Moderaterna: S-styrda Region Kalmar län sviker cancerpatienterna

Moderaterna: S-styrda Region Kalmar län sviker cancerpatienterna

2022-09-07 Av av Oskarshamns-Nytt

LÄNET

”Färska siffror från Regionala Cancercentrum (RCC) i samverkan, visar det i Region Kalmar län enbart är 18 procent av de som drabbas av lungcancer får sin vård i tid. Samtidigt som bara 17 procent av de kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer får sin vård i tid”, skriver Moderaterna i ett pressmeddelande.

”Det här är en allvarlig fara för de patienter som väntar på livsnödvändiga operationer och andra behandlingar. Nu behövs ett helhetsgrepp och ett politiskt maktskifte för att få bukt med problemet”, skriver Moderaterna.

”Idag presenterade Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas socialpolitiska talesperson, tillsammans med Malin Sjölander, moderat oppositionsråd i Region Kalmar län, 13 konkreta reformer för att korta och kapa vårdköerna.”

”Fullkomligt orimligt”

– Vi vill skärpa vårdgarantin från 90 dagar till 30 dagar. Just när det gäller cancer kan även 30 dagar vara för lång tid. Därför vill vi också knyta en förstärkt vårdgaranti till den specifika cancerdiagnos patienten fått, säger Camilla Waltersson Grönvall.

– Det är fullkomligt orimligt att cancerpatienter ska behöva vänta längre på behandling i vår region än i andra regioner. Den styrande (S)-majoriteten har misslyckats helt med tillgängligheten här. Köerna måste kortas omgående, kommenterar Malin Sjölander (bilden).

”Oacceptabelt”

– Utöver en skärpt vårdgaranti föreslår vi också att cancerpatienter ska ha rätt att söka specialistvård fritt i hela landet. Vi vill också skapa en nationell patientportal med information om lediga behandlingstider och rådande väntetider. Dessutom ska patienten informeras om möjligheten att söka vård i andra regioner än sin hemregion. Det ska inte behöva vara upp till patienten att ta initiativ till sådan information, fortsätter Camilla Waltersson Grönvall.

– Vi ser att det politiska (S)-styret i vår region helt enkelt inte mäktar med att hantera köerna i sjukvården. Det är oacceptabelt. Det är hög tid för en förändring i Region Kalmar län, säger Malin Sjölander.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: