Moderaterna: ”Karin Helmersson (C) har verkligen fått allt om bakfoten”

Moderaterna: ”Karin Helmersson (C) har verkligen fått allt om bakfoten”

2022-06-03 Av av Oskarshamns-Nytt

LÄNET

”Att Moderaterna och Kristdemokraterna skulle ha lagt ett förslag som säger att regionen inte ska använda energi som är förnyelsebar stämmer inte. Det kan vem som helst konstatera som läser handlingarna från gårdagens fullmäktige där vi i vårt skriftliga yrkande särskilt understryker att fossilfri energi inkluderar förnyelsebara alternativ.”

Det skriver Moderaterna i ett pressmeddelande på fredagen.

– Karin Helmersson (C), bilden, har verkligen fått allt om bakfoten. Antingen förstår hon inte att fossilfri energi utöver kärnkraft även innefattar energikällor som vind- och vattenkraft, samtliga energikällor som levererar el med små utsläpp av växthusgaser. Eller ljuger hon medvetet för att dölja det faktum att hennes parti saknar en politik för att klara av länets och landets framtida elförsörjning utan att försämra miljön och klimatet ytterligare. Jag vet inte vad som är värst när det kommer från någon som är den högst ansvariga för regional utveckling i länet, säger Pär-Gustav Johansson (M), viceordförande i regionala utvecklingsnämnden.

– Vad vi däremot protesterade mot redan på regionstyrelsen i förslaget till ny klimatstrategi var att den i sin ursprungliga version ställde krav på att enbart förnyelsebar energi skulle användas för att producera el, vilket i praktiken utesluter kärnkraften med dagens definitioner.

–  Sveriges elbehov förväntas fördubblas till 2045, en enorm utmaning som Centerpartiet vill lösa genom att på sikt lägga ner kärnkraften och genom accelererad utbyggnad av vindkraften. Det är en lösning som kommer att skapa ett instabilt elförsörjningssystem med svängande och höga priser och enorma miljöingrepp. Vill vi undvika elransonering och sektorsvisa nedsläckningar av samhället måste vi dessutom bygga ännu fler oljekraftverk eller importera smutsig el från utlandet, vilket leder till ökade utsläpp av växthusgaser, som kan leverera när vinden inte blåser och solen inte skiner. Moderaternas energipolitik bygger på en mix av energikällor, såsom vind-, vatten-, sol- och vattenkraft. Men vill vi klara klimatmålen, tillväxten och välfärden så måste Sverige också satsa på en utbyggd kärnkraft som året om och varje dag i veckan kan leverera el utan utsläpp av växthusgaser, säger Pär-Gustav Johansson.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln:

Annons: Hela Sverige ska leva Oskarshamn