMUN

Konceptet med mobil fritidsgård testas under hösten genom att fritidsledare under en kväll öppnar en kommunal fritidsgård i Påskallavik och Figeholm”, skriver kommunen.

”Förutom mobila fritidsgården planerar kommunfullmäktige och bildningsnämnden att besluta om en förändring kring kommunens samlade arbete med fritidsgårdar, fältverksamhet samt förebyggande och trygghetsskapande arbete. Rent praktiskt betyder förändringen att det blir mer vuxennärvaro ute på helger och kvällar, både i centrala Oskarshamn och i yttertätorter – då genom mobila fritidsgården.

Dessutom fortsätter utvecklingen av det generella föräldrastödet i form av samtalsmaterial som heter Föräldrar, förebild och lots.

– Vi tror att fler vuxna ute kan ha en lugnande effekt samtidigt som vi är övertygade om att möjligheten till mer organiserade aktiviteter på kvällar runt om i kommunen kan leda till en mer meningsfull fritid för fler ungdomar, säger Anton Sejnehed.

Anton Sejnehed (S). Arkivfoto: Peter A Rosén
Dela gärna artikeln: