Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Moderaterna: ”Det ska vara enkelt, tryggt och lönsamt att vara företagare”

ANNONS

DEBATTARTIKEL

Varje gång den gemensamma välfärden nyttjas är det viktigt att komma ihåg hur den finansieras. Genom skatter. Vi moderater anser att det ska vara så. Det ska inte spela någon roll vem du är när du blir sjuk, när dina barn ska börja skolan eller när du blir gammal och behöver stöd. Men ska välfärden vara god och skattetrycket rimligt, så behövs ett levande och starkt näringsliv, som vågar investera och satsa och som vågar anställa ny personal.

Därför är det så avgörande att politiken och partierna gör allt för att vitalisera näringslivet och uppmuntrar till att få fler att vilja starta upp företag.

Moderaterna i Kalmar län

Det måste vara enkelt att vara företagare i Sverige men tyvärr är det tvärtom – alldeles för krångligt. Tung regelbörda och onödig byråkrati begränsar företagsamhet och därav även nödvändig samhällsutveckling. Åtskilliga timmar som skulle kunna satsas på företagets utveckling, läggs i stället på att fylla i blanketter. Moderaterna vill därför sätta ett tydligt mål om att regelbördan ska sänkas och förenklas till motsvarande 30 procent av dagens. Samtidigt måste servicen från myndigheter stärkas och tillståndsprocesser måste bli effektivare och snabbare.

Många av de företagare vi i Moderaterna har träffat anser att de förutsättningar som politiska beslut medför ofta blir ryckiga och kortsiktiga, inte minst när det gäller företagande inom välfärden. Om fler välfärdsföretag ska kunna etableras måste också spelreglerna bli mycket tydligare. En jämställdhetsfråga, såväl som näringslivsfråga, då många företagare inom den sektorn är kvinnor.

Men vi träffar också företagare som känner att det blivit mer otryggt att driva företag. Allt fler utsätts för brott och bedrägerier och tyvärr orkar många inte längre polisanmäla. Därför måste rättsväsendet stärkas och poliserna bli fler så det inte lönar sig att begå brott.

I slutändan måste det bli mer lönsamt att driva företag. Efter år av pandemi och krig i närområdet är ekonomin ansträngd hos många, framför allt de små och medelstora företagen. Att företagen i Kalmar län får möjlighet att återhämta sig och gå en ljus framtid till mötes är helt avgörande om arbetslinjen ska upprätthållas och samhället ska kunna återgå till en vardag där så många svenskar som möjligt går till jobbet. Därför måste det bli billigare att anställa personal, men även arbetsgivaravgifterna måste ses över.

De skenande kostnaderna för såväl drivmedel som el måste sänkas. En av de vanligaste farhågorna när vi träffar företag nu är huruvida sittande regering kommer införa planerade elavbrott under de kommande månaderna, vilket skulle innebära att företagen måste pausa sin verksamhet med stora intäktsförluster som följd.

Vi moderater anser att en sund företagarpolitik är grundläggande för att länet ska växa och frodas. Våra förslag för ett starkare näringsliv är framtagna i samverkan med företagare. Vi har gjort vår hemläxa. Det dags att få ordning på Kalmar län och på näringslivspolitiken.

Malin Sjölander (M) (bilden)

Förbundsordförande och vice ordförande regionstyrelsen

Marie Nicholson (M)

Riksdagskandidat för Moderaterna i Kalmar län

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS